MCQ on Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Climate Class 9 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.Which one of the following places receives the highest rainfall in the world?

(a) Silchar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunji
(d) Guwahati

Answer: (b) Mawsynram


Q2.Which is the coldest place in India?

(a) Drass
(b) Srinagar
(c) Shillong
(d) Bikaner

Answer: (a) Drass


Q3.The wind blowing in the northern plains in summers in known as:

(a) Kaal Baisakhi
(b) Loo
(c) Trade winds
(d) None of the above

Answer: (b) Loo


Q4.The word monsoon is derived from a word which literally means which of the following?

(a) Seasons
(b) Wind pattern
(c) Change
(d) Mausumbi

Answer: (a) Seasons


Q5.Which one of the following causes rainfall during winters in north-western part of India?

(a) Cyclonic depression
(b) Retreating monsoon
(c) Western disturbances
(d) Southwest monsoon

Answer: (c) Western disturbances


Q6.Which of the following causes rainfall in West Bengal during the hot weather season?

(a) Mango showers
(b) Kal Baishakhi
(c) Southwest monsoon
(d) Retreating Monsoon

Answer: (b) Kal Baishakhi


Q7.Monsoon arrives in India approximately in:

(a) Early May
(b) Early July
(c) Early June
(d) Early August

Answer: (c) Early June


Q8.Which of the following is a component of upper air circulation?

(a) North-easterlies
(b) Jet stream
(c) South-west monsoon
(d) Kal Baishakhi

Answer: (b) Jet stream


Q9.Which one of the following characteristics the cold weather season in India?

(a) Warm days and warm nights
(b) Warm days and cold nights
(c) Cool days and cold nights
(d) Cold days and warm nights.

Answer: (b) Warm days and cold nights


Q10.From which of the following pressure belts do the north-easterly trade winds originate?

(a) Equatorial low pressure belt
(b) Subtropical high pressure belt of the Northern Hemisphere
(c) Subtropical high pressure belt of the Southern Hemisphere
(d) Temperate low pressure belt of the Northern Hemisphere

Answer: (b) Subtropical high pressure belt of the Northern Hemisphere


Q11.In which place in India are houses built on stilts?

(a) Bihar
(b) Assam
(c) Goa
(d) None of these

Answer: (b) Assam


Q12.The Indian subcontinent experiences comparatively milder winters as compared to Central Asia due to which of the following factors?

(a) The Tropic of Cancer
(b) The surrounding seas
(c) The Himalayas
(d) Ocean currents

Answer: (c) The Himalayas


Q13.In which places of India there is very little difference between day and night temperatures?

(a) Bihar
(b) Bangalore
(c) Thiruvananthapuram
(d) All of these

Answer: (c) Thiruvananthapuram


Q14.Which one of the following is not one of the six major controls of the climate of any place?

(a) Latitude
(b) Temperature
(c) Pressure and wind system
(d) Distance from the sea

Answer: (b) Temperature


Q15.Most parts of India receive rainfall during which of the following months?

(a) June to September
(b) May to July
(c) September to March
(d) None of these

Answer: (a) June to September


Q16.Kal Baisakhi is associated with:

(a) Punjab
(b) Odisha
(c) Karnataka
(d) West Bengal

Answer: (d) West Bengal


Q17.What is the average temperature of Chennai during wrinter?

(a) Between 24° – 25°C
(b) Between 10° – 15°C
(c) Between 20° – 25°C
(d) Between 25° – 30°C

Answer: (a) Between 24° – 25°C


Q18.What do you mean by weather?

(a) State of the atmosphere over an area at any point of time
(b) Envelope of air surrounding earth
(c) Generalised monthly atmospheric conditions.
(d) None of these

Answer: (a) State of the atmosphere over an area at any point of time


Q19.Which one of the following terms is used for the state of atmosphere over an area at any point of time?

(a) Weather
(b) Winds
(c) Climate
(d) Pressure

Answer: (a) Weather


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.