MCQ on Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Pastoralists in the Modern World Class 9 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.The Maru Raikas herded

(a) camels
(b) goats
(c) sheep
(d) all the three

Answer: (a) camels


Q2.For what Maru tribe is well known?

(a) For plantation agriculture
(b) For sheep rearing
(c) For camel herding
(d) For cyclic seasonal movement

Answer: (c) For camel herding


Q3.Banjaras were not found in

(a) Punjab
(b) Rajasthan
(c) Delhi
(d) Maharashtra

Answer: (c) Delhi


Q4.Gaddi Shepherds came down from the high meadow in:

(a) September
(b) February
(c) October
(d) Mid of October.

Answer: (a) September


Q5.The Massais are located in the

(a) east Africa
(b) west africa
(c) north Africa
(d) South Africa

Answer: (a) east Africa


Q6.What is referred as Bhabar?

(a) A wet forest area below the foothills of Garhwal and Kumaun.
(b) A moderate area having plenty of vegetation.
(c) A dry area which is sparsely populated.
(d) A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun.

Answer: (d) A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun.


Q7.Which tribe combined cultivators with pastoralism in India?

(a) Raikas
(b) Maru
(c) Gujjars
(d) Gaddi

Answer: (a) Raikas


Q8.The warriors consisted of

(a) elder people
(b) younger people
(c) children
(d) healthy people

Answer: (b) younger people


Q9.Which of these are the pastoral communities of the mountains?

(a) Gujjars
(b) Gaddis
(c) Bhotiyas and Sherpas
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Q10.Which tribe did not evolve pastoral activity in South Africa?

(a) Massai
(b) Gonds
(c) Boran
(d) Turkene

Answer: (b) Gonds


Q11.Dhangars were an important pastoral community of

(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) U.P.
(d) Assam

Answer: (b) Maharashtra


Q12.Which of the following statements best explains pastoralist nomads?

(a) The villagers who move from one place to another
(b) The people who do not have a permanent place to live in
(c) The herdsmen who move from one place to another looking for pasture for their herd
(d) The people who visit many places for enjoyment

Answer: (c) The herdsmen who move from one place to another looking for pasture for their herd


Q13.Nomads are the people:

(a) who do not live at one place but move from one to another to earn their living.
(b) who temporary shift from one place to another.
(c) who live at one place and move from place to place to earn their living.
(d) who are very brave.

Answer: (a) who do not live at one place but move from one to another to earn their living.


Q14.Which of these statements is true?

(a) Large areas of grazing land were turned into game reserves
(b) Pastoralists were not allowed to enter these reserves
(c) Serengeti National Park was created over 14,760 km of Maasai grazing land
(d) All the above

Answer: (a) Large areas of grazing land were turned into game reserves


Q15.The colonial Government in India in 1871 enacted an Act. Name it.

(a) Forest Conservation Act
(b) The Criminal Tribal Act
(c) The Scientific Forestry
(d) The Tribal Act

Answer: (b) The Criminal Tribal Act


Q16.Which seasonal movements affect the Dhangars of Maharashtra?

(a) Cold and snow
(b) Climatic disturbance
(c) Drought and flood
(d) Alternate monsoon and dry seasons

Answer: (d) Alternate monsoon and dry seasons


Q17.Which of the following is the immediate impact of the colonial rule on the life of the pastoralists?

(a) Their grazing ground increased
(b) They were paid rent free land
(c) Their agriculture stock increased
(d) Their grazing ground shrunked and their agricultural stock, trade and crafts were adversley affected.

Answer: (d) Their grazing ground shrunked and their agricultural stock, trade and crafts were adversley affected.


Q18.Nomadic tribes need to move from one place to another because of:

(a) Seasonal changes
(b) In search of pastures
(c) To maintain ecological balance
(d) All the above

Answer: (b) In search of pastures


Q19.Who were Gollas?

(a) Cattle herded tribe of dry central plateau region.
(b) Sheep herded tribe of dry central plateau region.
(c) Camel herded tribe of dry central plateau region.
(d) Goat herded tribe of dry central plateau region.

Answer: (a) Cattle herded tribe of dry central plateau region.


Q20.Raika pastoral community belongs to:

(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Jammu and Kashmir
(d) Maharashtra

Answer: (b) Rajasthan


Q21.In Karnataka and Andhra Pradesh the dry plateau was covered with stone and grass inhabited by:

(a) Cattle herders
(b) Goat herders
(c) Sheep herders
(d) Camel herders

Answer: (c) Sheep herders


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.