MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 7 Diversity in Living Organisms with Answers

Are you guys looking for NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 9 Science. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.

Q1.Meena and Han observed an animal in their garden. Hari called it an insect while Meena said it was an
earthworm. Choose the character from the owing which confirms that it is an insect.

(a) Bilateral symmetrical body
(b) Body with jointed legs
(c) Cylindrical body
(d) Body with little segmentation

Answer: (b) Body with jointed legs


Q2. Choose the option that best describes the characteristics of the kingdom to which the mushroom belongs:

(a) Unicellular prokaryotic organisms
(b) Saprophytic, eukaryotic, multicellular organisms
(c) Unicellular eukaryotic organisms
(d) Autotrophic eukaryotic organisms

Answer.(b) Saprophytic, eukaryotic, multicellular organisms


Q3.The ‘Origin of Species’ is written by

(a) Linnaeus
(b) Darwin
(c) Hackel
(d) Whittaker

Answer: (b) Darwin


Q4.Well defined nucleus is absent in

(a) blue green algae
(b) diatoms
(b) algae
(d) yeast

Answer: (a) blue green algae


Q5.Which of the following statement is incorrect?

(a) Aves are warm blooded, egg laying and have four four-chambered heart.
(b) Aves have feather covered body, fore limbs are modified as wing and breathe through lungs.
(c) Most of the mammals are viviparous.
(d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous.

Answer.(d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous.


Q6.5-Kingdom classification has given by

(a) Morgan
(b) R. Whittaker
(c) Linnaeus
(d) Haeckel

Answer: (b) R. Whittaker


Q7.In taxonomic hierarchy family comes between

(a) Class and Order
(b) Order and Genus
(c) Genus and Species
(d) Division and Class

Answer: (b) Order and Genus


Q8.Differentiation in segmental fashion occurs in

(a) Leech
(b) Starfish
(c) Snails
(d) Ascaris

Answer: (a) Leech


Q9.Hard calcium carbonate structures are used as skeleton by

(a) Echinodermata
(b) Protochordata
(c) Arthropoda
(d) Nematoda

Answer: (a) Echinodermata


Q10.Real organs are absent in

(a) Mollusca
(b) Coelenterata
(c) Arthropoda
(d) Echinodermata

Answer: (b) Coelenterata


Q11.Karl Von Linne was involved with which branch of science?

(a) Morphology
(b) Taxonomy
(c) Physiology
(d) Medicine

Answer: (b) Taxonomy


Q12.One of the following is not an Annelid?

(a) Nereis
(b) Earthworm
(c) Leech
(d) Urchins

Answer: (d) Urchins


Q13.Skeleton is made entirely of cartilage in

(a) Sharks
(b) Tuna
(c) Rohu
(d) None of these

Answer: (a) Sharks


Q14.Two chambered heart occurs in

(a) crocodiles
(b) fish
(c) aves
(d) amphibians

Answer: (b) fish


Q15.Who introduced the sytem of scientific nomenclature of organisms?

(a) Robert Whittaker
(b) Carolus Linnaeus
(c) Robert Hooke
(d) Ernst Haeckel

Answer: (b) Carolus Linnaeus


Q16. The various species of organisms are grouped together on the basis of similarities and dissimilarities, which is known as the classification. It helps in an easy study of the organisms. Among the following which is not an advantage of classification of organisms?

(a) It helps to understand the interrelationship among the different groups of organisms.
(b) It helps to study the geographical distribution of the plants and animals.
(c) It helps to study the nuclear structure of the organisms.
(d) It depicts before us a picture of all the life forms at a glance.

Answer.(c) It helps to study the nuclear structure of the organisms.


Q17.Corals are

(a) Poriferans attached to some solid support
(b) Cnidarians, that are solitary living
(c) Poriferans present at the sea bed
(d) Cnidarians that live in colonies

Answer: (d) Cnidarians that live in colonies


Q18.The locomotory organs of Echinodermata are

(a) tube feet
(b) muscular feet
(c) jointed legs
(d) parapodia

Answer: (a) tube feet


Q19.The feature that is not a characteristic of protochordata?

(a) Presence of notochord
(b) Bilateral symmetry and coelom
(c) Jointed legs
(d) Presence of circulatory system

v


Q20.Which of the following is not a criterion for classification of living organisms?

(a) Body design of the organism
(b) Ability to produce one’s own food
(c) Membrane bound nucleus and cell organelles
(d) Height of the plant

Answer: (d) Height of the plant


Q21.Amphibians do not have the following

(a) Three-chambered heart
(b) Gills of lungs
(c) Scales
(d) Mucus glands

Answer: (c) Scales


Q22.Which is not an aquatic animal?

(a) Hydra
(b) Jelly fish
(c) Corals
(d) Filaria

Answer: (d) Filaria


Q23.Identify a member of porifera

(a) Spongilla
(b) Euglena
(c) Penicillium
(d) Hydra

Answer: (a) Spongilla


Q24.Pteridophyta do not have

(a) root
(b) stem
(c) flowers
(d) leaves

Answer: (c) flowers


Q25.Find out the false statement.

(a) Aves are warm-blooded, egg laying and have four-chambered heart.
(b) Aves have feather covered body, forelimbs are modified as wing and breathe through lungs.
(c) Most of the mammals are viviparous.
(d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous.

Answer: (d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous.


Q26.Can you choose the correct name for these locomotory organelles?

(a) Villi

(b) Cilia

(c) Oral groove

(d) Cytopyge

Answer.(b) Cilia


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.