MCQ on Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in Contemporary World with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in the Contemporary World with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Democracy in the Contemporary World Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.“Workers of my homeland! I have faith in Chile and its future…… It will be a moral lesson to castigate felony, cowardice, and treason.” Who said this?

(a) General Augusto Pinochet
(b) General Alberto Bachelet
(c) Salvador Allende
(d) Michelle Bachelet

Answer: (c) Salvador Allende


Q2.Why was International Monetary Fund established?

(a) To maintain peace and security among the countries
(b) Lends money to governments of member nations when in need
(c) To implement and formulate trade agreements
(d) To take decision regarding misery and poverty of western countries

Answer: (b) Lends money to governments of member nations when in need


Q3.Who led the military coup in Chile in 1973?

(a) General Alberto Bachelet
(b) Michelle Bachelet
(c) General Augusto Pinochet
(d) Salvador Allende

Answer: (c) General Augusto Pinochet


Q4.Which country supported and controlled the autocratic government in Poland?[2010 (T-1)]

(a) USA
(b) China
(c) Russia
(d) UK

Answer: (c) Russia


Q5.Who was elected as President of Chile in Jan. 2006?

(a) Michelle Bachelet
(b) General Bachelet
(c) General Pinochet
(d) None of the above

Answer: (a) Michelle Bachelet


Q6.Which country among the following was the only country by 1900, where every citizen had voting right?

(a) Australia
(b) New Zealand
(c) Poland
(d) USA

Answer: (b) New Zealand


Q7.The workers of Lenin Shipyard in the city of Gdansk went on a strike on

(a) 14 Aug 1980
(b) 15 Aug 1980
(c) 14 Sept 1980
(d) None of the above

Answer: (a) 14 Aug 1980


Q8.The three governments of Allende’s Chile, Walesa’s Poland and Michelle’s Chile had a

(a) Democratic form of government
(b) Martial law
(c) Communist form of government
(d) All the above

Answer: (a) Democratic form of government


Q9.Use one of the following statements to complete the sentence : Democracy in the international organisations requires that _

(a) the rich countries should have a greater say.
(b) countries should have a say according to their military power.
(c) countries should be treated with respect in proportion to their population.
(d) all countries should be treated equally.

Answer: (d) all countries should be treated equally.


Q10.What is meant by Universal Adult Franchise?

(a) Right to vote to property owners
(b) Right to vote to women
(c) Right to vote to all adults
(d) Right to vote to blacks

Answer: (c) Right to vote to all adults


Q11.After Independence, who became the first Prime Minister and then the President ofGhana?

(a) Patrice Lumamba
(b) Jomo Kenyatta
(c) Sam Nujoma
(d) Kwame Nkrumah

Answer: (b) Jomo Kenyatta


Q12.Which one of the following does not lead to the spread of democracy?

(a) Struggle by the people
(b) End of colonialism
(c) People’s desire for freedom
(d) Invasion by foreign countries

Answer: (d) Invasion by foreign countries


Q13.Which award has been won by Suu Kyi?

(a) Literary Award
(b) Oscar Award
(c) Nobel Peace Prize
(d) None of the above

Answer: (c) Nobel Peace Prize


Q14.Name the body of the U.N. which acts like a Parliament.

(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) International Court of Justice
(d) Social and Economic Council

Answer: (a) General Assembly


Q15.Democracy has expanded throughout the:

(a) nineteenth century
(b) twentieth century
(c) twenty first century
(d) none of the above

Answer: (b) twentieth century


Q16.Name the five permanent members of the Security Council.

(a) US, Germany, France, China, Italy
(b) US, Britain, Germany, Italy, France
(c) US, France, Switzerland, China, Russia
(d) US, France, Britain, Russia, China

Answer: (d) US, France, Britain, Russia, China


Q17.The President of the World Bank has always been from

(a) U.K.
(b) U.S.A.
(c) France
(d) Russia

Answer: (b) U.S.A.


Q18.Ghana used to a be British colony named:

(a) Diamond Coast
(b) Silver Coast
(c) Gold Coast
(d) Iron Coast

Answer: (c) Gold Coast


Q19.What is the territory under the immediate political control of another state called?

(a) Communist state
(b) Colony
(c) Democratic state
(d) none of the above

Answer: (b) Colony


Q20.How many member states are there in the International Monetary Fund?

(a) 173
(b) 192
(c) 200
(d) 190

Answer: (a) 173


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.