MCQ on Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features of India with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Physical Features of India Class 9 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.The northern most range of the Himalayas is known as

(a) Himadri
(b) lesser Himalaya
(c) Shivalik
(d) none of the above.

Answer: (a) Himadri


Q2.Mountain ranges in the eastern part of India forming its bound¬ary with Myanmar are collectively called-

(a) Himachal
(b) Purvanchal
(c) Uttaranchal
(d) None of the above

Answer: (b) Purvanchal


Q3.The Kangra and Kullu valley are located in

(a) Uttarakhand
(b) Jammu and Kashmir
(c) Himachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh

Answer: (c) Himachal Pradesh


Q4.Guru Shikhar is the highest peak of the-

(a) Aravallis
(b) Vindhya
(c) Satpura
(d) Western Himalayas

Answer: (c) Satpura


Q5.Majuli is a riverine island located in the river

(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Yamuna
(d) Kaveri

Answer: (b) Brahmaputra


Q6.The minimum height of the Shiwaliks is …………… metres.

(a) 800
(b) 1,100
(c) 700
(d) 900

Answer: (b) 1,100


Q7.Dudhwa National Park is located in the state of

(a) Assam
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan

Answer: (b) Uttar Pradesh


Q8.The soil containing calcareous deposits is locally known as

(a) Bhangar
(b) Khadar
(c) Bhabar
(d) Kankar

Answer: (d) Kankar


Q9.Which river flows between Jhelum and Ravi?

(a) Chenab
(b) Beas
(c) Sone
(d) Kosi

Answer: (a) Chenab


Q10.The highest peak in the Eastern Ghats is

(a) Anai Mudi
(b) Doda Betta
(c) Ooty
(d) Mahendragiri

Answer: (d) Mahendragiri


Q11.Jaisalmer is in

(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh

Answer: (b) Rajasthan


Q12.Name the sea formed by the subsidence of Peninsular Plateau.

(a) Pacific Sea
(b) Arctic Sea
(c) Arabian Sea
(d) Red Sea

Answer: (c) Arabian Sea


Q13.Barchans are found in

(a) desert regions
(b) plains
(c) plateaus
(d) hilly regions

Answer: (a) desert regions


Q14.The northern part of the western coast is called the

(a) Konkan
(b) Kannad plain
(c) Malabar coast
(d) Coromandel coast

Answer: (a) Konkan


Q15.Lake Chilika lies in the state of

(a) Jharkhand
(b) Telangana
(c) Odisha
(d) Tamil Nadu

Answer: (c) Odisha


Q16.The highest peak in the Eastern Ghats is

(a) Anai Mudi
(b) Kanchenjunga
(c) Mahendragiri
(d) Khasi

Answer: (c) Mahendragiri


Q17.Tien Shah ranges lies in the …………… direction.

(a) North-west
(b) North-east
(c) South-east
(d) South-west

Answer: (b) North-east


Q18.A narrow gap in a mountain range providing access to the other side is :

(a) Mound
(b) Pass
(c) Strait
(d) Valley

Answer: (b) Pass


Q19.A landmass bounded by sea on three sides is referred to as

(a) Coast
(b) Island
(c) Peninsula
(d) None of the above

Answer: (c) Peninsula


Q20.Which two hills are located in the south-east of Eastern Ghats ?

(a) Mizo Hills and Naga Hills
(b) Javadi Hills and Shevroy Hills
(c) Patkoi Hills and Manipuri Hills
(d) Mizo Hills and Patkoi Hills

Answer: (b) Javadi Hills and Shevroy Hills


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.