MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 6 Tissues

Are you guys looking for NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 9 Science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.

Q1.Which of the following tissues has dead cells?

(a) Parenchyma
(b) Sclerenchyma
(c) Collenchyma
(d) Epithelial tissue

Answer: (b) Sclerenchyma


Q2. Lysosome is a cytoplasmic organelle containingenzymesthat break down biological polymers. Lysosomes function as the digestive system of the cell. It is also called the suicide bag of the cell because:

(a) It causes any cell to commit suicide
(b) Its enzymes digest the cell itself
(c) Its enzymes kill surrounding cells
(d) All of the above

Answer: (b) Its enzymes digest the cell itself


Q3.Find out incorrect sentence.

(a) Parenchymatous tissues have intercellular spaces.
(b) Collenchymatous tissues are irregularly thickened at corners.
(c) Apical and intercalary meristems are permanent tissues.
(d) Meristematic tissues, in its early stage, lack vacuoles.

Answer: (c) Apical and intercalary meristems are permanent tissues.


Q4.Girth of stem increases due to

(a) apical meristem
(b) lateral meristem
(c) intercalary meristem
(d) vertical meristem

Answer: (b) lateral meristem


Q5. Xylemis the specializedtissue of the plants that transports water and nutrients from the soil to the upper parts like stems and leaves of plant and provides mechanical support to them. It is composed of four different types of the cells. Which of the following is not one a type of cell found in xylem tissues?

(a) Tracheids
(b) Vessels
(c) Xylem parenchyma
(d) Sieve tubes

Answer: (d) Sieve tubes


Q6. While doing work and running, you move your organs like hands, legs, etc. Which among the following is correct?

(a) Smooth muscles contract and pull the ligament to move the bones
(b) Smooth muscles contract and pull the tendons to move the bones
(c) Skeletal muscles contract and pull the ligament to move the bones
(d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones

Answer:(d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones


Q7.Which cell does not have perforated cell wall?

(a) Tracheids
(b) Companion cells
(c) Sieve tubes
(d) Vessels

Answer: (b) Companion cells


Q8. A person met with an accident in which two long bones of his hand were dislocated. Which among the following may be the possible reason for this?

(a) Tendon breaks
(b) Break of skeletal muscles tissue
(c) Ligament breaks
(d) Areoelar tissue breaks

Answer: (c) Ligament breaks


Q9. Meristemetic tissues are those which help in increasing the length and girth of the plan. Which of the following statements given below is correct about the meristematic tissue?

(a) It is made up of cells that are incapable of cell division
(b) It is made up of cells that are capable of cell division
(c) It is composed of single type of cells
(d) It is composed of more than one type of cells

Answer:(b) It is made up of cells that are capable of cell division


Q10.Intestine absorbs the digested food materials. What type of epithelial cells are responsible for that?

(a) Stratified squamous epithelium
(b) Columnar epithelium
(c) Spindle fibres
(d) Cuboidal epithelium

Answer: (b) Columnar epithelium


Q11.A person met with an accident in which two long bones of the hand were dislocated. Which among the following may be the possible reason?

(a) Tendon break
(b) Break of skeletal muscle
(c) Ligament break
(d) Areolar tissue break

Answer: (c) Ligament break


Q12. Epithelial tissue always has an exposed outer surface and an inner surface anchored to connective tissue by a thin, non- cellular structure called the

(a) Nonstratified layer
(b) Stratified layer
(c) Basement membrane
(d) Fibroblast

Answer: (c) Basement membrane


Q13.While doing work and running, you move your organs Like hands, legs etc. Which among the following is correct?

(a) Smooth muscles contract and pull the ligament to move the bones.
(b) Smooth muscles contract and pull the tendons to move the bones.
(c) Skeletal muscles contract and pull the ligament to move the bones.
(d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones.

Answer: (d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones.


Q14.Meristematic tissues in plants are

(a) localised and permanent
(b) not limited Lo certain regions
(c) localised and dividing cells
(d) growing in volume

Answer: (c) localised and dividing cells


Q15.Which is not a function of epidermis?

(a) Protection from adverse condition
(b) Gaseous exchange
(c) Conduction of water
(d) Transpiration

Answer: (c) Conduction of water


Q16.Select the incorrect sentence.

(a) Blood has a matrix containing proteins, salts and hormones
(b) Two bones are connected by ligament
(c) Tendons are non-fibrous tissue and fragile
(d) Cartilage is a form of connective tissue

Answer: (c) Tendons are non-fibrous tissue and fragile


Q17.Cartilage is not found in

(a) nose
(b) ear
(c) kidney
(d) larynx

Answer: (c) kidney


Q18.Fats are stored in human body as

(a) Cuboidal epithelium
(b) Adipose tissue
(c) Bones
(d) Cartilage

Answer: (b) Adipose tissue


Q19.Bone matrix is rich in

(a) Fluoride and calcium
(b) Calcium and phosphorus
(c) Calcium and potassium
(d) Phosphorus and potassium

Answer: (b) Calcium and phosphoru


Q20.Contractile proteins are found in

(a) bones
(b) blood
(c) muscles
(d) cartilage

Answer: (c) muscles


Q21. Simple epithelium is a tissue, which form the outer protective layer of the skin of the animal body, is composed of cells which are

(a) Hardened and provide support to organs
(b) Continuously diving to provide to form an organ
(c) Cemented directly to one another to form an irregular layer
(d) Loosely connected to one another to form an irregular layer

Answer: (c) Cemented directly to one another to form an irregular layer


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.