MCQ on Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Natural Vegetation and Wildlife Class 9 Geography MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.To which one of the following types of vegetation does rubber belong to?

(a) Tundra
(b) Tidal
(c) Himalayan
(d) Tropical Evergreen

Answer: (d) Tropical Evergreen


Q2.The first biosphere of India is:

(a) Nilgiri
(b) Manas
(c) Nanda Devi
(d) Sunderban

Answer: (a) Nilgiri


Q3.Cinchona trees are found in the areas of rainfall more than

(a) 100 cm
(b) 50 cm
(c) 70 cm
(d) less than 50 cm

Answer: (a) 100 cm


Q4.In which of the following state is the Simlipal bio-reserve located?

(a) Punjab
(b) Delhi
(c) Odisha
(d) West Bengal

Answer: (c) Odisha


Q5.Alpine and Tundra vegetation is found at the height of:

(a) 6000 metres
(b) 9000 metres
(c) 4500 metres
(d) 4000 metres

Answer: (c) 4500 metres


Q6.Which one of the following bio-reserves of India is not included in the world network of bio-reserve?

(a) Manas
(b) Nilgiri
(c) Gulf of Mannar
(d) Nanda Devi

Answer: (a) Manas


Q7.Number of species founded in our country are:

(a) 1200
(b) 1500
(c) 800
(d) 600

Answer: (a) 1200


Q8.The yak, shaggy-horned wild ox and the Tibetan antelope are found in which one of the following regions?

(a) Tibet
(b) Uttarakhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Ladakh

Answer: (d) Ladakh


Q9.The bio-reserve in not included in the world network of biosphere.

(a) Dihang-Dibang
(b) Manas
(c) Nanda Devi
(d) Gulf of Mannar

Answer: (a) Dihang-Dibang


Q10.Which term is used to denote animal species of a particular region or period?

(a) Fauna
(b) Ferns
(c) Flora
(d) None of these

Answer: (a) Fauna


Q11.Which term is used for virgin vegetation, which have come from outside India are termed as exotic plants.

(a) Indigenous plants
(b) Endemic species
(c) Exotic Plants
(d) None of these

Answer: (c) Exotic Plants


Q12.Name the natrual habitat of Indian lions:

(a) Gir forests
(b) Tundra Region
(c) Thorny bushes and scrubs
(d) Evergreen forest

Answer: (a) Gir forests


Q13.Which term is used for the original plant cover of an area which has grown naturally?

(a) Garden
(b) Agriculture
(c) Virgin Vegetation
(d) Indigenous species

Answer: (c) Virgin Vegetation


Q14.Which is not included in the group of non-flowering plants?

(a) Orchids
(b) Algae
(c) Fungi
(d) None of these

Answer: (a) Orchids


Q15.What is the place of India in the world in terms of plant diversity?

(a) 10th
(b) 8th
(c) 9th
(d) 6th

Answer: (a) 10th


Q16.Which type of vegetation zone is found in the higher reaches of the Himalayas?

(a) Tropical
(b) Alpine
(c) Temperate
(d) None of these

Answer: (b) Alpine


Q17.Which type of vegetation grows in the sandy soil of the desert?

(a) Coniferous trees
(b) Grasslands
(c) Cactus and thorny bushes
(d) None of these

Answer: (c) Cactus and thorny bushes


Q18.Which type of vegetation usually develops on undulating and rough terrains?

(a) Mangroves
(b) Grasslands and woodlands
(c) Cactus and thorny bushed
(d) None of these

Answer: (b) Grasslands and woodlands


Q19.Due to which reason the vegetation of most of the areas has been modified or replaced or degraded?

(a) Change of climate
(b) Human occupancy
(c) Soil erosion
(d) None of these

Answer: (b) Human occupancy


Q20.Which one of the following state of India has the least percentage of its area under forest cover?

(a) Bihar
(b) Punjab
(c) Madras
(d) Sikkim

Answer: (b) Punjab


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.