MCQ on Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 1 The Story of Village Palampur with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided The Story of Village Palampur Class 9 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.‘Bigha’ and ‘Guintha’ are

(a) the type of village house
(b) the type of hybrid seeds
(c) the measuring units of grain
(d) the measuring units of land area in village

Answer: (d) the measuring units of land area in village


Q2.Which of the following terms is used for measuring the crop produced on a given piece of land during a single year?

(a) Yield
(b) Productivity
(c) Cultivation
(d) Output

Answer: (a) Yield


Q3.The raw form of jaggery is:

(a) sugar
(b) honey
(c) beat root
(d) sugarcane

Answer: (d) sugarcane


Q4.What is done to surplus wheat in Palampur?

(a) Sold in the market
(b) Destroyed
(c) Given in charity
(d) Stocked by self

Answer: (a) Sold in the market


Q5.Finance raised to operate a business is called

(a) labour
(b) enterprise
(c) land
(d) capital

Answer: (d) capital


Q6.To grow more than one crop in a piece of land during the year is known as:

(a) crop rotation
(b) cultivation
(c) single cropping
(d) multiple cropping

Answer: (d) multiple cropping


Q7.Palampur has primary schools and one high school.

(a) two
(b) three
(c) four
(d) five

Answer: (a) two


Q8.Minimum wages for a farm labourer set by the government is

(a) ₹80
(b) ₹90
(c) ₹115
(d) ₹120

Answer: (c) ₹115


Q9.The Green Revolution introduced the farmers to

(a) cultivation of wheat and rice
(b) cultivation of green vegetables
(c) cultivation of sugar cane
(d) cultivation of forests

Answer: (a) cultivation of wheat and rice


Q10.Multiple Cropping refers to :

(a) Cultivation of wheat and rice
(b) cultivation of two crops in alternate rows
(c) cultivating more than one crop on the same field each year
(d) cultivating crops and rearing animals on the same farm

Answer: (c) cultivating more than one crop on the same field each year


Q11.Working capital stands for :

(a) Tools, machines and buildings
(b) raw materials and money in hand
(c) total share capital
(d) fixed deposits in financial institutions

Answer: (b) raw materials and money in hand


Q12.Which one of the following is not an effect of the modern farming?

(a) Soil degradation
(b) Deforestation
(c) Decrease in groundwater
(d) Water pollution

Answer: (d) Water pollution


Q13.How many families lives in Village Palampur?

(a) 150
(b) 250
(c) 350
(d) 450

Answer: (d) 450


Q14.Where do most of the small farmers borrow money to arrange for the capital in Palampur?

(a) Banks
(b) Co-operative Societies
(c) Village money lenders
(d) Friends and relatives

Answer: (c) Village money lenders


Q15.During the rainy season, farmers in Palampur grow:

(a) wheat and barley
(b) wheat and rice
(c) wheat and bajra
(d) jowar and bajra

Answer: (d) jowar and bajra


Q16.During the winter season, farmers in Palampur grow:

(a) rice
(b) jowar
(c) bajra
(d) wheat

Answer: (d) wheat


Q17.‘Operation Flood’ is related to :

(a) control flood
(b) produce fish
(c) milk production
(d) grain production

Answer: (c) milk production


Q18.The standard unit of measuring land is:

(a) bigha
(b) guintha
(c) hectare
(d) kilometre

Answer: (c) hectare


Q19.Consumption of chemical fertilisers is highest in which state of India?

(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) Himachal Pardesh

Answer: (a) Punjab


Q20.Palampur resembles a village of the western part of the state of:

(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh

Answer: (d) Uttar Pradesh


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.