MCQ on Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 5 Working of Institutions with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Civics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Working of Institutions Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Q1.The president of India is elected by

(a) Direct Election by citizens 18 years of age
(b) Indirect Election by the Electoral College
(c) The Prime Minister and the Council of Ministers
(d) None of the above

Answer: (b) Indirect Election by the Electoral College


Q2.Which organ of the government has the power to interpret the Constitution?

(a) Supreme Court
(b) District Court
(c) High Court
(d) Both (a) and (c)

Answer: (a) Supreme Court


Q3.Who among the following is a part of the political executive?

(a) Home Minister
(b) District Collector
(c) Secretary of the Ministry of Home Affairs
(d) Director General of Police

Answer: (a) Home Minister


Q4.Whom does the President appoint as the Prime Minister?

(a) Anyone he likes
(b) Leader of the majority party
(c) MP who has secured the largest number of votes
(d) None of the above

Answer: (b) Leader of the majority party


Q5.Who appoints the judges of the Supreme Court and High Courts?

(a) President, according to his own wishes
(b) President, on the advice of the PM
(c) President on the advice of the PM in consultation with the Chief Justice of India
(d) None of the above

Answer: (c) President on the advice of the PM in consultation with the Chief Justice of India


Q6.For how long can the Rajya Sabha delay a Money Bill?

(a) 15 days
(b) 1 month
(c) 3 months
(d) 14 days

Answer: (d) 14 days


Q7.Why did people react strongly to the Mandal Commission Report?

(a) It left out many backward communities
(b) It affected thousands of job opportunities
(c) Some high castes wanted to be included in it
(d) Both (a) and (c)

Answer: (b) It affected thousands of job opportunities


Q8.When was the Second Backward Class Commission appointed?

(a) 1989
(b) 1979
(c) 1999
(d) 2001

Answer: (b) 1979


Q9.Who is guardian of Fundamental Rights?

(a) President
(b) Parliament
(c) Council of Ministers
(d) Judiciary

Answer: (d) Judiciary


Q10.President of India is:

(a) Head of the Government
(b) Head of the State
(c) Head of the parliament
(d) None of the above

Answer: (b) Head of the State


Q11.How many members can President nominate for Lok Sabha?

(a) 2 members
(b) 12 members
(c) 14 members
(d) None of these

Answer: (a) 2 members


Q12.Which of the following statements is not true?

(a) The Judiciary safeguards the laws
(b) The Legislature implements the laws
(c) The political executives are more powerful than the permanent executives
(d) The permanent executives comprises the civil servants

Answer: (b) The Legislature implements the laws


Q13.Whose accent is required for a passed bill to become law?

(a) Prime Minister
(b) President
(c) Vice-Pi’esident
(d) None of these

Answer: (b) President


Q14.How many houses are there in Indian Parliament?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer: (b) Two


Q15.How many members of Rajya Sabha retire every two years?

(a) One fourth
(b) One fifth
(c) One third
(d) Half

Answer: (c) One third


Q16.Who exercises all governmental powers?

(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice of the Supreme Court
(d) Chief Election Commission

Answer: (b) Prime Minister


Q17.Which one of the following statement about the President is wrong?

(a) He is the head of the state.
(b) He is the highest formal authority in the country.
(c) He exercises only nominal powers.
(d) He is elected directly by the people.

Answer: (d) He is elected directly by the people.


Q18.The strength of the Council of Ministers ranges from

(a) 60 to 80
(b) 60 to 100
(c) 70 to 85
(d) 80 to 100

Answer: (a) 60 to 80


Q19.Once the Lok Sabha passes the budget of the government or any other money related law, the Rajya Sabha cannot rejected it. The Rajya Sabha can only delay it by

(a) 14 days
(b) 15 days
(c) 16 days
(d) 17 days

Answer: (a) 14 days


Q20.What is the government formed by an alliance of two or more political parties called?

(a) Cooperation government
(b) Coalition government
(c) Consensus government
(d) Cooperative government

Answer: (b) Coalition government


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.