Mechanical Engineering Thermodynamics – Set 04

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Work done in a free expansion process is

(A) Zero
(B) Maximum
(C) Minimum
(D) Positive

Answer: (A) Zero


Q2. The gas turbine cycle with regenerator improves

(A) Work ratio
(B) Thermal efficiency
(C) Avoid pollution
(D) None of these

Answer: (B) Thermal efficiency


Q3. The condition of perfect vacuum, i.e., absolute zero pressure can be attained at

(A) A temperature of 273.16°C
(B) A temperature of 0°C
(C) A temperature of 273 °K
(D) A negative pressure and 0°C temperature

Answer: (A) A temperature of 273.16°C


Q4. Stirling and Ericsson cycles are

(A) Quasi-static cycles
(B) Reversible cycles
(C) Semi-reversible cycles
(D) Irreversible cycles

Answer: (B) Reversible cycles


Q5. Work done in an adiabatic process between a given pair of end states depends on

(A) The end states only
(B) Particular adiabatic process
(C) The value of index ‘n’
(D) The value of heat transferred

Answer: (A) The end states only


Q6. The basis for measuring thermodynamic property of temperature is given by

(A) Zeroth law of thermodynamics
(B) First law of thermodynamics
(C) Second law of thermodynamics
(D) Third law of thermodynamics

Answer: (A) Zeroth law of thermodynamics


Q7. A series of operations, which takes place in a certain order and restore the initial conditions at the end, is known as

(A) Irreversible cycle
(B) Thermodynamic cycle
(C) Reversible cycle
(D) None of these

Answer: (B) Thermodynamic cycle


Q8. Energy can neither be created nor destroyed but can be converted from one form to other is inferred from

(A) Zeroth low of thermodynamic
(B) First law of thermodynamics
(C) Second law to thermodynamics
(D) Basic law of thermodynamics

Answer: (B) First law of thermodynamics


Q9. If a system after undergoing a series of processes, returns to the initial state then

(A) Process is thermodynamically in equilibrium
(B) Process is executed in closed system cycle
(C) Its entropy will change due to irreversibility
(D) Sum of heat and work transfer will be zero

Answer: (D) Sum of heat and work transfer will be zero


Q10. 1 kgf/cm² is equal to

(A) 760 mm Hg
(B) Zero mm Hg
(C) 735.6 mm Hg
(D) 1 mm Hg

Answer: (C) 735.6 mm Hg


Q11. General gas equation is

(A) PV=nRT
(B) PV=mRT
(C) PV = C
(D) PV=KiRT

Answer: (B) PV=mRT


Q12. Mixture of ice and water form a

(A) Closed system
(B) Open system
(C) Isolated system
(D) Heterogeneous system

Answer: (D) Heterogeneous system


Q13. For reversible adiabatic process, change in entropy is

(A) Maximum
(B) Minimum
(C) Zero
(D) Negative

Answer: (C) Zero


Q14. An adiabatic process is one in which

(A) The temperature of the gas changes
(B) No heat enters or leaves the gas
(C) The change in internal energy is equal to the mechanical work done
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q15. The absolute zero temperature is taken as

(A) 237°C
(B) -273°C
(C) -237°C
(D) 273°C

Answer: (B) -273°C


Q16. Which of the following laws is applicable for the behaviour of a perfect gas?

(A) Boyle’s law
(B) Charles ‘law
(C) Gay Lussac’s law
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q17. The compression ratio is the ratio of

(A) Total volume to swept volume
(B) Swept volume to clearance volume
(C) Swept volume to total volume
(D) Total volume to clearance volume

Answer: (D) Total volume to clearance volume


Q18. The efficiency of Carnot cycle depends upon

(A) Temperature limits
(B) Volume compression ratio
(C) Cut-off ratio and compression ratio
(D) Pressure ratio

Answer: (A) Temperature limits


Q19. Reheating in a gas turbine

(A) Increases the compressor work
(B) Increases the turbine work
(C) Increases the thermal efficiency
(D) Decreases the thermal efficiency

Answer: (C) Increases the thermal efficiency


Q20. Heat and work are

(A) Point functions
(B) System properties
(C) Path functions
(D) Intensive properties

Answer: (C) Path functions


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.