MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 2 Is Matter Around Us Pure

Are you guys looking for NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 9 Science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.

Q1. When the liquid is spun rapidly, the denser particles are forced to the bottom and the lighter particles stay at the top. This principle is used in:

(a) Centrifugation
(b) Fractional distillation
(c) Evaporation
(d) Tunneling

Answer: (a) Centrifugation


Q2.Boron and carbon are

(a) metalloids
(b) metalloid and non-metal respectively
(c) metal
(d) non-metal and metalloid respectively

Answer: (b) metalloid and non-metal respectively


Q3.What is the name of the metal which exists in liquid state at room temperature

(a) Mercury
(b) Bromine
(c) Sodium
(d) Potassium

Answer: (b) Bromine


Q4.Sol and gel are examples of

(a) Solid-solid colloids
(b) Sol is a solid-liquid colloid and gel is liquid solid colloid
(c) Sol is solid-solid colloid and gel is solid-liquid colloid
(d) Sol is a liquid-solid colloid and gel is a solid-liquid colloid

Answer: (b) Sol is a solid-liquid colloid and gel is liquid solid colloid


Q5. Which of the following elements is not a metalloid?

(a) Boron
(b) Silicon
(c) Germanium
(d)Tungsten

Answer:Tungsten


Q6.Blood and sea water are


(a) both mixtures
(b) both are compounds
(c) blood is a mixture whereas sea water is a compound
(d) blood is a compound and sea water is a mixture

Answer: (a) both mixtures


Q7.If we put camphor in an open container, its amount keeps on decreasing due to the phenomenon of

(a) Evaporation
(b) Precipitation
(c) Condensation
(d) Sublimation

Answer: (d) Sublimation


Q8.Tincture of iodine has antiseptic properties. This solution is made by dissolving


(a) iodine in potassium iodide
(b) iodine in vaseline
(c) iodine in water
(d) iodine in alcohol

Answer: (d) iodine in alcohol


Q9. In tincture of iodine, find the solute and solvent?

(a) alcohol is the solute and iodine is the solvent
(b) iodine is the solute and alcohol is the solvent
(c) any component can be considered as solute or solvent
(d) tincture of iodine is not a solution

Answer: (b) iodine is the solute and alcohol is the solvent


Q10.A mixture of sulphur and carbon disulphide is


(a) heterogeneous and shows Tyndall effect
(b) homogeneous and shows Tyndall effect
(c) heterogeneous and does not show Tyndall effect
(d) homogeneous and does not show Tyndall effect

Answer: (d) homogeneous and does not show Tyndall effect


Q11.The continuous zig-zag movement of colloidal particles in a dispersion medium is called

(a) Dispersion
(b) Tyndall effect
(c) Brownian movement
(d) Oscillation

Answer: (c) Brownian movement


Q12.Rusting of an article made up of iron is called


(a) corrosion and it is a physical as well as chemical change
(b) dissolution and it is a physical change
(c) corrosion and it is a chemical change
(d) dissolution and it is a chemical change

Answer: (c) corrosion and it is a chemical change

Q13.A pure substance which is made up of only one kind of atom and cannot be broken into two or more simpler substances by physical or chemical means is referred to as

(a) a compound
(b) an element
(c) a molecule
(d) a mixture

Answer: (b) an element


Q14. How one can separate ammonium chloride from a mixture containing ammonium chloride and sodium chloride?

(a) Precipitation
(b) Sublimation
(c) Chromatography
(d) Cetrifugation

Answer: (d) Concentration of a solution


Q15. The amount of solute present per unit volume or per unit mass of the solution/solvent is known as

(a) Composition of solute
(b) Concentration of a solvent
(c) Concentration of a solute
(d) Concentration of a solution

Answer: (d) Concentration of a solution


Q16.Two substances, A and B were made to react to reaction a third substance, A2B according to the following
2 A + B → A2B
Which of the following statements concerning this reaction are incorrect?


(i) The product A2B shows the properties of substances A and B
(ii) The product will always have a fixed composition
(iii) The product so formed cannot be classified as a compound
(iv) The product so formed is an element
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (i), (iii) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)

Answer: (c) (i), (iii) and (iv)


Q17.Which of the following are physical changes?


(i) Melting of iron metal
(ii) Rusting of iron
(iii) Bending of an iron rod
(iv) Drawing a wire of iron metal
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) (i), (iii) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)

Answer: (c) (i), (iii) and (iv)


Q18.Sol and gel are examples of


(a) Solid-solid colloids
(b) Sol is a solid-liquid colloid and gel is liquid solid colloid
(c) Sol is solid-solid colloid and gel is solid-liquid colloid
(d) Sol is a liquid-solid colloid and gel is a solid-liquid colloid

Answer: (b) Sol is a solid-liquid colloid and gel is liquid solid colloid


Q19.In a water-sugar solution


(a) water is solute and sugar is solvent
(b) water is solvent and sugar is solute
(c) water is solute and water is also solvent
(d) none of these

Answer: (b) water is solvent and sugar is solute


Q20.Boron and carbon are


(a) metalloids
(b) metalloid and non-metal respectively
(c) metal
(d) non-metal and metalloid respectively

Answer: (b) metalloid and non-metal respectively


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

Practicing NCERT Science MCQs With Answers Pdf Class 9 is one of the best ways to prepare for the CBSE Class 9 board exam. There is no substitute for consistent practice whether one wants to understand a concept thoroughly or one wants to score better. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.