MCQ on Class 9 History Chapter 3 Nazism and the Rise of Hitler with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 3 Nazism and the Rise of Hitler with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Nazism and the Rise of Hitler Class 9 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.Where is the Wall Street Exchange?

(a) America
(b) Britain
(c) France
(d) Germany

Answer: (a) America


Q2.Hilter pull his country out of the League of Nations in:

(a) 1933
(b) 1940
(c) 1943
(d) 1923

Answer: (a) 1933


Q3.Which country was defeated after the First World War?

(a) France
(b) Germany
(c) Russia
(d) Britain

Answer: (b) Germany


Q4.Tripartite Pact was signed between :

(a) Germany
(b) Italy
(c) France
(d) Russia

Answer: (c) France


Q5.The time span of the First World War was

(a) 1911-1914
(b) 1914-1918
(c) 1918-1921
(d) 1920-1925

Answer: (b) 1914-1918


Q6.The Nazi Party had become the largest party by the

(a) 1920
(b) 1925
(c) 1926
(d) 1932

Answer: (d) 1932


Q7.Which act established dictatorship in Germany ?

(a) Act of 1933
(b) Act of 1919
(c) Act of 1927
(d) Enalding Act

Answer: (d) Enalding Act


Q8.Hitler became the Chancellor or Germany in the year

(a) 1931
(b) 1932
(c) 1933
(d) 1934

Answer: (c) 1933


Q9.The country that dropped atom bomb on Hiroshima in Japan was

(a) France
(b) America
(c) Germany
(d) Britain

Answer: (b) America


Q10.Who could enter Jungvolk?

(a) Ten-year-old boys
(b) Twelve-year-old boys
(c) Fourteen-year-old boys
(d) Eighteen-year-old boys

Answer: (a) Ten-year-old boys


Q11.How were Allies power strengthened ?

(a) By defeating Germany
(b) By defeating Japan
(c) By defeating Italy
(d) With the entering of US in World War

Answer: (b) By defeating Japan


Q12.Who were the worst sufferers in Nazi Germany?

(a) Jews
(b) Poles
(c) Russians
(d) Gypsies

Answer: (a) Jews


Q13.A bronze cross was given to the woman who produced

(a) two children
(b) four children
(c) six children
(d) eight children

Answer: (b) four children


Q14.The game Hitler glorified was

(a) wresting
(b) kabaddi
(c) hockey
(d) boxing

Answer: (d) boxing


Q15.Which of the following statements is false about soldiers in the World War I?

(a) The soldiers, in reality, led miserable lives in trenches, survived with feeding on the copra’s
(b) They faced poisonous gas and enemy shelling and loss of comrades
(c) All soldiers were ready to die for their country’s honour and personal glory
(d) Aggressive propaganda glorified war

Answer: (c) All soldiers were ready to die for their country’s honour and personal glory


Q16.What was Hitler’s historic blunder and why?

(a) Attack on Soviet Union in 1941 was a historic blunder by Hitler
(b) He exposed his western front to British aerial bombing
(c) The Soviet Red Army inflicted a crushing and humiliating defeat on Germany atStalingrad
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Q17.Why did Helmut’s father kill himself in the spring of 1945?

(a) He was depressed by Germany’s defeat in Second World War
(b) He feared that common people would mishandle him and his family
(c) He feared revenge by the Allied Powers
(d) He wanted to die because of the crimes he had committed during Nazi rule

Answer: (c) He feared revenge by the Allied Powers


Q18.Which of the following bodies was set up to try and prosecute the Nazi war criminals at the end of World War II?

(a) International Military Tribunal
(b) British Military Tribunal
(c) Allied Military Tribunal
(d) Allied Judicial Court

Answer: (a) International Military Tribunal


Q19.Why did the Nuremburg Tribunal sentence only 11 Nazis to death for such a massive genocide?

(a) Only these 11 Nazis were found guilty
(b) The Allies did not want to be harsh on the defeated Germany as they had been after WorldWar
(c) Germany promised never to repeat such an act
(d) Germany was ready to pay a huge compensation to the Allied countries for these killings

Answer: (b) The Allies did not want to be harsh on the defeated Germany as they had been after WorldWar


Q20.War in 1917 led to the strengthening of Allies and the defeat of Germany because of entry of

(a) China
(b) Japan
(c) the USA
(d) Spain

Answer: (c) the USA


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.