MCQ on Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Constitutional Design Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.In the constituent assembly, the first captain of the Indian hockey team also had a role.

(a) Baldev Singh
(b) Somnath Lahiri
(c) Jaipal Singh
(d) K.M. Munshi

Answer: (a) Baldev Singh


Q2.The Constituent Assembly adopted the Constitution of India on

(a) 26 January 1950
(b) 26 November 1949
(c) 26 January 1949
(d) 15 August 1947

Answer: (b) 26 November 1949


Q3.Which of the following sentences is wrong about Dr B.R. Ambedkar?

(а) He was the Chairman of the Drafting Committee.
(b) He was born in Maharashtra.
(c) He was law minister in post-independence India.
(d) He was the founder of the Republican Party of India.

Answer: (b) He was born in Maharashtra.


Q4.Which of these positions is correct in relation to the ‘Sovereign’ status of India?

(a) USA can decide India’s foreign policy
(b) USSR can support the CPI (M) in setting up its government here
(c) The Indian government only can decide its internal and external policies
(d) Pakistan can control India’s Armed Forces

Answer: (c) The Indian government only can decide its internal and external policies


Q5.Who among the following was not the member of the Constituent Assembly?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Rajendra Prasad
(c) T.T. Krishnamachari
(d) Pt. Jawaharlal Nehru

Answer: (a) Mahatma Gandhi


Q6.The Constitution begins with a short statement of its basic values. What is it called?

(a) Preface
(b) Preamble
(c) Introduction
(d) Article

Answer: (b) Preamble


Q7.Nelson Mandela remained in the jail for

(a) 28 years
(b) 29 years
(c) 30 years
(d) 31 years

Answer: (a) 28 years


Q8.Apartheid in South Africa was discrimination on the basis of

(a) gender
(b) religion
(c) race
(d) economic status

Answer: (c) race


Q9.How many amendments were considered before adopting the Constitution?

(a) Around 500
(b) Around 2000
(c) Around 1550
(d) Around 1000

Answer: (b) Around 2000


Q10.How many members had the Constituent Assembly that wrote the Indian Constitution?

(a) 200
(b) 199
(c) 198
(d) 190

Answer: (b) 199


Q11.Who was the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?

(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) Abul Kalam Azad

Answer: (c) Dr. B.R. Ambedkar


Q12.Which of the following terms is not included in the Preamble to the Indian Constitution?

(a) Liberty
(b) Equality
(c) Secular
(d) Religion

Answer: (d) Religion


Q13.The Indian Constitution came into effect on

(a) 26 January 1949
(b) 26 January 1950
(c) 26 January 1952
(d) 26 November 1950

Answer: (b) 26 January 1950


Q14.Which of these did not form a part of the changed attitude of South African government?

(a) Discriminatory laws were repealed
(b) Ban on political parties and media was lifted
(c) Nelson Mandela was freed from imprisonment
(d) More discriminatory laws were passed

Answer: (d) More discriminatory laws were passed


Q15.On what charges was Nelson Mandela sentenced to life imprisonment?

(a) For treason
(b) For breaking the laws
(c) For corruption charges
(d) for possessing illegal property

Answer: (a) For treason


Q16.when did South Africa become a democratic country?

(a) 26 April, 1995
(b) 26 April, 1994
(c) 24 March, 1994
(d) 27 April, 1996

Answer: (b) 26 April, 1994


Q17.How much time did framing of constitution took?

(a) 3 years, 11 months, 18 days
(b) 2 years, 11 months, 18 days
(c) 1 years, 11 months, 18 days
(d) 1 year, 11 months, 16 days

Answer: (b) 2 years, 11 months, 18 days


Q18.Name the autobiography of Nelson Mandela.

(a) The Long Walk to Freedom
(b) South Africa Wins Freedom
(c) Walk to Freedom
(d) Our Freedom

Answer: (a) The Long Walk to Freedom


Q19.Who framed Indian Constitution?

(a) Ordinary Citizens
(b) Governor General of India
(c) British Parliament
(d) Constituent Assembly

Answer: (d) Constituent Assembly


Q20.what did the white minority want from the new Constitution?

(a) Protect its privileges and property
(b) A separate country for themselves
(c) Reservation in legislature
(d) some special rights

Answer: (a) Protect its privileges and property


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.