MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 10 Gravitation

MCQs on CBSE Class 9 Science Chapter- Gravitation are provided here with answers. These questions are quite useful to prepare the objective type questions for Class 9 Science Annual Exam 2020. Moreover, with help of these questions students may revise important fundamental concepts involved in Gravitation chapter.

Q1.Two objects of different masses falling freely near the surface of the moon would

(a) have same velocities at any instant
(b) have different acceleration
(c) experience forces of same magnitude
(d) undergo a change in their inertia

Answer: (a) have same velocities at any instant


Q2.The earth and the moon are attracted to each other by gravitational force. The earth attracts the moon with a force that is:

(a) More than that exerted by the moon
(b) Same as that exerted by the moon
(c) Less than that exerted by the moon
(d) Not related to that exerted by the moon

Answer: (b) Same as that exerted by the moon


Q3.The value of acceleration due to gravity

(a) is same on equator and poles
(b) is least on poles
(c) is least on equator
(d) increases from pole to equator

Answer: (c) is least on equator


Q4.The gravitational force between two objects is F. If masses of both objects are halved without changing the distance between them, then the gravitational force would become

(a) F/4
(b) F/2
(c) F
(d) 2F

Answer: (a) F/4


Q5.A boy is whirling a stone tied to a string in a horizontal circular path. If the string breaks, the stone

(a) will continue to move in the circular path
(b) will move along a straight line towards the centreof the circular path
(c) will move along a straight line tangential to the circular path
(d) will move along a straight line perpendicular to the circular path away from the boy

Answer: (c) will move along a straight line tangential to the circular path


Q6.Choose the correct unit for the relative density among the following:

(a) kg/cm
(b) unitless
(c) kg/cm
(d) kg/m3

Answer: (b) unitless


Q7.An object is put one by one in three liquids having different densities. The object floats with 19, 211 and 37 parts of their volumes outside the liquid surface in liquids of densities d1, d2 and d3respectively. Which of the following statement is correct?

(a) d1 > d2 > d3
(b) d1 > d2 < d3 (c) d1 < d2 > d3
(d) d1 < d2 < d3

Answer: (d) d1 < d2 < d3


Q8.An object having mass equal to 350 g occupies 200 cm3 of the space. When this object is thrown into a river what will be the condition of this object there? (Density of water = 1 g/ cm3)

(a) It will float on the surface of water
(b) It will float fully submerged in the liquid
(c) It will sink in the liquid
(d) It will float partially submerged in the liquid

Answer: (c) It will sink in the liquid


Q9.In the relation F = GM mld2, the quantity G

(a) depends on the value ofg at the place of observation
(b) is used only when the Earth is one of the two masses
(c) is greatest at the surface of the Earth
(d) is universal constant of nature

Answer: (d) is universal constant of nature


Q10.Law of gravitation gives the gravitational force between

(a) the Earth and a point mass only
(b) the Earth and Sun only
(c) any two bodies having some mass
(d) two charged bodies only

Answer: (c) any two bodies having some mass


Q11.The school bags are generally provided with the broad strips because:

(a) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing large pressure
(b) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing less pressure
(c) It has become a trend among the students to carry the bags with wide strips
(d) It will spread the force of the bag over the small area of the shoulder of the child producing less pressure

Answer: (b) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing less pressure


Q12.The value of quantity G in the law of gravitation

(a) depends on mass of Earth only
(b) depends on radius of Earth only
(c) depends on both mass and radius of Earth
(d) is independent of mass and radius of the Earth

Answer: (d) is independent of mass and radius of the Earth


Q13.Two particles are placed at some distance. If the mass of each of the two particles is doubled, keeping the distance between them unchanged, the value of gravitational force between them will be

(a) 14 times
(b) 4 times
(c) 12 times
(d) unchanged

Answer: (b) 4 times


Q14. The value of acceleration due to gravity on the surface of the earth at sea level is

(a) 4.9 m/s2
(b) 6 m/s2
(c) 8 m/s2
(d) 9.8 m/s2

Answer. (d) 9.8 m/s2


Q15.The atmosphere is held to the Earth by

(a) gravity
(b) wind
(c) clouds
(d) Earth’s magnetic field

Answer: (a) gravity


Q16.The force of attraction between two unit point masses separated by a unit distance is called

(a) gravitational potential
(b) acceleration due to gravity
(c) gravitational field
(d) universal gravitational constant

Answer: (d) universal gravitational constant


Q17.The weight of an object at the centre of the Earth of radius R is (NCERT Exemplar)

(a) zero
(b) infinite
(c) R times the weight at the surface of the Earth
(d) 1/R2 times the weight at surface of the Earth

Answer: (a) zero


Q18.An object weighs 10 N in air. When immersed fully in water, it weighs only 8 N. The weight of the liquid displaced by the object will be

(a) 2 N
(b) 8 N
(c) 10 N
(d) 12 N

Answer: (a) 2 N


Q19.A girl stands on a box having 60 cm length, 40 cm breadth and 20 cm width in three ways. In which of the following cases, pressure exerted by the box will be

(a) maximum when length and breadth form the base
(b) maximum when breadth and width form the base
(c) maximum when width and length form the base
(d) the same in all the above three cases

Answer: (b) maximum when breadth and width form the base


Q20.The force which keeps the body to move in circular motion when accelerated is

(a) Centripetal force
(b) Magnetic force
(c) Electrostatic force
(d) Force of gravitation

Answer. (a) Centripetal force


Q21.An apple falls from a tree because of gravitational attractionbetween the Earth and the apple. If F1 is the magnitude of force exerted by the Earth on the apple and F2 is the magnitude of force exerted by the apple on the Earth, then

(a) F1 is very much greater than F2
(b) F2 is very much greater than F1
(c) F1 is only a little greater than F2
(d) F1 and F1 are equal

Answer: (d) F1 and F1 are equal


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 10 Gravitation with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Gravitation CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.