MCQ on Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided What is Democracy? Why Democracy? Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.The word ‘Democracy’ comes from the Greek word –

(a) Democracia
(b) Demokratia
(c) Demos
(d) Kratia

Answer: (b) Demokratia


Q2.Which body in Indian political system is an example of direct democracy?

(a) Zila Parishad
(b) Panchayat Samiti
(c) Gram Sabha
(d) Vidhan Sabha

Answer: (c) Gram Sabha


Q3.The head of the government in Nepal is the:

(a) President
(b) Prime Minister
(c) King
(d) Vice President

Answer: (a) President


Q4.In any society, people are bound to have difference of opinions and interests. Which is a better way of dealing with these conflicts?

(a) By brutal power exercised by the government
(b) By allowing one group to dictate terms to others
(c) By providing equal opportunities to all
(d) By opting for a strong leader who should have all the powers.

Answer: (c) By providing equal opportunities to all


Q5.How many members are elected to the National People’s Congress from all over China?

(a) 3050
(b) 3000
(c) 4000
(d) 2000

Answer: (b) 3000


Q6.Which of these is permitted under the Rule of Law?

(a) Prime Minister can be punished for violating the Constitution.
(b) Police has a right to kill anybody.
(c) Women can be paid lesser salaries.
(d) President can rule for as long as he wants.

Answer: (a) Prime Minister can be punished for violating the Constitution.


Q7.Which party always won elections in Mexico since its independence in 1930 until 2000?

(a) Revolutionary Party
(b) Mexican Revolutionary Party
(c) Institutional Revolutionary Party
(d) Institutional Party

Answer: (c) Institutional Revolutionary Party


Q8.Which party has ruled Zimbabwe since its independence and who is its ruler?

(a) ZANU-PF, Robert Mugabe
(b) ZANU-PF, Kenneth Kaunda
(c) Zimbabwe Freedom Party, Nelson Mandela
(d) Zimbabwe Party, P Johnson

Answer: (a) ZANU-PF, Robert Mugabe


Q9.When did Zimbabwe attain independence and from whom?

(a) 1970, from Black minority rule
(b) 1880, from White minority rule
(c) 1980, from Americans
(d) 1980, from White minority rule

Answer: (d) 1980, from White minority rule


Q10.Who led a military coup in Pakistan in 1999?

(a) Benazir Bhutto
(b) Nawaz Sharif
(c) Pervez Musharraf
(d) None of the above

Answer: (c) Pervez Musharraf


Q11.What is Constitutional Law?

(a) Provisions given in the Constitution
(b) Law to make Constitution
(c) Law to set up Constituent Assembly
(d) none of the above

Answer: (a) Provisions given in the Constitution


Q12.Which of these is not an instance of broader meaning of democracy?

(a) Taking opinion of all the family members before taking a decision
(b) Being allowed to ask questions in the class
(c) Having no say in one’s marriage plan
(d) None of the above

Answer: (c) Having no say in one’s marriage plan


Q13.In which period did China face one of the worst famines that have occurred in the world?

(a) 1932-36
(b) 1958-61
(c) 2001-2002
(d) 2004-2007

Answer: (b) 1958-61


Q14.Which organ of the government is required to protect the rights of the citizens?

(a) Executive
(b) Legislature
(c) Independent judiciary
(d) Police

Answer: (c) Independent judiciary


Q15.Democracy improves the quality of decision-making because

(a) Decisions are taken by educated people
(b) Decisions are taken by consultation and discussion
(c) Decisions are taken over a long period of time
(d) All decisions are approved by judiciary

Answer: (b) Decisions are taken by consultation and discussion


Q16.The most common form that democracy takes in our time is that of

(a) Limited democracy
(b) representative democracy
(c) Maximum democracy
(d) none of the above

Answer: (b) representative democracy


Q17.Which party always won elections in Mexico since its independence in 1930 until 2000?

(a) Revolutionary Party
(b) Mexican Revolutionary Party
(c) Institutional Revolutionary Party
(d) Institutional Party

Answer: (c) Institutional Revolutionary Party


Q18.What kind of government is there in Myanmar?

(a) Government elected by the people
(b) Communist government
(c) Army rule
(d) Monarchy

Answer: (c) Army rule


Q19.In Fiji, the electoral system is such that the vote of an indigenous Fiji has more value than that of:

(a) an African-Fijian
(b) a Chinese-Fijian
(c) an Indian-Fijian
(d) Pakistani-Fijian

Answer: (c) an Indian-Fijian


Q20.Zimbabwe attained inde-pendence from white minority rule in:

(a) 1960
(b) 1970
(c) 1980
(d) 1990

Answer: (c) 1980


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.