MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work and Energy

We are providing important Multiple Choice Type Questions (MCQs) from Class 9 Science Chapter 11: Work and Energy. All these questions are provided with correct answers. Students should practice with these MCQs to prepare the objective type questions for Class 9 Science Exam. Link to download all the MCQ questions in PDF format is also provided below in this article.

Q1.When a body falls freely towards the earth, then its total energy

(a) increases
(b) decreases
(c) remains constant
(d) first increases and then decreases

Answer: (c) remains constant


Q2.When a body like earth is moving in a circular path the work done in that case is zero because:

(a) Centripetal force acts in the direction of motion of the body
(b) Centripetal force acts along the radius of circular path
(c) Gravitational force acts along the radius of circular path
(d) Centrifugal force acts perpendicular to the radius of circular path

Answer: (b) Centripetal force acts along the radius of circular path


Q3.A car is accelerated on a levelled road and attains a velocity 4 times of its initial velocity. In this process the potential energy of the car

(a) does not change
(b) becomes twice to that of initial
(c) becomes 4 times that of initial
(d) becomes 16 times that of initial

Answer: (a) does not change


Q4.A car is accelerated on a leveled road and attains a velocity 4 times of its initial velocity. In this process, the kinetic energy of the car

(a) Becomes twice to that of the initial
(b) Becomes four times to that of the initial
(c) Remains the same
(d) Becomes 16 times to that of the initial

Answer: (d) Becomes 16 times to that of the initial


Q5.In case of negative work the angle between the force and displacement is (NCERT Exemplar)

(a) 0°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 180°

Answer: (d) 180°


Q6.The momentum of a bullet of mass 20 g fired from a gun is 10 kg m/s. The kinetic energy of this bullet in kJ will be:

(a) 25
(b) 2.5
(c) 0.25
(d) 5

Answer: (b) 2.5


Q7.An iron sphere of mass 10 kg has the same diameter as an aluminium sphere of mass is 3.5 kg. Both spheres are dropped simultaneously from a tower. When they are lo m above the ground, they have the same.

(a) acceleration
(b) momenta
(c) potential energy
(d) kinetic energy

Answer: (a) acceleration


Q8.A girl is carrying a school bag of 3 kg mass on her back and moves 200 m on a levelled road. The work done against the gravitational force will be (g = 10 ms²)

(a) 6 × 10³ J
(b) 6 J
(c) 0.6 J
(d) zero

Answer: (d) zero


Q9.Which one of the following is not the unit of energy?

(a) joule
(b) newton metre
(c) kilowatt
(d) kilowatt hour

Answer: (c) kilowatt


Q10.The form of energy possessed by a flying bird is:

(a) Kinetic energy
(b) Potential energy
(c) Both kinetic and potential energy
(d) Can’t say

Answer: (c) Both kinetic and potential energy


Q11.The work done on an object does not depend upon the

(a) displacement
(b) force applied
(c) angle between force and displacement
(d) initial velocity of the object

Answer: (d) initial velocity of the object


Q12.A man of mass 50 kg jumps to a height of 1 m. His potential energy at the highest point is(g = 10 m/s2):

(a) 50 J
(b) 500 J
(c) 5 J
(d) 5000 J

Answer: (b) 500 J


Q13.Water stored in a dam possesses

(a) no energy
(b) electrical energy
(c) kinetic energy
(d) potential energy

Answer: (d) potential energy


Q14.
A body is falling from a height h. After it has fallen a height (\frac{h}{2}), it will possess
(a) only potential energy
(b) only kinetic energy
(c) half potential and half kinetic energy
(d) more kinetic and less potential energy

Answer: (c) half potential and half kinetic energy


Q15.The work done on an object does not depend upon the:

(a) Angle between force and displacement
(b) Force applied
(c) Initial velocity of the object
(d) Displacement

Answer: (c) Initial velocity of the object


Q16.The number of joules contained in 1 kWh is

(a) 36 × 105 J
(b) 3.6 × 107 J
(c) 36 × 108 J
(d) 3.7 × 107 J

Answer: (a) 36 × 105 J


Q17.Two army persons A and B each of weight of 500 N climb up a rope through a height of 10 m. A takes 20 s while B takes 40 s to achieve this task. What is ratio of the powers of person A and B?

(a) 1 : 2
(b) 1 : 4
(c) 2 : 1
(d) 14 : 1

Answer: (c) 2 : 1


Q18.If speed of a car becomes 2 times, its kinetic energy becomes

(a) 4 times
(b) 8 times
(c) 16 times
(d) 12 times

Answer: (a) 4 times


Q19.Work done by friction

(a) increases kinetic energy of body
(b) decreases kinetic energy of body
(c) increases potential energy of body
(d) decreases potential energy of body.

Answer: (b) decreases kinetic energy of body


Q20.When a coil spring is compressed, the work is done on the spring. The elastic potential energy

(a) increases
(b) decreases
(c) disappears
(d) remains unchanged

Answer: (a) increases


Q21.One joule work is said to be done when

(a) a force of 1 N displaces a body by 1 cm
(b) a force of 1 N displaces a body by 1 m
(c) a force of 1 dyne displaces a body by 1 m
(d) a force of 1 dyne displaces a body by 1 cm.

Answer: (b) a force of 1 N displaces a body by 1 m


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 11 Work and Energy with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Work and Energy CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.