MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 9 Force and Laws of Motion

CBSE MCQs on Class 9 Science Chapter 9: Force and Laws of Motion are prepared by subject experts to help students know the important topics and fundamental concepts from the chapter which can be tested in the exam in form of objective type questions. Students should practice all these questions to score good marks in the exam. All the questions are provided with correct answers.

Q1.The unit of measuring the momentum of a moving body is:

(a) m/s
(b) kg.m/s
(c) kg.m/s2
(d) N m2/kg2

Answer:(b) kg.m/s


Q2.Which of the following statements is not correct for an object moving along a straight path in an accelerated motion?

(a) Its speed keeps changing
(b) Its velocity always changes
(c) It always goes away from the Earth
(d) A force is always acting on it

Answer: (d) A force is always acting on it


Q3.A water tank filled upto 2/3 of its height is moving with a uniform speed. On sudden application of the brake, the water in the tank would

(a) Move backward
(b) Move forward
(c) Come to the rest
(e) Be unaffected

Answer: (b) Move forward


Q4.According to the third law of motion, action and reaction

(a) always act on the same body
(b) always act on different bodies in opposite directions
(c) have same magnitude and directions
(d) act on either body at normal to each other

Answer: (b) always act on different bodies in opposite directions


Q5. The seat belts are provided in the cars so that if the car stops suddenly due to an emergency braking, the persons sitting on the front seats are not thrown forward violently and saved from getting injured. Can you guess the law due to which a person falls in forward direction on the sudden stopping of the car?

(a) Newton’s first law of motion
(b) Newton’s second law of motion
(c) Newton’s third law of motion
(d) Newton’s law of gravitation

Answer:(a) Newton’s first law of motion


Q6.A goalkeeper in a game of football pulls his hands backwards after holding the ball shot at the goal. This enables the goalkeeper to

(a) exert larger force on the ball
(b) reduce the force exerted by the balls on the hands
(c) increase the rate of change of momentum
(d) decrease the rate of change of momentum

Answer: (d) decrease the rate of change of momentum


Q7.The inertia of an object tends to cause the object

(a) to increase its speed
(b) to decrease its speed
(c) to resist any change in its state of motion
(d) to decelerate due to friction

Answer: (c) to resist any change in its state of motion


Q8.A passenger in a moving train tosses a coin which falls behind him. It means that motion of the train is

(a) accelerated
(b) uniform
(c) retarded
(d) along circular tracks

Answer: (a) accelerated


Q9.The speed of a car weighing 1500 kg increases from 36 km/h to 72 km/h uniformly. What will be the change in momentum of the car?

(a) 15000 kg km/h
(b) 15000 kg m/s
(c) 54000 kg m/s
(d) 54000 g m/s

Answer:(b) 15000 kg m/s


Q10.An object of mass 2 kg is sliding with a constant velocity of 4 ms-1 on a frictionless horizontal table. The force required to keep the object moving with the same velocity is

(a) 32 N
(b) 0 N
(c) 2 N
(d) 8 N

Answer: (b) 0 N


Q11.Rocket works on the principle of conservation of

(a) mass
(b) energy
(c) momentum
(d) velocity

Answer: (c) momentum


Q12.A water tanker filled up to 23 of its height is moving with a uniform speed. On a sudden application of brakes, the water in the tank would

(a) move backward
(b) move forward
(c) be unaffected
(d) rise upwards

Answer: (b) move forward


Q13.If the mass of a body is doubled and its velocity becomes half, then the linear momentum of the body will

(a) remain same
(b) become double
(c) become half
(d) become four times.

Answer: (a) remain same


Q14. A passenger in a moving train tosses a coin which falls behind him. Observing this statement what can you say about the motion of the train?

(a) Accelerated
(b) Retarded
(c) Along circular tracks
(d) Uniform

Answer:(a) Accelerated


Q15.When a number of forces acting simultaneously on a body bring about a change in its state of rest or of uniform motion in a straight line, then these forces acting on the body are said to be

(a) balanced forces
(b) equal forces
(c) unbalanced forces
(d) opposite forces

Answer: (d) opposite forces


Q16.When a car at high speed makes a sharp turn, the driver in a car tends to get thrown to the side opposite to the turn. This is due to the

(a) inertia of motion
(b) inertia of time
(c) inertia of rest
(d) inertia of direction

Answer: (a) inertia of motion


Q17.A man is standing on a boat in still water. If he walks towards the shore, then the boat will

(a) move away from the shore
(b) move towards the shore
(c) remain stationary
(d) none of these

Answer: (a) move away from the shore


Q18. When a balloon held between the hands is pressed, its shape changes. This happens because:

(a) Balanced forces act on the balloon
(b) Unbalanced forces act on the balloon
(c) Frictional forces act on the balloon
(d) Gravitational force acts on the balloon

Answer:(a) Balanced forces act on the balloon


Q19.Which of the following is an incorrect statement?

(a) Mass is measure of inertia of a body.
(b) Newton’s first law of motion is the law of inertia.
(c) Unbalanced force produces constant velocity.
(d) Newton’s third law talks about the direction of the force.

Answer: (c) Unbalanced force produces constant velocity.


Q20.A ball is thrown vertically upward in a train moving with uniform velocity. The ball will

(a) fall behind the thrower
(b) fall ahead of the thrower
(c) return back to the thrower
(d) fall on the left of the thrower

Answer: (c) return back to the thrower


Q21. A man wearing a bullet-proof vest stands on roller skates. The total mass is 80 kg. A bullet of mass 20 g is fired at 400 m/s. It is stopped by the vest and falls to the ground. What is then the velocity of the man?

(a) 1 m/s
(b) 0.1 m/s
(c) 0.01 m/s
(d) 0 m/s

Answer:(b) 0.1 m/s


Class 9 Science Chemistry MCQ

Chapter 1 Matter in Our Surroundings
Chapter 2: Is Matter Around Us Pure
Chapter 3: Atoms and Molecules
Chapter 4: Structure of the Atom

Class 9 Science Biology MCQ

Chapter 5: The Fundamental Unit of Life
Chapter 6: Tissues
Chapter 7: Diversity in Living Organisms
Chapter 13: Why do we Fall Ill
Chapter 14: Natural Resources
Chapter 15: Improvement in Food Resources

Class 9 Science Physics MCQ

Chapter 8: Motion
Chapter 9: Force and Laws of Motion
Chapter 10: Gravitation
Chapter 11: Work and Energy
Chapter 12: Sound

We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 9 Force and Laws of Motion with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Force and Laws of Motion CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.