MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings

From the Annual Examination 2020, class 9 students will find more number of objective type questions in their Science question paper. To prepare for the one mark questions, students need to know all important concepts which can be tested in the exam. CBSE MCQs on class 9 Science Chapter


Q1. When a gas jar full of air is placed upside down on a gas jar full of bromine vapours, the red-brown vapours of bromine from the lower jar go upward into the jar containing air. In this experiment:

(a) Air is heavier than bromine
(b) Both air and bromine have the same density
(c) Bromine is heavier than air
(d) Bromine cannot be heavier than air because it is going upwards against gravity

Answer: (c) Bromine is heavier than air


Q2.Which of the following phenomena would increase on raising the temperature?

(a) Diffusion, evaporation, compression of gases
(b) Evaporation, compression of gases, solubility
(c) Evaporation, diffusion, expansion of gases
(d) Evaporation, solubility, diffusion, compression of gases

Answer: (c) Evaporation, diffusion, expansion of gases


Q3. A form of matter has no fixed shape but it has a fixed volume. An example of this form of matter is

(a) Krypton
(b) Kerosene
(c) Carbon steel
(d) Carbon dioxide

Answer: (b) Kerosene


Q4.Seema visited a Natural Gas Compressing unit and found that the gas can be liquefied under specific conditions of temperature and pressure. While sharing her experience with friends she got confused. Help her to identify the correct set of conditions.

(a) Low temperature, low pressure
(b) High temperature, low pressure
(c) Low temperature, high pressure
(d) High temperature, high pressure

Answer: (c) Low temperature, high pressure


Q5. Which one of the following statements is not true?


(a) The molecules in a solid vibrate about a fixed position
(b) The molecules in a liquid are arranged in a regular pattern
(c) The molecules in a gas exert negligibly small forces on each other, except during collisions
(d) The molecules of a gas occupy all the space available

Answer: (b) The molecules in a liquid are arranged in a regular pattern


Q6.The property of flow is unique to fluids. Which one of the following statements is correct?


(a) Only gases behave like fluids
(b) Gases and solids behave like fluids
(c) Gases and liquids behave like fluids
(d) Only liquids are fluids

Answer: (c) Gases and liquids behave like fluids


Q7. The correct procedure of heating iron-sulphur mixture to prepare iron sulphide is:


(a) Heat the powder mixture at the base of the test tube using a blue flame throughout.
(b) Heat the iron filings and sulphur mixture in the middle of the test tube using yellow flame throughout.
(c) Heat the powder mixture at the top of the test tube using an orange flame throughout.
(d) Heat the iron filings-sulphur mixture at 3/4 quarters of the test tube using a red flame throughout.

Answer: (a) Heat the powder mixture at the base of the test tube using a blue flame throughout.


Q8.During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of


(a) diffusion
(b) transpiration
(c) osmosis
(d) evaporation

Answer: (d) evaporation


Q9. When water at 0°C freezes to form ice at the same temperature of 0°C, then it:


(a) Absorbs some heat
(b) Releases some heat
(c) Neither absorbs nor releases heat
(d) Absorbs exactly 3.34 x 105J/kg of heat

Answer: (b) Releases some heat


Q10.A few substances are arranged in the increasing order of ‘forces of attraction’ between their particles. Which one of the following represents a correct arrangement?


(a) Water, air, wind
(b) Air, sugar, oil
(c) Oxygen, water, sugar
(d) Salt, juice, air

Answer: (c) Oxygen, water, sugar


Q11.The mass per unit volume of a substance is:


(a) acceleration
(b) density
(c) velocity
(d) weight

Answer: (b) density


Q12.The melting point of ice is:


(a) 273.16 K
(b) 723.16 K
(c) 263.16 K
(d) 373 K

Answer: (a) 273.16 K


Q13. Which of the following statement is not true regarding the characteristic of matter?


(a) Particles of a matter are randomly moving in all directions.
(b) Kinetic energy of the particles increases with a rise in temperature
(c) Kinetic energy of the particles of all maters remains the same at a particular temperature.

(d) Particles of matter diffuse into each other on their own.

Answer: (c) Kinetic energy of the particles of all maters remains the same at a particular temperature.


Q14.What is dry ice?


(a) Solid carbon dioxide
(b) Nitrogen oxide
(c) Carbon mono oxide
(d) None of them

Answer: (a) Solid carbon dioxide


Q15. Which of the following statement is correct?

(a) Materials existing as liquids at room temperature have their melting and boiling points lower than that of room temperature.
(b) The phenomenon involving the transition of a substance from solid to liquid state is called sublimation.
(c) To convert a temperature on the Celsius scale to Kelvin scale, subtract 273 from the given temperature
(d) The density of ice is less than that of water.

Answer: (d) The density of ice is less than that of water.


Q16.Which of the following state is responsible for the glow in the sun and stars?


(a) Solid
(b) Liquid
(c) Plasma
(d) Gas

Answer: (c) Plasma


Q17. On converting 308 K, 329 K and 391 K to Celsius scale, the correct sequence of temperatures will be:


(a) 33°C, 56°C and 118°C
(b) 35°C, 56°C and 119°C
(c) 35°C, 56°C and 118°C
(d) 56°, 119°C and 35° C

Answer: (c) 35°C, 56°C and 118°C


Q18. Which of the following cannot be considered a form of matter?

(a) Atom
(b) Water
(c) Humidity
(d) Electron

Answer: (c) Humidity


Q19.Which of the following phenomenon takes place when we add a drop of Dettol into the water?


(a) osmosis
(b) diffusion
(c) sublimation
(d) none of them

Answer: (b) diffusion


Q20. Which of the following phenomena always results in the cooling effect?

(a) Condensation
(b) Evaporation
(c) Sublimation
(d) None of these

Answer: (b) Evaporation


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Matter in Our Surroundings CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.