MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 Sound

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 Sound with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Sound Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 12 Sound to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Q1.Note is a sound

(a) of mixture of several frequencies
(b) of mixture of two frequencies only
(c) of a single frequency
(d) always unpleasant to listen

Answer: (c) of a single frequency


Q2.We can easily distinguish between the sounds of the different singers even without having seen them. This is all due the different quality or timber of their sounds. On what factor does the quality of sound depend?

(a) Wavelength
(b) Waveform
(c) Wave frequency
(d) Wave amplitude

Answer: (b) Waveform


Q3.The bats can fly in the darkness of night without colliding with the other objects by emitting special sounds while flying. Which characteristic of sound is used by the bats to navigate?

(a) Ultrasound
(b) Infrasound
(c) Audible sound
(d) None of these

Answer: (a) Ultrasound


Q4.We can distinguish between a man’s voice and a woman’s voice of the same loudness even without seeing them. This is due to a characteristic of sound which measures the shrillness of sounds. Can you choose the correct unit of the quantity on which this characteristic of sound depends?

(a) hertz
(b) meter/second
(c) meter
(d) unitless

Answer: (a) hertz


Q5.In SONAR, we use

(a) ultrasonic waves
(b) infrasonic waves
(c) radio waves
(d) audible sound waves

Answer: (c) radio waves


Q6.Sound travels in air if

(а) particles of medium travel from one place to another
(b) there is no moisture in the atmosphere
(c) disturbance moves
(d) both particles as well as disturbance travel from one place to another.

Answer: (d) both particles as well as disturbance travel from one place to another.


Q7.When we change feeble sound to loud sound we increase its

(a) frequency
(b) amplitude
(c) velocity
(d) wavelength

Answer: (b) amplitude


Q8.Which of the following can produce longitudinal as well as transverse waves under different conditions?

(a) Bats
(b) Slinky
(c) Tuning fork
(d) None of these

Answer: (b) Slinky


Q9.A key of a mechanical piano struck gently and then struck again but mush harder this time. In the second case

(a) sound will be louder but pitch will not be different
(b) sound will be louder and pitch will also be higher
(c) sound will be louder but pitch will be lower
(d) both loudness and pitch will remain unaffected

Answer: (a) sound will be louder but pitch will not be different


Q10.The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 (both inclusive) is

(A) 10
(B) 100
(C) 2060
(D) 2520

Answer: (D) 2520


Q11.A rational number in its decimal expansion is 327.7081. What would be the prime factors of q when the number is expressed in the p/q form?

(A) 2 and 3
(B) 3 and 5
(C) 2, 3 and 5
(D) 2 and 5

Answer: (D) 2 and 5


Q12.n2 – 1 is divisible by 8, if n is

(A) an integer
(B) a natural number
(C) an odd integer greater than 1
(D) an even integer

Answer: (C) an odd integer greater than 1


Q13.In the curve half the wavelength is MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 Sound with Answers

(a) AB
(b) BD
(c) DE
(d) AE

Answer: (b) BD


Q14.If the speed of a wave is 380 m/s and its frequency is 1900 Hz, then the wavelength of the wave will be:

(a) 20 m
(b) 0.2 m
(c) 200 m
(d) 2 m

Answer: (b) 0.2 m


Q15.Earthquake produces which kind of sound before the main shock wave begins

(a) ultrasound
(b) infrasound
(c) audible sound
(d) none of the above

Answer: (a) ultrasound


Q16. Before the main shock waves, the earthquake produces the characteristic sound waves which some animals like rhinoceros can hear. Can you guess the kind of sound waves produced here?

(a) Infrasonic sounds
(b) Ultrasonic sounds
(c) Audible Sounds
(d) None of these

Answer: (a) Infrasonic sounds


Q17.Loudness measures the sound energy reaching the ear per second and depends on the amplitude of the sound wave. What is the unit used to measure the loudness of sound?

(a) hertz
(b) decibel
(c) meter/second
(d) second

Answer: (b) decibel


Q18.Infrasound can be heard by

(a) dog
(b) bat
(c) rhinoceros
(d) human beings

Answer: (c) rhinoceros


Q19.On a morning walk, three persons step off together and their steps measure 40 cm, 42 cm and 45 cm, respectively. What is the minimum distance each should walk so that each can cover the same distance in complete steps?

(A) 2520cm
(B) 2525cm
(C) 2555cm
(D) 2528cm

Answer:(A) 2520cm


Q20.A key of mechanical piano is first struck gently and then struck again but much harder this time. What kind of change in sound will you observe in the second case:

(a) Sound will be louder but the pitch will not be different
(b) Sound will be louder and the pitch will also be higher
(c) Sound will be louder but the pitch will be lower
(d) Both loudness and pitch will remain unaffected

Answer: (c) Sound will be louder but the pitch will be lower


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 Sound with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Sound CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.