MCQ on Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Drainage Class 9 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.The city located on the water divide between the Indus and the Ganga river system is

(a) Jabalpur
(b) Ambala
(c) Meerut
(d) Chandigarh

Answer: (b) Ambala


Q2.Which of the following state is not drained by River Ganga:

(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab

Answer: (d) Punjab


Q3.Which river is called the Dihang when it enters India in Arunachal Pradesh

(a) The Ganga
(b) The Brahmaputra
(c) The Indus
(d) The Kaveri

Answer: (b) The Brahmaputra


Q4.The river Narmada originate from:

(a) Amarkantak
(b) Satpura
(c) Ice slope of Western Ghats
(d) Brahamagir

Answer: (a) Amarkantak

Q5.The world’s largest drainage basin is of the

(a) Amazon river
(b) Nile river
(c) Ganga river
(d) Hwang Ho river

Amazon river


Q6.Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree:

(a) Radial
(b) Dendritic
(c) Centrifugal
(d) Trellis

Answer: (d) Trellis


Q7.Which one of the following peninsular river of India flows west and makes estuaries?

(a) The Krishna
(b) The Mahanadi
(c) The Godavari
(d) The tapi

Answer: (d) The tapi


Q8.In which of the following states is the Wular lake located:

(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Jammu and Kashmir

Answer: (d) Jammu and Kashmir


Q9.The Vembanad Lake is located in

(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha

Answer: (a) Kerala


Q10.Which one of the following lakes is a salt water lake?

(a) Sambhar
(b) Wular
(c) Dal
(d) Gobmd Sagar

Answer: (a) Sambhar


Q11.Which one of the following lake is artificial?

(a) Sambhar
(b) Chilika
(c) Pulicat
(d) Rana Pratap sagar

Answer: (d) Rana Pratap sagar

Q12.Name the place where river indus emerge:

(a) Peshawar
(b) Amarkantak
(c) Attock
(d) Mansarowar

Answer: (c) Attock


Q13.Which of the peninsular rivers is called the ‘Dakshin Ganga’?

(a) The Mahanadi
(b) The Krishna
(c) Godavari
(d) tha tapi

Answer: (c) Godavari


Q14.Ganga enters Bangladesh at:

(a) Farakka
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) All are incorrect

Answer: (a) Farakka


Q15.Which one of the following is not a tributary of the River Ganga?

(a) Yamuna
(b) Beas
(c) Ghaghra
(d) Kosi

Answer: (b) Beas


Q16.The length of river Ganga is:

(a) 2525 km
(b) 2500 km
(c) 2575 km
(d) 2615 km

Answer: (a) 2525 km


Q17.The Ganga Action Plan (GAP) Phase-I was started in the year:

(a) 1970
(b) 1975
(c) 1980
(d) 1985

Answer: (d) 1985


Q18.Meanders are formed in which one of the following courses of a river?

(a) Upper course
(b) Middle course
(c) Lower course
(d) Both upper and middle

Answer: (c) Lower course


Q19.The drainage basin of the Mahanadi is not shared by

(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Chhattisgarh
(d) Jharkhand

Answer: (a) Madhya Pradesh


Q20.Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree?

(a) Radial
(b) Dendrite
(c) Centrifugal
(d) Trellis

Answer: (b) Dendrite


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.