MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 14 Natural Resources

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 14 Natural Resources with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Natural Resources Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 14 Natural Resources to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Q1.The atmosphere of the Earth is heated by radiations which are mainly

(a) radiated by the Sun
(b) re-radiated by land
(c) re-radiated by water
(d) re-radiated by land and water

Answer: (d) re-radiated by land and water


Q2.You must have observed that during the winters sometimesit becomes quite difficult to see even the objects short distance apart. This low visibility during the cold weather is due to:

(a) Formation of fossil fuels
(b) Unburnt carbon particles of hydrocarbons suspended in air
(c) Lack of adequate power supply
(d) None of these

Answer: (b) Unburnt carbon particles of hydrocarbons suspended in air


Q3.If there were no atmosphere around the Earth, the temperature of the Earth will

(a) increase
(b) go on decreasing
(c) increase during day and decrease during night
(d) be unaffected

Answer: (c) increase during day and decrease during night


Q4.The ‘water pollution’ can be defined in several ways. Which of the following statements does not give the correct definition?

(a) The addition of the undesirable substances to water bodies
(b) The removal of the desirable substances from water bodies
(c)A change in pressure of the water bodies
(d) A change in temperature of the water bodies

Answer: (c) A change in pressure of the water bodies


Q5.What would happen, if all the oxygen present in the environment is converted to ozone?

(a) We will be protected more
(b) It will become poisonous and kill living forms
(c) Ozone is not stable, hence it will be toxic
(d) It will help harmful Sun radiations to reach Earth and damage many life forms.

Answer: (b) It will become poisonous and kill living forms


Q6.One of the following factors does not lead to soil formation in nature

(a) the Sun
(b) water
(c) wind
(d) polythene bags

Answer: (d) polythene bags


Q7.Presence of the fertilizers and sewage in polluted water provides a lot of nitrogen, causing excessive growth of algae which subsequently reduces the amount of dissolved oxygen in water.Can you name this process of reduction of dissolved oxygen due to the excess growth of algae.

(a) Biomagnifications
(b) Eutrophication
(c)Algal bloom
(d) Decopmposition

Answer: (b) Eutrophication


Q8.The two forms of oxygen found in the atmosphere are

(a) water and ozone
(b) water and oxygen
(c) ozone and oxygen
(d) water and carbon dioxide

Answer: (c) ozone and oxygen


Q9.A cool breeze after a hot day brings all of us considerable relief. This breeze is actually the moving air. What is the basic process that causes this movement of air?

(a) Pressure difference between the air of two regions
(b) Moving leaves of the plants
(c)Temperature difference between the two regions
(d) Striking of air with the mountains

Answer: (c) Temperature difference between the two regions


Q10.The process of nitrogen-fixation by bacteria does not take place in the presence of

(a) molecular form of hydrogen
(b) elemental form of oxygen
(c) water
(d) elemental form of nitrogen

Answer: (b) elemental form of oxygen


Q11.The main function of the Rhizobium bacteria is:

(a) To convert free nitrogen into nitrates
(b) To convert the nitrates into nitrogen
(c) Decomposition of ammonium salts
(d) Denitrification

Answer: (a) To convert free nitrogen into nitrates


Q12.Rainfall patterns depend on

(a) the underground water table
(b) the number of water bodies in an area
(c) the density pattern of human population in an area
(d) the prevailing season in an area

Answer: (b) elemental form of oxygen


Q13.Among the given options, which one is not correct for the use of large amount of fertilisers and pesticides?

(a) They are eco-friendly
(b) They turn the fields barren after some time
(c) They adversely affect the useful component from the soil
(d) They destroy the soil fertility

Answer: (a) They are eco-friendly


Q14.The nitrogen molecules present in air can be converted into nitrates and nitrites by

(а) a biological process of nitrogen fixing bacteria present in soil
(b) a biological process of carbon fixing factor present in soil
(c) any of the industries manufacturing nitrogenous compounds
(d) the plants used as cereal crops in field

Answer: (а) a biological process of nitrogen fixing bacteria present in soil


Q15.One of the following processes is not a step involved in the water-cycle operating in nature

(a) evaporation
(b) transpiration
(c) precipitation
(d) photosynthesis

Answer: (d) photosynthesis


Q16.The term “water-pollution” can be defined in several ways. Which of the following statements does not give the correct definition?

(a) The addition of undesirable substances to water bodies
(b) The removal of desirable substances from water bodies
(c) A change in pressure of the water bodies
(d) A change in temperature of the water bodies

Answer: (c) A change in pressure of the water bodies


Q17.Which of the following is not a greenhouse gas?

(a) Methane
(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Ammonia

Answer: (d) Ammonia


Q18.Which step is not involved in the carbon-cycle?

(o) Photosynthesis
(b) Transpiration
(c) Respiration
(d) Burning of fossil fuels

Answer: (b) Transpiration


Q19.‘Ozone-hole’ means

(a) a large sized hole in the ozone layer
(b) thinning of the ozone layer
(c) small holes scattered in the ozone layer
(d) thickening of ozone in the ozone layer

Answer: (b) thinning of the ozone layer


Q20.Ozone-layer is getting depleted because of

(a) excessive use of automobiles
(b) excessive formation of industrial Units
(c) excessive use of man-made compounds containing both fluorine and chlorine
(d) excessive deforestation.

Answer: (c) excessive use of man-made compounds containing both fluorine and chlorine


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 14 Natural Resources with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 9 Science Natural Resources MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.