MCQ on Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 6 Democratic Rights with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Democratic Rights Class 9 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.About 600 hundred people from all over the world were put in a prison in Guantanamo Bay by the

(a) US forces
(b) Japanese forces
(c) German forces
(d) British forces

Answer: (a) US forces


Q2.What is the full form of P.I.L.?

(a) Postal Interest Letter
(b) Private Interest Law
(c) Public Information Law
(d) Public Interest Litigation

Answer: (d) Public Interest Litigation


Q3.How many Fundamental Rights do we have?

(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9

Answer: (a) 6


Q4.Guantanamo controlled by:

(a) Indian Navy
(b) Russian Navy
(c) American Navy
(d) Chinese Navy

Answer: (c) American Navy


Q5.Salman Rushdie’s book that has been banned in India on the ground that it is disrespectful to prophet Mohammed is

(a) Mignight’s children
(b) Two years eight months
(c) The moor’s last sigh
(d) The Satami Verses

Answer: (d) The Satami Verses


Q6.Children below the age of cannot be employed in any factory or mine or in any other hazardous work.

(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15

Answer: (c) 14


Q7.Kosovo was earlier a province of:

(a) U.S.S.R.
(b) Yugoslavia
(c) U.S.A.
(d) None of these

Answer: (b) Yugoslavia


Q8.Which of the Fundamental Rights is called ‘the heart and soul’ of the Indian Constitution?

(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom of Religion
(c) Right to Constitutional Remedies
(d) Cultural and Educational Rights

Answer: (c) Right to Constitutional Remedies


Q9.Out of the following which is not a Fundamental Right:

(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right to property
(d) Right to freedom of religion

Answer: (c) Right to property


Q10.The National Human Rights Commission of India was set up in

(a) 1993
(b) 1994
(c) 1995
(d) 1996

Answer: (a) 1993


Q11.Amnesty international works for

(a) human right
(b) trade unions
(c) poor children
(d) deprived people

Answer: (a) human right


Q12.Civil Rights are given to the individual by:

(a) Nature
(b) God
(c) The State
(d) The people

Answer: (c) The State


Q13.Which right explains about abolition of untouchability?

(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right against exploitation
(d) Right to freedom of religion

Answer: (a) Right to equality


Q14.A person who is arrested and detained shall be produced before the nearest magistrate within a period of hours of arrest.

(a) 20
(b) 22
(c) 23
(d) 24

Answer: (d) 24


Q15.Which of the following statements is wrong?

(а) We have freedom to travel to any part of the country.
(b) We have freedom of speech and expression.
(c) Untouchability is not a punishable offence.
(d) Everyone is equal before the law.

Answer: (c) Untouchability is not a punishable offence.


Q16.Which among the following cannot be challenged in a court?

(a) Directive principles of state policy
(b) Fundamental Rights
(c) Freedom to choose any profession or busines
(d) Right to move freely to any part of the country.

Answer: (b) Fundamental Rights


Q17.When was the NHRC set up?

(a) 1998
(b) 1996
(c) 1993
(d) 2001

Answer: (c) 1993


Q18.The country which denies freedom of religion is

(a) Israel
(b) Saudi Arabia
(c) Iran
(d) Yugoslavia

Answer: (b) Saudi Arabia


Q19.Under which Fundamental Right has the Parliament enacted a law giving the Right to Information to the citizens?

(a) Right to freedom of religion
(b) Right to freedom of thought and expression
(c) Right to freedom of equality
(d) Right to constitutional remedies

Answer: (b) Right to freedom of thought and expression


Q20.The right to seek the enforcement of all Fundamental Rights is called:

(a) Right against Exploitation
(b) Right to Freedom
(c) Right to Constitutional Remedies
(d) Cultural and Educational Rights

Answer: (c) Right to Constitutional Remedies


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.