MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 2 Is Matter Around Us with Answers

CBSE MCQs on Class 9 Science Chapter 2: Is Matter Around Us Pure are quite useful for the upcoming annual exams as these questions will help students familiarise themselves with all important concepts and topics which may be tested in the objective type questions. All these MCQs are provided with correct answers.


Q1. Which of the following statements are true for pure substances?

(i) Pure substances contain only one kind of particles
(ii) Pure substances may be compound or mixtures
(iii) Pure substances have the same composition throughout
(iv) Pure substances can be exemplified by all elements other than nickel
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (ii) and (iii)

Answer: (b) (i) and (iii)


Q2. Which of the following statements are true for pure substances?

(i) Pure substances contain only one kind of particles
(ii) Pure substances may be compound or mixtures
(iii) Pure substances have the same composition throughout
(iv) Pure substances can be exemplified by all elements other than nickel
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (ii) and (iii)

Answer: (b) (i) and (iii)


Q3. What is the name of the metal which exists in liquid state at room temperature?

(a) Mercury
(b) Bromine
(c) Sodium
(d) Potassium

Answer: (b) Bromine


Q4. When the liquid is spun rapidly, the denser particles are forced to the bottom and the lighter particles stay at the top. This principle is used in:

(a) Centrifugation
(b) Fractional distillation
(c) Evaporation
(d) Tunneling

Answer: (a) Centrifugation


Q5.Tincture of iodine has antiseptic properties. This solution is made by dissolving

(a) iodine in potassium iodide
(b) iodine in vaseline
(c) iodine in water
(d) iodine in alcohol

Answer: (d) iodine in alcohol


Q6. Blood and sea water are

(a) both mixtures
(b) both are compounds
(c) blood is a mixture whereas sea water is a compound
(d) blood is a compound and sea water is a mixture

Answer: (d) iodine in alcohol


Q7. Which of the following are physical changes?

(i) Melting of iron metal
(ii) Rusting of iron
(iii) Bending of an iron rod
(iv) Drawing a wire of iron metal
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) (i), (iii) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)

Answer: (c) (i), (iii) and (iv)


Q8. Which of the following elements is not a metalloid?

(a) Boron
(b) Silicon
(c) Germanium
(d) Tungsten

Answer: (d) Tungsten


Q9. Heterogeneous mixture in which the solute particles do not dissolve and remain suspended throughout the solvent and the solute particles can be seen with the naked eye is known as:

(a) Colloidal solution
(b) Super saturated solution
(c) Sublimation
(d) Suspensions

Answer: (d) Suspensions


Q10. Which of the following property does not describe a compound?

(a) It is composed of two or more elements
(b) It is a pure substance.
(c) It cannot be separated into constituents by physical means
(d) It is mixed in any proportion by mass

Answer: (d) It is mixed in any proportion by mass


Q11. According to the definition of pure substance, which of the following is a pure substance?

(a) Ice
(b) Mercury
(c) Iron
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q12. According to the definition of pure substance, which of the following is a pure substance?

(a) Ice
(b) Mercury
(c) Iron
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Q13. According to the definition of pure substance, which of the following is a pure substance?

(a) Ice
(b) Mercury
(c) Iron
(d) All of these

Answer: (d) All of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 2 Is Matter Around Us with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Is Matter Around Us CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.