MCQ on Class 9 Civics Chapter 4 Electoral Politics with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 4 Electoral Politics with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Electoral Politics Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.A set of norms and guidelines to be followed by political parties and candidates during elections is called:

(a) Constituency
(b) Rigging
(c) Code of conduct
(d) Turnout

Answer: (c) Code of conduct


Q2.How many seats are reserved in the Lok Sabha for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes?

(a) 47
(b) 60
(c) 84
(d) 100

Answer: (c) 84


Q3.What is the Electoral Roll?

(a) The list of those who are eligible to vote
(b) The list of those who are contesting election
(c) The list of those who are not eligible to vote
(d) None of the above

Answer: (a) The list of those who are eligible to vote


Q4.Our country is divided into

(a) 500 constituencies
(b) 543 constituencies
(c) 550 constituencies
(d) 552 constituencies

Answer: (b) 543 constituencies


Q5.Which of the following has the largest Lok Sabha constituency in India?

(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Bihar

Answer: (b) Uttar Pradesh


Q6.The number of Lok Sabha constituencies in Delhi is

(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 7

Answer: (d) 7


Q7.What is the tenure of the Lok Sabha?

(a) 9 years
(b) 4 years
(c) 5 years
(d) 6 years

Answer: (c) 5 years


Q8.The minimum age required for being a voter is:

(a) 25 years
(b) 21 years
(c) 18 years
(d) 15 years

Answer: (c) 18 years


Q9.Who appoints the Chief Election Commissioner of India?

(a) The Chief Justice of India
(b) The Prime Minister of India
(c) The President of India
(d) The Law Minister of India

Answer: (c) The President of India


Q10.‘‘Save Democracy’’ slogan was given by which of the following political party in 1977 Lok Sabha elections?

(a) Congress Party
(b) Janata Party
(b) Telugu Desam Party
(d) Left Front

Answer: (b) Janata Party


Q11.Who led the ‘Nyaya Yudh’?

(a) Chaudhary Charan Singh
(b) Chaudhary Devi Lal
(c) Ajit Singh
(d) None of these

Answer: (b) Chaudhary Devi Lal


Q12.According to election law in India. What is the current limit of election expenses by a candidate or party in a constituency for a Lok Sabha election?

(a) Rs. 35 lakhs
(b) Rs. 30 lakhs
(c) Rs. 25 lakhs
(d) Rs. 20 lakhs

Answer: (c) Rs. 25 lakhs


Q13.What is a set of norms and guidelines, which is to be followed by political parties and contesting candidates during the election time, called?

(a) Discipline Roll
(b) Code of Conduct
(c) Conduct rules
(d) Both (a) and (b)

Answer: (b) Code of Conduct


Q14.Who issues Election Manifesto?

(a) President
(b) Prime Minister
(c) Political Parties
(d) None of these

Answer: (c) Political Parties


Q15.Which of these is not a feature of Indian democracy?

(a) India has the largest number of voters in the world
(b) India’s Election Commission is very powerful
(c) In India, everyone above the age of 18 has a right to vote
(d) In India, the losing parties refuse to accept the electoral verdict

Answer: (d) In India, the losing parties refuse to accept the electoral verdict


Q16.In India, elections for which of these bodies are held after every five years?

(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha and Vidhan Sabha
(c) Vidhan Parishad
(d) Only Lok Sabha

Answer: (b) Lok Sabha and Vidhan Sabha


Q17.What is an election held for only one constituency to fill the vacancy caused due to the death or resignation of a member called?

(a) By-election
(b) Mid-term election
(c) General election
(d) None of these

Answer: (a) By-election


Q18..Constituencies called ‘wards’ are made for the election to

(a) Parliament
(b) State Legislative Assembly
(c) State Legislative Council
(d) Panchayats and municipal bodies

Answer: (d) Panchayats and municipal bodies


Q19.Which of these is not a part of the district and local level bodies?

(a) Panchayats
(b) Municipalities
(c) Corporations
(d) Lok Sabha

Answer: (d) Lok Sabha


Q20.for voting, the voter has to show which of these as identity proof?

(a) Ration card
(b) Driving license
(c) Election Photo Identity Card
(d) None of these

Answer: (c) Election Photo Identity Card


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.