MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we Fall Ill

MCQs on Class 9 Science MCQs on Chapter 13- Why Do We Fall Ill are provided here to help students get acquainted with the important topics for the objective type questions. All these MCQ questions are provided with answers. By practicing with these questions, students can prepare well for the upcoming Science annual exam and secure good marks.

Q1.Which one of the following is not a viral disease?

(a) Dengue
(b) AIDS
(c) Typhoid
(d) Influenza

Answer: (c) Typhoid


Q2.Which one of the following is not a bacterial disease?

(a) Cholera
(b) Tuberculosis
(c) Anthrax
(d) Influenza

Answer: (d) Influenza


Q3.Many of the people suffer from the problem of acnes and feel annoyed of the ugly skin texture caused due to the acne spots. Can you guess the microorganism causing these acne?

(a) H1N1 virus
(b) Trypanosoma
(c)Leishmania
(d) Staphylococcus

Answer: (d) Staphylococcus


Q4.Which one of the following disease is not transmitted by mosquito?

(a) Brain fever
(b) Malaria
(c) Typhoid
(d) Dengue

Answer: (c) Typhoid


Q5.Which one of the following disease is not caused by bacteria?

(a) Typhoid
(b) Anthrax
(c) Tuberculosis
(d) Malaria

Answer: (d) Malaria


Q6.Antibiotics are ineffective against the viral infections. For each type of the viral infection, human body produces its own antiviral protein that is released from the infected and dying host cells. What is this protein called?

(a) Interferon
(b) Leishmania
(c) Ascaris
(d) Pertussis

Answer: (a) Interferon


Q7.Which one of the following has a long term effect on the health of an individual?

(a) Common cold
(b) Chicken pox
(c) Chewing tobacco
(d) Stress

Answer: (c) Chewing tobacco


Q8.Cancer is a disease caused due to the uncontrolled growth of tissues in any part of body. This disease comes under which of the following types?

(a) Congenital disease
(b) Infectious disease
(c)Non-infectious disease
(d) None of these

Answer: (c) Non-infectious disease


Q9.Which of the following can make you ill if you come in contact with an infected person?

(a) High blood pressure
(b) Genetic abnormalities
(c) Sneezing
(d) Blood cancer

Answer: (c) Sneezing


Q10.Cancer is a disease caused due to the uncontrolled growth of tissues in any part of body. This disease comes under which of the following types?

(a) Congenital disease
(b) Infectious disease
(c)Non-infectious disease
(d) None of these

Answer: (c) Non-infectious disease


Q11.AIDS cannot be transmitted by

(a) sexual contact
(b) hugs
(c) breast feeding
(d) blood transfusion

Answer: (b) hugs


Q12.Cancer is a disease caused due to the uncontrolled growth of tissues in any part of body. This disease comes under which of the following types?

(a) Congenital disease
(b) Infectious disease
(c)Non-infectious disease
(d) None of these

Answer: (c) Non-infectious disease


Q13.Making anti-viral drugs is more difficult than making anti-bacterial medicines because

(a) viruses make use of host machinery
(b) viruses are on the border line of living and non-living
(c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own
(d) viruses have a protein coat

Answer: (c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own


Q14.Which one of the following causes kala-azar?

(a) Ascaris
(b) Trypanosoma
(c) Leishmania
(d) Bacteria

Answer: (c) Leishmania


Q15.TAB-vaccine is used to provide immunity against Typhoid for a period of three years.What is the correct abbreviation of TAB?

(a) Typhoid-Paratyphoid A and B Vaccine
(b) Typhoid-Partialtyphoid A and B Vaccine
(c)Typhoid-Peroxytyphoid A and B Vaccine
(d) Typhoid-Pertyphoid A and B Vaccine

Answer: (a) Typhoid-Paratyphoid A and B Vaccine


Q16.Making anti-viral drugs is more difficult than making anti-bacterial medicines because

(a) viruses make use of host machinery
(b) viruses are on the border line of living and non-living
(c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own
(d) viruses have a protein coat

Answer: (c) viruses have very few biochemical mechanisms of their own


Q17.Which one of the following is not important for individual health?

(a) Living in clean space
(b) Good economic condition
(c) Social equality and harmony
(d) Living in a large and well furnished house

Answer: (d) Living in a large and well furnished house


Q18.Choose the wrong statement.

(a) High blood pressure is caused by excessive weight and lack of exercise.
(b) Cancers can be caused by genetic abnormalities.
(c) Peptic ulcers are caused by eating acidic food.
(d) Acne in not caused by staphylococci.

Answer: (c) Peptic ulcers are caused by eating acidic food.


Q19.We should not allow mosquitoes to breed in our surroundings because they

(a) multiply very fast and cause pollution
(b) are vectors for many diseases
(c) bite and cause skin diseases
(d) are not important insects

Answer: (b) are vectors for many diseases


Q20.You are aware of Polio Eradication Programme in your city. Children are vaccinated because

(а) vaccination kills the polio causing microorganisms
(b) prevents the entry of polio causing organism
(c) it creates immunity in the body
(d) all the above

Answer: (c) it creates immunity in the body


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we Fall Ill with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Why do we Fall Ill CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.