MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 The Fundamental Unit of Life

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 The Fundamental Unit of Life with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided The Fundamental Unit of Life Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 5 The Fundamental Unit of Life to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Q1.Which of the following can be made into crystal?

(a) A bacterium
(b) An Amoeba
(c) A virus
(d) A sperm

Answer: (c) A virus


Q2.The kitchen of the cell is:

(a) mitochondria
(b) endoplasmic reticulum
(c) chloroplast
(d) Golgi apparatus

Answer: (c) chloroplast


Q3.A cell will swell up if

(a) the concentration of water molecules in the cell is higher than the concentration of water molecules in the surrounding medium.
(b) the concentration of water molecules in the surrounding medium is higher than water molecules concentration in the cell.
(c) the concentration of water molecules is same in the cell and in the surrounding medium.
(d) concentration of water molecules does not matter.

Answer: (b) the concentration of water molecules in the surrounding medium is higher than water molecules concentration in the cell.


Q4.Lysosome arises from:

(a) endoplasmic reticulum
(b) Golgi apparatus
(c) nucleus
(d) mitochondria

Answer: (b) Golgi apparatus


Q5.Which of these options are not a function of ribosomes?

(i) It helps in manufacture of protein molecules.
(ii) It helps in manufacture of enzymes.
(iii) It helps in manufacture of hormones.
(iv) It helps in manufacture of starch molecules.
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (iv) and (i)

Answer: (c) (iii) and (iv)


Q6.The cell wall of which one of these is not made up of cellulose?

(a) Bacteria
(b) Hydrilla
(c) Mango tree
(d) Cactus

Answer: (a) Bacteria


Q7.Which of these is not related to endoplasmic reticulum?

(a) It behaves as a transport channel for proteins between nucleus and cytoplasm.
(b) It transports materials between various regions in the cytoplasm.
(c) It can be the site of energy generation.
(d) It can be the site for some biochemical activities of the cell.

Answer: (c) It can be the site of energy generation.


Q8.Which out of the following is not a function of vacuole?

(a) Storage
(b) Providing turgidity and rigidity to the cell
(c) Waste excretion
(d) Locomotion

Answer: (d) Locomotion


Q9.Find out the false sentence.

(a) Nucleus is involved with the formation of lysosomes.
(b) Nucleus, mitochondria and plastid have DNA, hence they are able to make their own structural proteins.
(c) Mitochondria is said to be the power house of the cell as ATP is generated in them.
(d) Cytoplasm is called as protoplasm.

Answer: (a) Nucleus is involved with the formation of lysosomes.


Q10.Which out of the following is not a function of vacuole?

(a) Storage
(b) Providing turgidity and rigidity to the cell
(c) Waste excretion
(d) Locomotion

Answer: (d) Locomotion


Q11.Organelle other than nucleus, containing DNA is

(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) mitochondria
(d) lysosomes

Answer: (c) mitochondria


Q12.Silver nitrate solution is used to study

(a) endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) nucleus
(d) mitochondria

Answer: (b) golgi apparatus

Q13.Cell wall of which one of these is not made up of cellulose?

(a) Bacteria
(b) Hydrilla
(c) Mango tree
(d) Cactus

Answer: (a) Bacteria


Q14.Amoeba acquires its food through a process, termed

(a) exocytosis
(b) endocytosis
(c) plasmolysis
(d) exocytosis and endocytosis both

Answer: (b) endocytosis


Q15.Find out the correct sentence.

(a) Enzymes packed in lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum).
(b) Rough endoplasmic reticulum and smooth endoplasmic reticulum produce lipid and protein respectively.
(c) Endoplasmic reticulum is rélated to the destruction of plasma membrane.
(d) Nucleoid is present inside the nucleoplasm of eukaryotic nucleus.

Answer: (a) Enzymes packed in lysosomes are made through RER (rough endoplasmic reticulum).


Q16.Which cell organelle plays a crucial role in detoxifring many poisons and drugs in a cell?

(a) Golgi apparatus
(b) Lysosomes
(c) Smooth endoplasmic reticulum
(d) Vacuoles

Answer: (c) Smooth endoplasmic reticulum


Q17.The proteins and lipids, essential for building the cell membrane, are manufactured by

(a) rough endoplasmic reticulum
(b) golgi apparatus
(c) plasma membrane
(d) mitochondria

Answer: (a) rough endoplasmic reticulum


Q18.The undefined nuclear region of prokaryotes is also known as

(a) nucleus
(b) nucleolus
(c) nucleic acid
(d) nucleoid

Answer: (d) nucleoid


Q19.The cell organelle involved in forming complex sugars from simple sugars are

(a) endoplasmic reticulum
(b) ribosomes
(c) plastids
(d) golgi apparatus

Answer: (d) golgi apparatus


Q20.Cell arises from pre-existing cell was stated by

(a) Haeckel
(b) Virchow
(c) Hooke
(d) Schleiden

Answer: (b) Virchow


Q21.The basic unit of life is:

(a) tissue
(b) cell
(c) both
(d) none of them

Answer: (b) cell


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 The Fundamental Unit of Life with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The Fundamental Unit of Life CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.