Mechanical Engineering Thermodynamics – Set 2

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. When cut-off ratio is __; the efficiency of Diesel cycle approaches to Otto cycle efficiency

(A) 1/4
(B) Zero
(C) 1/5
(D) 2

Answer: (B) Zero


Q2. If a gas vapour is allowed to expand through a very minute aperture, then such a process is known as

(A) Free expansion
(B) Hyperbolic expansion
(C) Adiabatic expansion
(D) Throttling

Answer: (D) Throttling


Q3. According to first law of thermodynamics

(A) Work done by a system is equal to heat transferred by the system
(B) Total internal energy of a system during a process remains constant
(C) Internal energy, enthalpy and entropy during a process remain constant
(D) Total energy of a system remains constant

Answer:(D) Total energy of a system remains constant


Q4. If heat be exchanged in a reversible manner, which of the following property of the working substance will change accordingly

(A) Temperature
(B) Enthalpy
(C) Internal energy
(D) Entropy

Answer: (D) Entropy


Q5. A sudden fall in the barometer reading is a sign of approaching

(A) Fine weather
(B) Rains
(C) Storm
(D) Cold wave

Answer: (C) Storm


Q6. An ideal gas as compared to a real gas at very high pressure occupies

(A) More volume
(B) Less volume
(C) Same volume
(D) Unpredictable behavior

Answer: (A) More volume


Q7. The sum of internal energy (U) and the product of pressure and volume (p.v) is known as

(A) Work done
(B) Entropy
(C) Power
(D) Enthalpy

Answer: (D) Enthalpy


Q8. Which of the following has the minimum atomic mass?

(A) Sulphur
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Carbon

Answer: (D) Carbon


Q9. According to Clausius’ statement of second law of thermodynamics

(A) Heat can’t be transferred from low temperature source to high temperature source
(B) Heat can be transferred for low temperature to high temperature source by using refrigeration cycle
(C) Heat can be transferred from low temperature to high temperature source if COP of process is more than unity
(D) Heat can’t be transferred from low temperature to high temperature source without the aid of external energy

Answer: (D) Heat can’t be transferred from low temperature to high temperature source without the aid of external energy


Q10. A cycle consisting of two adiabatic and two constant pressure processes is known as

(A) Otto cycle
(B) Ericsson cycle
(C) Joule cycle
(D) Stirling cycle

Answer: (C) Joule cycle


Q11. Which of the following variables controls the physical properties of a perfect gas?

(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Volume
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q12. The measurement of a thermodynamic property known as temperature is based on

(A) First law of thermodynamics
(B) Second law of thermodynamics
(C) Zeroth law of thermodynamics
(D) None of these

Answer: (C) Zeroth law of thermodynamics


Q13. No liquid can exist as liquid at

(A) 273°K
(B) Vacuum
(C) Zero pressure
(D) Centre of earth

Answer: (C) Zero pressure


Q14. Gases have

(A) Only one value of specific heat
(B) Two values of specific heat
(C) No value of specific heat
(D) Under some conditions one value and sometimes two values of specific heat

Answer: (B) Two values of specific heat


Q15. Which of the following is not the intensive property?

(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Density
(D) Heat

Answer: (D) Heat


Q16. Zeroth law of thermodynamics

(A) Deals with conversion of mass and energy
(B) Deals with reversibility and irreversibility of process
(C) States that if two systems are both in equilibrium with a third system, they are in thermal equilibrium with each other
(D) Deals with heat engines

Answer: (C) States that if two systems are both in equilibrium with a third system, they are in thermal equilibrium with each other


Q17. The specific heat of air increases with increase in

(A) Temperature
(B) Pressure
(C) Both pressure and temperature
(D) Variation of its constituents

Answer: (A) Temperature


Q18. For the same compression ratio, the efficiency of dual combustion cycle is

(A) Greater than Diesel cycle and less than Otto cycle
(B) Greater than Diesel cycle
(C) Less than Diesel cycle
(D) Less than Diesel cycle and greater than Otto cycle

Answer: (A) Greater than Diesel cycle and less than Otto cycle


Q19. The area under the temperature-entropy curve (T – s curve) of any thermodynamic process represents

(A) Heat absorbed
(B) Heat rejected
(C) Either heat absorbed or heat rejected
(D) None of these

Answer:(C) Either heat absorbed or heat rejected


Q20. The unit of universal gas constant is

(A) watts/°K
(B) dynes/°C
(C) erg/°K
(D) None of the above

Answer: (C) erg/°K


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.