MCQ Questions for Class 8 History Chapter 10 The Changing World of Visual Arts with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 Social Science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Which is NOT the name of scroll painters (Potters)!

(a) Patuas
(b) Rumors
(c) Kumhars
(d) Kumar

Answer: (d) Kumar


Q2. Nawab Mubarakuddaulah belongs to:

(a) Bombay
(b) Poona
(c) Murshidabad
(d) Mysore

Answer: (c) Murshidabad


Q3. Which of the following were brought in with British art?

(a) Oil painting
(b) Miniatures
(c) Mural art
(d) Life – size portrait painting

Answer: (a) Oil painting


Q4. Abanindranath Tagore was the nephew of:

(a) Rabindranath Tagore
(b) Raja Ravi Varma
(c) Mubrakuddaulah
(d) Nand Lai Bose

Answer: (a) Rabindranath Tagore


Q5. General Baird was

(a) an artist
(b) commander of the British army
(c) a trader
(d) a Governer

Answer: (b) commander of the British army


Q6. Damayanthi was painted by:

(a) Raja Ravi Varma
(b) Thomas Daniell
(c) William Daniell
(d) David Wilkie

Answer: (a) Raja Ravi Varma


Q7. Tipu Sultan was defeated in the battle of

(a) Mysore
(b) Plassey
(c) Buxar
(d) seringapatam

Answer: (d) seringapatam


Q8. The art of making portraits is known as:

(a) Engraving
(b) Portraiture
(c) Miniature
(d) Picturesque

Answer: (b) Portraiture


Q9. Raja Ravi Varma decided to set up a picture production team and printing press on the outskirts of

(a) Madras
(b) Bengal
(c) Calcutta
(d) Bombay

Answer: (d) Bombay


Q10. The storming of Seringapatam was painted by:

(a) David Wilkie
(b) William Daniell
(c) Thomas Daniell
(d) Rober Kerr Porter

Answer: (d) Rober Kerr Porter


Q11. Abanindranath Tagore was influenced by the art of

(a) British artists
(b) Japanese artists
(c) French artists
(d) chinese artists

Answer: (b) Japanese artists


Q12. In which styles the victoria Terminus was built?

(a) Gothic style
(b) Dorian style
(c) Corinthian style
(d) Classical Greek and Roman Style

Answer: (a) Gothic style


Q13. A new trend within the Kalighat artists

(a) after the 1810s
(b) after the 1820s
(c) after the 1840s
(d) after the 1860s

Answer: (c) after the 1840s


Q14. From where did the style of architecture was borrowed in Calcutta?

(a) Doric
(b) Gothic
(c) Classical style of Greece and Rome
(d) Corinthian

Answer: (c) Classical style of Greece and Rome


Q15. Mechanical printing presses were set up

(a) the late sixteenth century
(b) the late seventeenth century
(c) the late eighteenth century
(d) the late nineteenth

Answer: (d) the late nineteenth


Q16. One of the first history paintings was produced by whom?

(a) Francis Hayman
(b) Johann Zoffany
(c) Tilly Kettle
(d) William Daniell

Answer: (a) Francis Hayman


Q17. Kalighat is located in

(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Bombay
(d) Madras

Answer: (b) West Bengal


Q18. What do you mean by Realism?

(a) Faithfully observe and depict the subject
(b) Faithfully observe the landscape
(c) Draw from their imagination
(d) Draw and paint landscape

Answer: (a) Faithfully observe and depict the subject


Q19. Abanindranath Tagore and a new group of nationalist artists rejected the art of Ravi Verma because

(a) It was imitative
(b) It was westernised
(c) It was cheap
(d) Both (a) to (b)

Answer: (d) Both (a) to (b)


Q20. What is the name of an art form where impression is printed on paper and cloth?

(a) Motif
(b) Embossing
(c) Engraving
(d) Stamping

Answer: (c) Engraving


MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.