MCQ on Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers

We have compiled the NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers Pdf free download covering the entire syllabus. Practice MCQ Questions for Class 9 Economics with Answers on a daily basis and score well in exams. Refer to the Food Security in India Class 9 MCQs Questions with Answers here along with a detailed explanation.

Q1.The society which facilitated setting up of grain banks in different regions is :

(a) Amul (Gujarat)
(b) Academy of Development Science (Maharashtra)
(c) Mother Dairy (Delhi)
(d) None of the above

Answer: (b) Academy of Development Science (Maharashtra)


Q2.When was Antyodaya Anna Yojana launched?

(a) 1990
(b) 1980
(c) 1990
(d) 2000

Answer: (d) 2000


Q3.What is the alternative name for ration shops?

(a) Fair Price Shops
(b) Grain Shops
(c) Distribution Shops
(d) None of the above

Answer: (a) Fair Price Shops


Q4.When was National Food Security Act passed?

(a) 2010
(b) 2011
(c) 2012
(d) 2013

Answer: (d) 2013


Q5.In which decades was the Rationing System introduced in India?

(a) 1940s
(b) 1950s
(c) 1960s
(d) 1970s

Answer: (a) 1940s


Q6.Antyodaya cards are given to the

(a) poor
(b) poorest of the poor
(c) those below poverty line
(d) all of the above

Answer: (b) poorest of the poor


Q7.The price that is announced before the sowing season is called:

(a) Issue price
(b) Fair price
(c) Market price
(d) Minimum support price

Answer: (d) Minimum support price


Q8.The two states that recorded significant increases in rice yield in 2012-13 are

(a) Assam and Tamil Nadu
(b) Jharkhand and Odisha
(c) West Bengal and Uttar Pradesh
(d) Kerala and Tamil Nadu

Answer: (c) West Bengal and Uttar Pradesh


Q9.Season hunger is prevalent in

(a) rural areas
(b) urban areas
(c) both rural and urban areas
(d) metro cities

Answer: (c) both rural and urban areas


Q10.The success of wheat was replicated in

(a) pulses
(b) cotton
(c) rice
(d) bajra

Answer: (c) rice


Q11.The most devastating famine occurred in Bengal in

(a) 1938
(b) 1940
(c) 1942
(d) 1943

Answer: (d) 1943


Q12.Which state is associated with AMUL?

(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Kerala

Answer: (b) Gujarat


Q13.A large number of food insecure children are under the age of

(a) 10
(b) 8
(c) 5
(d) 4

Answer: (c) 5


Q14.Name the cooperative that provides milk and vegetables controlled rate decided by the Government of Delhi:

(a) Amul
(b) Kendriya Bhandar
(c) Mother Dairy
(d) None of these

Answer: (c) Mother Dairy


Q15.Starvation deaths are also reported in Baran district of:

(a) West Bengal
(b) Bihar
(c) Orissa
(d) Rajasthan

Answer: (d) Rajasthan


Q16.Fair Price Shops keep stock of:

(a) only food grains
(b) food grains and sugar
(c) food grain, sugar and kerosene oil
(d) none of the above

Answer: (c) food grain, sugar and kerosene oil


Q17.The highest rate of growth in foodgrain was achieved in:

(a) Punjab and Bihar
(b) Haryana and Orissa
(c) Punjab and Haryana
(d) Punjab

Answer: (c) Punjab and Haryana


Q18.The Minimum Support price in declared by the Government every

(a) year
(b) four years
(c) five years
(d) ten years

Answer: (a) year


Q19.Seasonal hunger is a type of hunger when a person:

(a) is unable to get food for the entire year
(b) is able to get food for the entire year
(c) is able to get work for the entire year
(d) is unable to get work for the entire year

Answer: (c) is able to get work for the entire year


Q20.Annapurna Scheme fulfills the food requirements of:

(a) indigent senior citizens
(b) children
(c) pregnant ladies
(d) young persons

Answer: (a) indigent senior citizens


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.