MCQ on Class 9 Geography Chapter 1 India: Size And Location with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 1 India Size and Location with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided India Size and Location Class 9 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.The Tropic of Cancer does not pass through

(a) Rajasthan
(b) Orissa (Now Odisha)
(c) Chhattisgarh
(d) Tripura

Answer: (b) Orissa (Now Odisha)


Q2.The four states which are situated along the Himalayas are:

(a) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh
(b) Gujarat, Maharashtra, Haryana, Rajasthan
(c) Gujarat, Chhattisgarh, Bihar, Jharkhand
(d) Bihar, West Bengal, Orissa, Uttar Pradesh

Answer: (a) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh


Q3.The eastern most longitude of India is

(a) 97°25’E
(b) 68°7′ E
(c) 77°6’E
(d) 82°32’E

Answer: (a) 97°25’E


Q4.Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim have common frontiers with

(a) China
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Myanmar

Answer: (c) Nepal


Q5.A narrow channel of sea separating two land-masses is called:

(a) Gulf
(b) Strait
(c) Isthmus
(d) Bay

Answer: (b) Strait


Q6.If you intend to visit Kavarati during your summer vacations, which one of the following Union Territories of India you will be going to?

(a) Puducherry
(b) Lakshadweep
(c) Andaman & Nicobar
(d) Diu and Daman

Answer: (b) Lakshadweep


Q7.My friend hails from a country which does not share land boundary with India. Identify the country.

(a) Bhutan
(b) Tajikistan
(c) Bangladesh
(d) Nepal

Answer: (b) Tajikistan


Q8.In which of the following places, would you find the least difference in the duration between day time and night time?

(a) Kanyakumari
(b) Leh
(b) Srinagar
(d) Itanagar

Answer: (a) Kanyakumari


Q9.How many states and Union Territories does India have?

(a) India has 26 States and 7 Union Territories
(b) India has 25 States and 7 Union Territories
(c) India has 28 States and 7 Union Territories
(d) India has 28 States and 6 Union Territories

Answer: (c) India has 28 States and 7 Union Territories


Q10.Which line divides India into approximately two equal parts?

(a) Equator
(b) Tropic of Cancer
(c) Tropic of Capricorn
(d) None of these

Answer: (b) Tropic of Cancer


Q11.Which of the following Union Territories is located along the west coast of India?

(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Chandigarh
(c) Dadra and Nagar Haveli
(d) Puducherry

Answer: (c) Dadra and Nagar Haveli


Q12.What is the position of India in the world in respect of area?

(a) 8th position
(b) 7th position
(c) 6th position
(d) 2nd position

Answer: (b) 7th position


Q13.The latitudinal extent of India lies between

(a) 7° 5′ N and 26° 5′ N
(b) 8° 4′ N and 37° 6′ N
(c) 12° 5′ N and 27° 5′ N
(d) 12° 5′ N and 37° 6′ N

Answer: (b) 8° 4′ N and 37° 6′ N


Q14.Which of the following is the oldest route of contact between India and other countries of the world?

(a) Ocean routes
(b) Maritime contact
(c) Land routes
(d) Air routes

Answer: (c) Land routes


Q15.India has a land boundary of about-

(a) 15,860 km.
(b) 15,250 km.
(c) 15,680 km.
(d) 15,200 km.

Answer: (d) 15,200 km.


Q16.How much times is India bigger than France?

(a) 6 times
(b) 16 times
(c) 4 times
(d) 9 times

Answer: (a) 6 times


Q17.Standard Meridian of India passes through-

(a) Uttaranchal
(b) Punjab
(c) Mirzapur
(d) Alipur

Answer: (c) Mirzapur


Q18.Which of these countries is located towards the east of India?

(a) Nepal
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) China

Answer: (c) Bangladesh


Q19.The longitudinal extent of India is …………. km.

(a) 3000
(b) 3200
(c) 3020
(d) 3060

Answer: (a) 3000


Q20.The capital of Mizoram is-

(a) Imphal
(b) Kohima
(c) Agartala
(d) Aizwal

Answer: (d) Aizwal


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.