MCQ on Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Q1.The leader of the Bolshevik party was

(a) Stalin
(b) Lenin
(c) Karl Marx
(d) Louis Blanc

Answer: (b) Lenin


Q2.Who were Jadidist ?

(a) They were social reformers
(b) They were Revolutionary
(c) They were Christians
(d) The were Muslim reformers within Russian Empire.

Answer: (d) The were Muslim reformers within Russian Empire.


Q3.Tsarist power in Russia collapsed in the year

(a) 1905
(b) 1916
(c) 1917
(d) 1920

Answer: (c) 1917


Q4.What was the slogan of the Bolshhvik Party which brought it into power in Russia ?

(a) All powers to the Soviets
(b) All powers to the Czar
(c) All powers to the Duma
(d) All powers enjoyed by middle class

Answer: (a) All powers to the Soviets


Q5.Tsarina Alexandra was of the

(a) German origin
(b) French origin
(c) Russian origin
(d) Dutch origin

Answer: (a) German origin


Q6.Who were the Kulaks?

(a) Workers of Bolshevik Party
(b) Workers of Menshevik Party
(c) Group of army leader
(d) Well-to-do peasants

Answer: (d) Well-to-do peasants


Q7.Jadidists were ………………… within the Russian empire.

(a) Muslim reformers
(b) Muslim educationists
(c) Parsi reformers
(d) German refugees

Answer: (a) Muslim reformers


Q8.The main occupation of the people of Russia in the beginning of the twentieth century was

(a) manufacturing
(b) poultry farming
(c) fishing
(d) agriculture

Answer: (d) agriculture


Q9.Socialist Revolutionary party of Russia was formed in:

(a) 1905
(b) 1911
(c) 1907
(d) 1900

Answer: (d) 1900


Q10.A Labour Party in Britain was formed by socialist and

(a) trade unionists
(b) peasants
(c) industrialists
(d) young students

Answer: (a) trade unionists


Q11.The Central powers during the First World War included countries like Germany, Turkey and

(a) France
(b) Austria
(c) Britain
(d) Russia

Answer: (b) Austria


Q12.The successor of Lenin was

(a) Stalin
(b) Kerenskii
(c) Trotskii
(d) Louis Blance

Answer: (a) Stalin


Q13.Budeonovka was the name given to the Soviet

(a) boots
(b) coat
(c) scarf
(d) hat

Answer: (d) hat


Q14.Which among the following groups was against any kind of political or social change?

(a) Nationalists
(b) conservatives
(c) liberals
(d) radicals

Answer: (b) conservatives


Q15.Which of these statements is/are correct about Europe after the French Revolution?

(a) Suddenly it seemed possible to change the aristocratic society of the 18th century.
(b) However not everyone wanted a complete transformation of society.
(c) Some wanted gradual shift, while others wanted complete change of society.
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Q16.Who conspired in Italy to bring about a revolution?

(a) Bismarck
(b) Karl Marx
(c) Giuseppe Mazzini
(d) None

Answer: (c) Giuseppe Mazzini


Q17.In the World War I, which started in 1914, Russia fought against

(a) Britain and France
(b) Germany and Austria
(c) America
(d) All the above

Answer: (b) Germany and Austria


Q18.On 27th February 1917, soldiers and striking workers gathered to form a council called

(a) Soviet Council
(b) Petrograd Soviet
(c) Moscow Union
(d) Russian Council

Answer: (b) Petrograd Soviet


Q19.Who led the Bolshevik group in Russia during Russian Revolution?

(a) Karl Marx
(b) Friedrich Engels
(c) Vladimir Lenin
(d) Trotsky

Answer: (c) Vladimir Lenin


Q20.Socialists took over the government in Russia through the?

(a) October Revolution in 1917
(b) November Revolution in 1918
(c) December Revolution in 1919
(d) February Revolution in 1920

Answer: (a) October Revolution in 1917


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.