Mechanical Engineering Thermodynamics – Set 09

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Universal gas constant is defined as equal to product of the molecular weight of the gas and

(A) Specific heat at constant pressure
(B) Specific heat at constant volume
(C) Ratio of two specific heats
(D) Gas constant

Answer:(D) Gas constant


Q2. Compressed air coming out from a punctured football

(A) Becomes hotter
(B) Becomes cooler
(C) Remains at the same temperature
(D) May become hotter or cooler depending upon the humidity of the surrounding air

Answer: (B) Becomes cooler


Q3. The compression ratio for petrol engines is

(A) 3 to 6
(B) 5 to 8
(C) 10 to 20
(D) 15 to 30

Answer: (B) 5 to 8


Q4. Which of the following is correct?

(A) Gauge pressure = Absolute pressure + Atmospheric pressure
(B) Absolute pressure = Gauge pressure + Atmospheric pressure
(C) Absolute pressure = Gauge pressure – Atmospheric pressure
(D) Atmospheric pressure = Absolute pressure + Gauge pressure

Answer: (B) Absolute pressure = Gauge pressure + Atmospheric pressure


Q5. The unit of length in S.I. units is

(A) Meter
(B) Centimeter
(C) Kilometer
(D) Millimeter

Answer: (A) Meter


Q6. Coke is produced

(A) When coal is strongly heated continuously for 42 to 48 hours in the absence of air in a closed vessel
(B) From the finely ground coal by moulding under pressure with or without a binding material
(C) When coal is first dried and then crushed to a fine powder by pulverizing machine
(D) By heating wood with a limited supply of air to a temperature not less than 280°C

Answer: (A) When coal is strongly heated continuously for 42 to 48 hours in the absence of air in a closed vessel


Q7. The heat and mechanical energies are mutually convertible. This statement was established by

(A) Boyle
(B) Charles
(C) Joule
(D) None of these

Answer: (C) Joule


Q8. Which is the incorrect statement about Carnot cycle?

(A) All the heat engines are based on Carnot cycle
(B) It is used as the alternate standard of comparison of all heat engines
(C) It provides concept of maximising work output between the two temperature limits
(D) All of the above

Answer: (A) All the heat engines are based on Carnot cycle


Q9. A process, in which the temperature of the working substance remains constant during its expansion or compression, is called

(A) Adiabatic process
(B) Isothermal process
(C) Hyperbolic process
(D) Polytropic process

Answer: (B) Isothermal process


Q10. An isothermal process is governed by

(A) Gay-Lussac law
(B) Charles’ law
(C) Boyle’s law
(D) Avogadro’s law

Answer: (C) Boyle’s law


Q11. Which of the following gas is mostly used in town for street and domestic lighting and heating?

(A) Mond gas
(B) Coal gas
(C) Producer gas
(D) Coke oven gas

Answer: (B) Coal gas


Q12. According to first law of thermodynamics

(A) Mass and energy are mutually convertible
(B) Carnot engine is most efficient
(C) Heat and work are mutually convertible
(D) Mass and light are mutually convertible

Answer: (C) Heat and work are mutually convertible


Q13. An adiabatic wall is one which

(A) Prevents thermal interaction
(B) Permits thermal interaction
(C) Encourages thermal interaction
(D) Discourages thermal interaction

Answer: (A) Prevents thermal interaction


Q14. The first law of thermodynamics is the law of

(A) Conservation of mass
(B) Conservation of energy
(C) Conservation of momentum
(D) Conservation of heat

Answer: (B) Conservation of energy


Q15. The same volume of all gases would represent their

(A) Densities
(B) Specific weights
(C) Molecular weights
(D) Gas characteristic constants

Answer: (C) Molecular weights


Q16. A cycle consisting of one constant pressure, one constant volume and two isentropic processes is known as

(A) Otto cycle
(B) Stirling cycle
(C) Carnot cycle
(D) Diesel cycle

Answer: (D) Diesel cycle


Q17. Water contained in a beaker can be made to boil by passing steam through it

(A) At atmospheric pressure
(B) At a pressure greater than atmospheric pressure
(C) Any pressure
(D) Not possible

Answer: (B) At a pressure greater than atmospheric pressure


Q18. The efficiency of Carnot cycle is maximum for

(A) Gas engine
(B) Petrol engine
(C) Steam engine
(D) Reversible engine

Answer: (D) Reversible engine


Q19. The efficiency and work ratio of a simple gas turbine cycle are

(A) Very low
(B) Low
(C) High
(D) Very high

Answer: (A) Very low


Q20. Mond gas is obtained by

(A) Partial combustion of coal, coke, anthracite coal or charcoal in a mixed air steam blast
(B) Carbonisation of bituminous coal
(C) Passing steam over incandescent coke
(D) Passing air and a large amount of steam over waste coal at about 650°C

Answer: (D) Passing air and a large amount of steam over waste coal at about 650°CAnswer: (A) Very low


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.