MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 8 Motion

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 8 Motion with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Motion Class 9 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 9 Motion to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Q1.A particle is moving in a circular path of radius r. The displacement after half a circle would be:

(a) Zero
(b) πr
(c) 2r
(d) 2πr

Answer: (c) 2r


Q2. Suppose a boy is enjoying a ride on a marry-go-round which is moving with a constant speed of 10 m/s. It implies that the boy is:

(a) At rest
(b) Moving with no acceleration
(c) In accelerated motion
(d) Moving with uniform velocity

Answer: (c) In accelerated motion


Q3. Which of the following statement is correct regarding velocity and speed of a moving body?

(a) Velocity of a moving body is always higher than its speed
(b) Speed of a moving body is always higher than its velocity
(c) Speed of a moving body is its velocity in a given direction
(d) Velocity of a moving body is its speed in a given direction

Answer:(d) Velocity of a moving body is its speed in a given direction


Q4.A body is thrown vertically upward with velocity u, the greatest height h to which it will rise is,

(a) ulg
(b) u2l2g
(c) u2lg
(d) ul2g

Answer: (b) u2l2g


Q5.When a car driver travelling at a speed of 10 m/s applies brakes and brings the car to rest in 20 s, then the retardation will be:

(a) + 2 m/s2
(b) − 2 m/s2
(c) − 0.5 m/s2
(d) + 0.5 m/s2

Answer:(d) + 0.5 m/s2


Q6.The numerical ratio of displacement to distance for a moving object is

(a) always less than 1
(b) always equal to 1
(c) always more than 1
(d) equal or less than 1

Answer: (d) equal or less than 1


Q7. A car of mass 1000 kg is moving with a velocity of 10 m/s. If the velocity-time graph for this car is a horizontal line parallel to the time axis, then the velocity of the car at the end of 25 s will be:

(a) 40 m/s
(b) 25 m/s
(c) 10 m/s
(d) 250 m/s

Answer:(c) 10 m/s


Q8. Which of the following is most likely not a case of uniform circular motion?

(a) Motion of the earth around the sun
(b) Motion of a toy train on a circular track
(c) Motion of a racing car on a circular track
(d) Motion of hours’ hand on the dial of a clock

Answer:(c) Motion of a racing car on a circular track


Q9.If the displacement of an object is proportional to square of time, then the object moves with

(a) uniform velocity
(b) uniform acceleration
(c) increasing acceleration
(d) decreasing acceleration

Answer: (b) uniform acceleration


Q10. A car is travelling at a speed of 90 km/h. Brakes are applied so as to produce a uniform acceleration of – 0.5 m/s2. Find how far the car will go before it is brought to rest?

(a) 8100 m
(b) 900 m
(c) 625 m
(d) 620 m

Answer:(c) 625 m


Q11.Suppose a boy is enjoying a ride on a merry-go-round which is moving with a constant speed of 10 ms-1 It implies that the boy is

(a) at rest
(b) moving with no acceleration
(c) in accelerated motion
(d) moving with uniform velocity

Answer: (c) in accelerated motion


Q12. In a free fall the velocity of a stone is increasing equally ion equal intervals of time under the effect of gravitational force of the earth. Then what can you say about the motion of this stone? Whether the stone is having:

(a) Uniform acceleration
(b) Non-uniform acceleration
(c) Retardation
(d) Constant speed

Answer:(a) Uniform acceleration


Q13.Area under a υ -1 graph represents a physical quantity which has the unit

(а) m2
(b) m
(c) m3
(d) ms-1

Answer: (b) m


Q14.Slope of a velocity-time graph gives

(a) the distance
(b) the displacement
(c) the acceleration
(d) the speed

Answer: (c) the acceleration


Q15.In which of the following cases of motions, the distance moved and the magnitude of displacement are equal?

(a) If the car is moving on a straight road
(b) If the car is moving in Circular path
(c) The pendulum is moving to and fro
(d) The earth is revolving around the sun.

Answer: (a) If the car is moving on a straight road


Q16.A boy goes from A to B with a velocity of 20 m/min and comes back from B to A with a velocity of 30 m/min. The average velocity of the boy during the whole journey is

(a) 24 m/min
(b) 25 m/s
(c) Zero
(d) 20 m/min

Answer: (a) 24 m/min


Q17.A body is projected vertically upward from the ground. Taking vertical upward direction as positive and point of projection as origin, the sign of displacement of the body from the origin when it is at height h during upward and downward journey will be

(a) Positive, positive
(b) Positive, negative
(c) Negative, negative
(d) Negative, positive

Answer: (a) Positive, positive


Q18.The ratio of speed to the magnitude of velocity when the body is moving in one direction is

(a) Less than one
(b) Greater than one
(c) Equal to one
(d) Greater than or equal to one

Answer: (c) Equal to one


Q19.Which of the following situations is possible?

(a) An object can have acceleration, but constant velocity.
(b) The velocity of an object may be zero but acceleration is not zero.
(c) Distance and the magnitude of displacement are equal in circular motion.
(d) Average speed and the magnitude of average velocity are always equal in circular motion.

Answer: (b) The velocity of an object may be zero but acceleration is not zero.


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 8 Motion with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Motion CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.