Mechanical Engineering Thermodynamics – Set 03

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In open cycle gas turbine plants

(A) Direct combustion systems is used
(B) A condenser is used
(C) The indirect heat exchanger and cooler is avoided
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q2. Which of the following gas has a minimum molecular mass?

(A) Nitrogen
(B) Hydrogen
(C) Methane
(D) Oxygen

Answer: (B) Hydrogen


Q3. The processes occurring in open system which permit the transfer of mass to and from the system, are known as

(A) Flow processes
(B) Non-flow processes
(C) Adiabatic processes
(D) None of these

Answer: (A) Flow processes


Q4. Thermal power plant works on

(A) Carnot cycle
(B) Joule cycle
(C) Rankine cycle
(D) Otto cycle

Answer: (C) Rankine cycle


Q5. Reversed joule cycle is called

(A) Carnot cycle
(B) Rankine cycle
(C) Brayton cycle
(D) Bell Coleman cycle

Answer: (C) Brayton cycle


Q6. The distillation carried out in such a way that the liquid with the lowest boiling point is first evaporated and re-condensed, then the liquid with the next higher boiling point is then evaporated and re-condensed, and so on until all the available liquid fuels are separately recovered in the sequence of their boiling points. Such a process is called

(A) Cracking
(B) Fractional distillation
(C) Full distillation
(D) Carbonisation

Answer: (B) Fractional distillation


Q7. For a perfect gas, according to Boyle’s law (where P = Absolute pressure, V = Volume and T = Absolute temperature)

(A) V/T = constant, if p is kept constant
(B) P v = constant, if T is kept constant
(C) T/P = constant, if v is kept constant
(D) P/T = constant, if v is kept constant

Answer: (B) P v = constant, if T is kept constant


Q8. The unit of power in S.I. units is

(A) Newton
(B) Pascal
(C) Erg
(D) Watt

Answer: (D) Watt


Q9. According to Avogadro’s Hypothesis

(A) The molecular weights of all the perfect gases occupy the same volume under same conditions of pressure and temperature
(B) The sum of partial pressure of mixture of two gases is sum of the two
(C) Product of the gas constant and the molecular weight of an ideal gas is constant
(D) Gases have two values of specific heat

Answer: (A) The molecular weights of all the perfect gases occupy the same volume under same conditions of pressure and temperature


Q10. Which of the following items is not a path function?

(A) Heat
(B) Work
(C) Kinetic energy
(D) Thermal conductivity

Answer: (D) Thermal conductivity


Q11. If a certain amount of dry ice is mixed with same amount of water at 80°C, the final temperature of mixture will be

(A) 80°C
(B) 0°C
(C) 40°C
(D) 20°C

Answer: (B) 0°C


Q12. The behavior of a perfect gas, undergoing any change in the variables which control physical properties, is governed by

(A) Boyle’s law
(B) Gay-Lussac law
(C) Charles’ law
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q13. When two bodies are in thermal equilibrium with a third body, they are also in thermal equilibrium with each other. This statement is called

(A) Zeroth law of thermodynamics
(B) First law of thermodynamics
(C) Second law of thermodynamics
(D) Kelvin Planck’s law

Answer: (A) Zeroth law of thermodynamics


Q14. One kg of carbon produces __ kg of carbon dioxide.

(A) 3/7
(B) 11/7
(C) 11/3
(D) 4/11

Answer: (C) 11/3


Q15. Calorie is a measure of

(A) Specific heat
(B) Quantity of heat
(C) Thermal capacity
(D) Entropy

Answer: (B) Quantity of heat


Q16. One Joule (J) is equal to

(A) 1 kN-m
(B) 1 N-m
(C) 10 kN-m/s
(D) 10 N-m/s

Answer: (B) 1 N-m


Q17. According to Avogadro’s law, for a given pressure and temperature, each molecule of a gas

(A) Occupies same volume
(B) Occupies volume proportional to its specific weight
(C) Occupies volume inversely proportional to its molecular weight
(D) Occupies volume inversely proportional to its specific weight

Answer: (A) Occupies same volume


Q18. Entropy change depends on

(A) Heat transfer
(B) Mass transfer
(C) Change of temperature
(D) Thermodynamic state

Answer: (A) Heat transfer


Q19. The atomic mass of oxygen is

(A) 14
(B) 16
(C) 18
(D) 121

Answer: (B) 16


Q20. One kg of carbon monoxide requires _________kg of oxygen to produce 11/7 kg of carbon dioxide gas.

(A) 11/7
(B) 9/7
(C) 4/7
(D) All of the above

Answer: (C) 4/7


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.