MCQ on Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided People as Resource Class 9 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.Which of the following is the most labour absorbing sectors of the Indian economy?

(a) Primary sector
(b) tertiary sector
(c) Secondary sector
(d) Private sector

Answer: (a) Primary sector


Q2.Which one of the following is related to the tertiary sector?

(a) Agriculture
(b) Forestry
(c) Mining
(d) Communication

Answer: (d) Communication


Q3.Which of the following is included in the primary sector?

(a) Manufacturing
(b) Tourism
(c) Forestry
(d) Communication

Answer: (c) Forestry


Q4.On which of the following point, does the quality of population not depend?

(a) Literacy rate
(b) Health of person
(c) Skill formation
(d) Birth of a person

Answer: (d) Birth of a person


Q5.Which of the following is included in the tertiary sector?

(a) Fishing
(b) Trade
(c) Mining
(d) Health

Answer: (d) Health


Q6.Literate and healthy population are:

(a) an asset for a country
(b) a liability for the economy
(c) could be both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer: (a) an asset for a country


Q7.Which of the following is included in the secondary sector?

(a) Poultry farming
(b) Manufacturing
(c) Transport
(d) Quarrying

Answer: (b) Manufacturing


Q8.Which of the following is not done by women at home?

(a) Cooking food
(b) Cleaning utensils
(c) Washing clothes
(d) Doing tuition work by teaching students

Answer: (d) Doing tuition work by teaching students


Q9.Which of the following is a significant step towards providing elementary education to all the children in the age group of 6-14 years?

(a) Sarv Shiksha Abhiyan
(b) Mid-day meal
(c) Navodaya Vidyalaya
(d) Sainik School

Answer: (a) Sarv Shiksha Abhiyan


Q10.Why are rural women employed in low-paid jobs?

(a) They do not need to work in high-paid jobs
(b) They lack in education or the necessary skill
(c) They are not allowed by their families to do high paid jobs
(d) They are not aware of the wage structure

Answer: (b) They lack in education or the necessary skill


Q11.The literacy rate during 2010-11 was

(a) 64%
(b) 74%
(c) 70%
(d) 80%

Answer: (b) 74%


Q12.Which of the following sectors faces the problem of seasonal unemployment?

(a) Agriculture
(b) Service sector
(c) Trade
(d) IT sector

Answer: (a) Agriculture


Q13.‘Sarva Siksha Abhiyan’ is a significant step towards providing elementary education to all children in age group of:

(a) five to ten
(b) ten to fifteen
(c) six to fifteen
(d) six to fourteen

Answer: (a) five to ten


Q14.Infant mortality rate is the death of a child under

(a) One year
(b) Three, year
(c) Two year
(d) Four year

Answer: (a) One year


Q15.The workforce population includes people from 15 years to

(a) 59 years
(b) 62 years
(c) 60 years
(d) 65 years

Answer: (a) 59 years


Q16.Which age group of children does the Sarva Siksha Abhiyan aim to promote education?

(a) 6 to 10 years
(b) 5 to 3 years
(c) 6 to 14 years
(d) 7 to 12 years

Answer: (c) 6 to 14 years


Q17.The number of females per thousand males refers to :

(a) Sex Ratio
(b) Literacy Rate
(c) Infant Mortality Rate
(d) Birth Rate

Answer: (a) Sex Ratio


Q18.Investment in human resources is the same as investment in:

(a) land
(b) property
(c) land and capital
(d) none of these

Answer: (c) land and capital


Q19.Decrease in IMR (Infant Mortality Rate) of a country signifies:

(a) Increase in life expectancy
(b) Increase in GNP
(c) Economic development of a country
(d) Increase in number of colleges in a country

Answer: (a) Increase in life expectancy


Q20.What is the life expectancy in India as per the census of 2000?

(a) 72 years
(b) 53 years
(c) 64 years
(d) 80 years

Answer: (c) 64 years


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.