MCQ Study Materials on Docks and Harbour Engineering – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If F is the fetch, the straight line distance of open water available in kilometres, the height of the wave in meters is

(A) 0.15 √F
(B) 0.20 √F
(C) 0.28 √F
(D) 0.34 √F

Answer: (D) 0.34 √F


Q2. The floating mooring does not require

(A) Cables
(B) Anchors
(C) Bollard
(D) Buoy

Answer: (C) Bollard


Q3. If h and h1 are the heights of a light house and the observer in a ship in meters above M S L then the horizontal distance from the ship to the light house in kilometers is

(A) 3.86 (√h + √h1)
(B) 3.86 (√h – √h1)
(C) 3.86 (√h × √h1)
(D) 3.86 π (√h + √h1)

Answer: (A) 3.86 (√h + √h1)


Q4. Minimum width of ship clearance shall be

(A) B or 30 m
(B) 1.5 B or 50 m
(C) 1.5 B
(D) 50 m
Where ‘B’ is beam of the design vessel

Answer: (A) B or 30 m


Q5. A dock:

(A) Is a marine structure for berthing of vessels for loading and unloading cargo and passengers
(B) Is provided with a dock gate
(C) Is provided with an arrangement to pump out water when required
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Assertion A: Large size stones are required in stone revetment in shore protection.
Reason R: Resistance of stone to wave force is proportional to its volume and wave force is proportional to the exposed area of the stone.
Select your answer based on the coding system given below.

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not a correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


Q7. Which one of the following statements is correct?

(A) The soundings are made with respect to the mean low water
(B) The soundings which are below the datum are written in black on the map
(C) The spot heights of the features above datum are written in red on the map
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. Which of the following type of sea walls results in greatest protection of shore structures?

(A) Vertical sea wall
(B) Sea wall with batter
(C) Stepped sea wall
(D) Sea wall with concave face

Answer: (D) Sea wall with concave face


Q9. A roadstead:

(A) Is a protected area of water where boats can move safely
(B) Is the end of the road at the harbour
(C) May be protected by break water walls
(D) None of these

Answer: (A) Is a protected area of water where boats can move safely


Q10. Which of the following are repair docks?

(A) Marine railways, dry docks, floating docks, wet docks
(B) Dry docks, wet docks, floating docks, lift docks
(C) Wet docks, floating docks, lift docks, marine railways
(D) Wet docks, lift docks, marine railways, dry docks

Answer: (C) Wet docks, floating docks, lift docks, marine railways


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) An artificial barrier which makes the enclosed area safe for anchorage of ships, is known as break water
(B) The break water whose inside is used as a platform for loading and unloading is called a mole
(C) The length of the quay wall is governed by the length of the largest vessel likely to be berthed
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. In tropical regions,

(A) The surface gets heated more effectively than the arctic areas
(B) After heating, the air becomes lighter and is displaced by cool air from the polar regions
(C) The rising tropical air flows towards the polar region in the upper strata
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q13. The smoothened surface of the front face of the guay walls, is known as fending which is made of

(A) Granite stone
(B) Timber
(C) Steel
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. If the maximum spring rise is 2 m and height of the waves expected is 4 m , then the breakwater height above the datum will be

(A) 2.5 m
(B) 4 m
(C) 5 m
(D) 7 m

Answer: (D) 7 m


Q15. Buoys which support the cables to which vessels are attached are of

(A) Cylindrical shape
(B) Pear shaped
(C) Spherical shape
(D) All of these

Answer: (D) All of these


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.