MCQ on Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 3 Poverty as a Challenge with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Poverty as a Challenge Class 9 Economics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.NFWP is stand for:

(a) National Federation for Work and Progress
(b) National Forest for Wildlife Protection
(c) National Food and Wheat Processing
(d) National Food for Work Programme

Answer: (d) National Food for Work Programme


Q2.How many people in India live below the poverty line?

(a) 30 crores
(b) 26 crores
(c) 28 crores
(d) 24 crores

Answer: (b) 26 crores


Q3.Which organisation carries out survey for determining the poverty line?

(a) NSSO
(b) CSO
(c) Planning Commission
(d) None of the above

Answer: (a) NSSO


Q4.Poverty line in rural areas is (As per 1999 – 2000 prices)

(a) Rs 328
(b) Rs. 370
(c) Rs 454
(d) Rs. 460

Answer: (a) Rs 328


Q5.The country which has the largest single concentration of the poor people in the world is :

(a) China
(b) Pakistan
(c) India
(d) Nepal

Answer: (c) India


Q6.What is the poverty ratio in the state of Orissa?

(a) 50%
(b) 47%
(c) 60%
(d) 57%

Answer: (b) 47%


Q7.Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in:

(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1993

Answer: (d) 1993


Q8.In which state have the land reform measures helped to reduce poverty?

(a) Tamil Nadu
(b) Punjab
(c) West Bengal
(d) Kerala

Answer: (c) West Bengal


Q9.Nutritional level of food energy is expressed in the form of

(a) calories per day
(b) wheat consumption
(c) rice consumption per day
(d) none of the above

Answer: (a) calories per day


Q10.The Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana was launched in:

(a) 1979
(b) 1989
(c) 1999
(d) 2009

Answer: (c) 1999


Q11.According to World Development Report, 2001, the % of population in Nigeria below $1 a day was:

(a) 70.8
(b) 80.8
(c) 90.8
(d) 60.8

Answer: (a) 70.8


Q12.Which two states of India continue to be the poorest states?

(a) Orissa, Bihar
(b) Uttar Pradesh, Jharkhand
(c) Madhya Pradesh, Maharashtra
(d) None of the above

Answer: (a) Orissa, Bihar


Q13.Poverty ratio in India as compared to Pakistan is

(a) same
(b) half
(c) two times
(d) two and a half times

Answer: (c) two times


Q14.Social groups which are most vulnerable to poverty are:

(a) scheduled castes only
(b) scheduled tribes only
(c) both scheduled castes and scheduled tribes
(d) none of the above

Answer: (c) both scheduled castes and scheduled tribes


Q15.Which one from the following is considered as poor?

(a) A rich landlord
(b) A businessman
(c) A landless labourer
(d) A teacher

Answer: (c) A landless labourer


Q16.Which state has the largest percentage of poors in India?

(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Kerala
(d) Punjab

Answer: (b) Orissa


  • Q17.Who advocated that India would be truly independent only when the poorest of its people become free of human suffering ?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Indira Gandhi
(c) Jawahar lal Nehru
(d) Subhash Chandra Bose

Answer: (a) Mahatma Gandhi


Q18.Who do not come under the category of urban poor?

(a) The casual workers
(b) The unemployed
(c) The shopkeepe
(d) Rickshawpullers

Answer: (c) The shopkeepe


Q19.Which scheme was started in 1993 to create self-employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns?

(a) Prime Minister Rojgar Yojana
(b) National Rural Employment Guarantee Act
(c) Rural Employment Generation Programme
(d) Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana

Answer: (a) Prime Minister Rojgar Yojana


Q20.Which one are not the major causes of income inequality in India?

(a) Unequal distribution of land
(b) Lack of fertile land
(c) Gap between rich and the poor
(d) Increase in population

Answer: (b) Lack of fertile land


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.