Mechanical Engineering Thermodynamics – Set 16

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The fuel mostly used in blast furnace for extracting pig iron from iron ores is

(A) Hard coke
(B) Soft coke
(C) Pulverized coal
(D) Bituminous coal

Answer: (A) Hard coke


Q2. The work ratio of a gas turbine plant is given by

(A) (Net work output)/(Work-done by the turbine)
(B) (Net work output)/(Heat supplied)
(C) (Actual temperature drop)/(Isentropic temperature drop)
(D) (Isentropic increase in temperature)/(Actual increase in temperature)

Answer: (A) (Net work output)/(Work-done by the turbine)


Q3. Which of the following statement is correct according to Clausis statement of second law of thermodynamics?

(A) It is possible to transfer heat from a body at a lower temperature to a body at a higher temperature.
(B) It is impossible to transfer heat from a body at a lower temperature to a body at a higher temperature, without the aid of an external source.
(C) It is possible to transfer heat from a body at a lower temperature to a body at a higher temperature by using refrigeration cycle.
(D) None of the above

Answer:(B) It is impossible to transfer heat from a body at a lower temperature to a body at a higher temperature, without the aid of an external source.


Q4. Which of the following is a reversible non-flow process?

(A) Isochoric process
(B) Isobaric process
(C) Hyperbolic process
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q5. The atomic mass of nitrogen is __ oxygen.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these

Answer: (B) Less than


Q6. A process, in which the temperature of the working substance remains constant during its expansion or compression, is called

(A) Isothermal process
(B) Hyperbolic process
(C) Adiabatic process
(D) Polytropic process

Answer: (A) Isothermal process


Q7. The value of 1 mm of Hg is equal to

(A) 1.333 N/m2
(B) 13.33 N/m2
(C) 133.3 N/m2
(D) 1333 N/m2

Answer: (C) 133.3 N/m2


Q8. The natural petroleum may be separated into

(A) Petrol
(B) Kerosene
(C) Fuel oil
(D) Lubricating oil

Answer: (D) Lubricating oil


Q9. When a perfect gas is expanded through an aperture of minute dimensions, the process is known as

(A) Isothermal process
(B) Adiabatic process
(C) Free expansion process
(D) Throttling process

Answer: (D) Throttling process


Q10. If the value of n = 0 in the equation pvn = C, then the process is called

(A) Constant volume process
(B) Adiabatic process
(C) Constant pressure process
(D) Isothermal process

Answer: (C) Constant pressure process


Q11. One molecule of oxygen consists of __ atoms of oxygen.

(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 16

Answer: (A) 2


Q12. According to Kelvin-Planck’s statement, a perpetual motion of the __ is impossible.

(A) First kind
(B) Second kind
(C) Third kind
(D) None of these

Answer: (B) Second kind


Q13. The unit of energy is S. I. units is

(A) Joule (J)
(B) Joule meter (Jm)
(C) Watt (W)
(D) Joule/meter (J/m)

Answer: (A) Joule (J)


Q14. One kg of carbon produces __ kg of carbon dioxide.

(A) 3/7
(B) 7/3
(C) 11/3
(D) 3/11

Answer: (C) 11/3


Q15. The general gas equation is (where p = Pressure, v = Volume, m = mass, T = Absolute temperature, and R = Gas constant)

(A) pv = mRT
(B) pv = RTm
(C) pvm = C
(D) pv = (RT)m

Answer: (A) pv = mRT


Q16. Carnot cycle consists of

(A) Two constant volume and two isentropic processes
(B) Two isothermal and two isentropic processes
(C) Two constant pressure and two isentropic processes
(D) One constant volume, one constant pressure and two isentropic processes

Answer: (B) Two isothermal and two isentropic processes


Q17. The variables which control the physical properties of a perfect gas are

(A) Pressure exerted by the gas
(B) Volume occupied by the gas
(C) Temperature of the gas
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q18. One molecule of oxygen is __ times heavier than the hydrogen atom.

(A) 12
(B) 14
(C) 16
(D) 32

Answer: (D) 32


Q19. Which of the following is the correct statement?

(A) All the reversible engines have the same efficiency.
(B) All the reversible and irreversible engines have the same efficiency.
(C) Irreversible engines have maximum efficiency.
(D) All engines are designed as reversible in order to obtain maximum efficiency.

Answer: (C) Irreversible engines have maximum efficiency.


Q20. A definite area or a space where some thermodynamic process takes place is known as

(A) Thermodynamic system
(B) Thermodynamic cycle
(C) Thermodynamic process
(D) Thermodynamic law

Answer: (A) Thermodynamic system


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.