MCQ on Class 9 History Chapter 4 Forest Society and Colonialism with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 4 Forest Society and Colonialism with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Forest Society and Colonialism Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 History Objective Questions.

Q1.Tendu leaves are used in making

(a) bidis
(b) plates
(c) baskets
(d) umbrellas

Answer: (a) bidis


Q2.Which of the following is not the name of shifting or swidden agriculture/cultivation?

(a) Milpa
(b) Chitemene or Tavy
(c) Podu/Penda
(d) Taungya

Answer: (d) Taungya


Q3.The railway network expanded rapidly in India from the

(a) 1820s
(b) 1830s
(c) 1850s
(d) 1860s

Answer: (d) 1860s


Q4.Where is Bastar located?

(a) In Andhra Pradesh
(b) In Orissa
(c) In Southernmost parts of Chhattisgarh
(d) In Madhya Pradesh.

Answer: (c) In Southernmost parts of Chhattisgarh


Q5.The Imperial Forest Research Institute was set up at

(a) Allahabad
(b) Darjeeling
(c) Dehradun
(d) Shimla

Answer: (c) Dehradun


Q6.In which country the similar situation prevailed as in the forest of Bastar?

(a) In Somalia
(b) In Indonesia
(c) In Malaysia
(d) In Sri Lanka

Answer: (b) In Indonesia


Q7.Baigas are a forest community of

(a) Central India
(b) North India
(c) South india
(d) North-east india

Answer: (a) Central India


Q8.The colonial power in Indonesia were the

(a) English
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese

Answer: (b) Dutch


Q9.Which of the following is the causes of Forest Act enacted in 1865 ?

(a) Forests were divided into four categories.
(b) Forests were divided into three categories.
(c) Villagers could take nothing from ” these forests.
(d) Villagers could take anything from these forests.

Answer: (d) Villagers could take anything from these forests.


Q10.Where did the Dutch start forest management in Indonesia?

(a) Java
(b) Sumatra
(c) Bali
(d) None of the above

Answer: (a) Java


Q11.The Kalangs resisted the Dutch in

(a) 1700
(b) 1750
(c) 1770
(d) 1800

Answer: (c) 1770


Q12.What was the system of ‘blandongdiensten’?

(a) A system of education
(b) Industrialisation
(c) First imposition of rent on land and then exemption
(d) None of the above

Answer: (c) First imposition of rent on land and then exemption


Q13.Between 1700 to 1995, how much area of forest cover in the world cleared for industrial use ?

(a) 9.3%
(b) 8.3%
(c) 3.9%
(d) 8.5%

Answer: (a) 9.3%


Q14.What was the policy followed by the British in India towards forests during the First and the Second World Wars?

(a) The forest department cut trees freely to meet British war needs
(b) Cutting of trees was strictly prohibited for everyone, including the British
(c) More and more trees were planted to give employment to Indians
(d) None of the above

Answer: (b) Cutting of trees was strictly prohibited for everyone, including the British


Q15.Who wrote the book ‘The Forests of India’ in the year 1923?

(a) David Spurr
(b) E.P. Stebbing
(c) Verrier Elvin
(d) John Middleton

Answer: (b) E.P. Stebbing


Q16.Indian Forest Service was set up in the year:

(a) 1865
(b) 1864
(c) 1854
(d) 1884

Answer: (b) 1864


Q17.The system of scientific forestry stands for:

(a)System whereby the local farmers were allowed to cultivate temporarily within a plantation
(b) System of cutting old trees and plant new ones
(c) Division of forest into three categories
(d) Disappearance of forests

Answer: (b) System of cutting old trees and plant new ones


Q18.In South-East Asia shifting agriculture is known as:

(A) Chitemene
(b) Tavy
(c) Lading
(d) Milpa

Answer: (c) Lading


Q19.Which of the following is a community of skilled forest cutters?

(a) Maasais of Africa
(b) Mundas of Chotanagpur
(c) Gonds of Orissa
(d) Kalangs of Java

Answer: (d) Kalangs of Java


Q20.Wooden planks lay across railway tracks to hold these tracks in a position are called:

(a) Beams
(b) Sleepers
(c) Rail fasteners
(d) none of these

Answer: (b) Sleepers


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.