MCQ on Class 9 History Chapter 7 History and Sport: The Story of Cricket with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport The Story of Cricket with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided History and Sport The Story of Cricket Class 9 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Q1.Where was India’s first cricket club established?

(a) In Mumbai
(b) In Calcutta (Kolkatta)
(c) In Madras (Chennai)
(d) In Delhi at Feroze Shah Kotla

Answer: (b) In Calcutta (Kolkatta)


Q2.When was the Marylebone Cricket Club founded?

(a) 1760
(b) 1787
(c) 1788
(d) 1895

Answer: (b) 1787


Q3.When were first written Law of Cricket drawn?

(a) In 1754
(b) 1764
(c) In 1744
(d) 1756

Answer: (c) In 1744


Q4.The poor who played cricket for a living were called

(a) needy
(b) entertainers
(c) professionals
(d) commons

Answer: (c) professionals


Q5.In which year cricket was changed forever?

(a) In 1977
(b) In 1977
(c) In 1987
(d) In 1783

Answer: (a) In 1977


Q6.In which of these countries was cricket established as a popular sport?

(a) South Africa, Zimbabwe
(b) Australia, New Zealand
(c) West Indies, Kenya
(d) All the above

Answer: (b) Australia, New Zealand


Q7.When was six seem ball created?

(a) In 1980
(b) In 1880
(c) In 1780
(d) In 1680

Answer: (c) In 1780


Q8.What was the term ‘tournament’ called initially?

(a) Triangular
(b) Quadrangular
(c) Angular
(d) Pentangular

Answer: (b) Quadrangular


Q9.Who led the professional team in 1930’s?

(a) Len Hutten
(b) W.C. Grace
(c) David Hutton
(d) David Gover

Answer: (a) Len Hutten


Q10.How did the cricket boards become rich?

(a) By organising large number of matches
(b) Through patronage from rich industrialists
(c) By selling television rights to television companies
(d) None of the above

Answer: (c) By selling television rights to television companies


Q11.The word cockade refers to:

(a) type of fur
(b) type of cricket ball
(c) type of the bat used by batsman
(d) cap usually worn on one side

Answer: (d) cap usually worn on one side


Q12.When was the first World Cup successfully staged?

(a) 1972
(b) 1973
(c) 1974
(d) 1975

Answer: (d) 1975


Q13.The first hockey club in India was started in

(a) Bombay
(b) Madras
(c) Bangalore
(d) Calcutta

Answer: (d) Calcutta


Q14.What is the full from of ICC?

(a) International Cricket Council
(b) International Cricket Co-operative Nation
(c) International Cricket Confeder-ation
(d) Imperial Cricket Council

Answer: (a) International Cricket Council


Q15.Which was the first Indian Community to play cricket?

(a) Parsies
(b) Zoroiastrian
(c) Trader and businessmen
(d) Social weaker section of the society

Answer: (b) Zoroiastrian


Q16.Where was cricket invented?

(a) In England
(b) In Australia
(c) In West Indies
(d) In South Africa

Answer: (a) In England


Q17.First cricket club formed in 1760’s in

(a) Melbourne
(b) Lords
(c) Manchester
(d) Hambledon

Answer: (d) Hambledon


Q18.When was cricket invented?

(a) In early 19th century
(b) In early 17th century
(c) In early 16th century
(d) In mid of the 17th century

Answer: (c) In early 16th century


Q19.Amatures stand for:

(a) Reserve players
(b) Rich people who could afford to play cricket
(c) Rich people who have no time to play cricket
(d) Poor people who could play cricket

Answer: (b) Rich people who could afford to play cricket


Q20.Who are professional in cricket?

(a) Those who play cricket for enjoyment.
(b) Those who play cricket for time pass.
(c) Those who play cricket for living.
(d) Those who play cricket as a hobby.

Answer: (c) Those who play cricket for living.


MCQ Questions for Class 9 Social Science History

MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography

MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics

MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers PDF Free Download of History, Geography, Civics, Economics will help you. If you have any queries regarding CBSE Class 9 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.