Mechanical Engineering Thermodynamics – Set 05

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. An open cycle gas turbine works on

(A) Otto cycle
(B) Carnot cycle
(C) Joule’s cycle
(D) Stirling cycle

Answer: (C) Joule’s cycle


Q2. If a fluid expands suddenly into vacuum through an orifice of large dimension, then such a process is called

(A) Free expansion
(B) Hyperbolic expansion
(C) Adiabatic expansion
(D) Parabolic expansion

Answer:(A) Free expansion


Q3. First law of thermodynamics furnishes the relationship between

(A) Heat and work
(B) Heat, work and properties of the system
(C) Various properties of the system
(D) Various thermodynamic processes

Answer: (B) Heat, work and properties of the system


Q4. An actual engine is to be designed having same efficiency as the Carnot cycle. Such a proposition is

(A) Feasible
(B) Impossible
(C) Possible
(D) Possible, but with lot of sophistications

Answer: (D) Possible, but with lot of sophistications


Q5. In an isothermal process

(A) There is no change in enthalpy
(B) There is no change in internal energy
(C) There is no change in temperature
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q6. Kinetic theory of gases assumes that the collisions between the molecules are

(A) Perfectly elastic
(B) Perfectly inelastic
(C) Partly elastic
(D) Partly inelastic

Answer: (A) Perfectly elastic


Q7. Carnot cycle has maximum efficiency for

(A) Reversible engine
(B) Irreversible engine
(C) Petrol engine
(D) Diesel engine

Answer: (A) Reversible engine


Q8. Which of the following is an irreversible cycle?

(A) Carnot
(B) Stirling
(C) Ericsson
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q9. Brayton cycle consists’ of following four processes

(A) Two isothermal and two isentropic
(B) Two isentropic and two constant volumes
(C) Two isentropic, one constant volume and one constant pressure
(D) Two isentropic and two constant pressures

Answer: (D) Two isentropic and two constant pressures


Q10. The unit of temperature in S.I. units is

(A) Centigrade
(B) Celsius
(C) Fahrenheit
(D) Kelvin

Answer: (D) Kelvin


Q11. The unit of pressure in S.I. units is

(A) kg/cm²
(B) mm of water column
(C) Pascal
(D) Dyne per square cm

Answer: (C) Pascal


Q12. The natural solid fuel is

(A) Wood
(B) Coke
(C) Pulverised coal
(D) Anthracite coal

Answer: (A) Wood


Q13. Extensive property of a system is one whose value

(A) Depends on the mass of the system like volume
(B) Does not depend on the mass of the system, like temperature, pressure, etc.
(C) Is not dependent on the path followed but on the state
(D) Is dependent on the path followed and not on the state

Answer: (A) Depends on the mass of the system like volume


Q14. Which of the following parameters is constant for a mole for most of the gases at a given temperature and pressure

(A) Enthalpy
(B) Volume
(C) Mass
(D) Entropy

Answer:(B) Volume


Q15. Which of the following has the highest calorific value?

(A) Anthracite coal
(B) Bituminous coal
(C) Peat
(D) Lignite

Answer: (A) Anthracite coal


Q16. Which of the following processes are thermodynamically reversible?

(A) Throttling
(B) Free expansion
(C) Constant volume and constant pressure
(D) Isothermal and adiabatic

Answer: (D) Isothermal and adiabatic


Q17. Change in enthalpy in a closed system is equal to heat transferred if the reversible process takes place at constant

(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Volume
(D) Internal energy

Answer: (A) Pressure


Q18. A manufacturer claims to have a heat engine capable of developing 20 h.p. by receiving heat input of 400 kcal/mt and working between the temperature limits of 227° C and 27° C. His claim is

(A) Theoretically possible
(B) Not possible
(C) May be possible with lot of sophistications
(D) Cost will be very high

Answer: (B) Not possible


Q19. Kelvin-Planck’s law deals with

(A) Conservation of work
(B) Conservation of heat
(C) Conversion of work into heat
(D) Conversion of heat into work

Answer: (D) Conversion of heat into work


Q20. The pressure of a gas in terms of its mean kinetic energy per unit volume ‘E’ is equal to

(A) E/3
(B) E/2
(C) 3E/4
(D) 2E/3

Answer: (D) 2E/3


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.