Medieval Indian History GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Medieval Indian History GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Medieval Indian History GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Medieval Indian History GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Chachnama is the oldest chronicle of which of the following regions?


[A] Kashmir
[B] Gandhar
[C] Sindh
[D] Punjab

Correct Answer: C [Sindh]


Q2.Bagh-e Babur” where Babur is buried is located at?

[A] Tashkent
[B] Karachi
[C] Lahore
[D] Kabul

Correct Answer: D [Kabul]


Q3.Consider the following:

1.Region between the rivers Krishna and Tungabhadra
2.The Krishna Godavari Delta
3.Marathawada country
4.A conflict over which among the above are considered to be the reasons of struggle between Vijayanagar and Bahamani kingdoms?

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q4.Who among the following ruler was contemporary of great philosopher Madhavacharya?

[A] Balban
[B] Kaiqubad
[C] Alauddin Khalji
[D] Nasiruddin Mahmud

Correct Answer: A [Balban]


Q5.Balban secured control over which of the following regions in eastern Rajputana?

1) Ajmer
2) Nagaur
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q6.Chachnama is the oldest chronicle of which of the following regions?

[A] Kashmir
[B] Gandhar
[C] Sindh
[D] Punjab

Correct Answer: C [Sindh]


Q7.During the reign of which Chandella ruler Mahmud Ghazni invaded Kannauj in 1018 and Kalinjar in 1019 AD?

[A] Ganda
[B] Vidyadhara
[C] Paramdideva
[D] Nannuka

Correct Answer: B [Vidyadhara]


Q8.Which among the following foreign travellers is not correctly paired with their respective period of visit in India?

[A] Fa Hien – Gupta Period
[B] Hiuen Tsang – Post Gupta Period
[C] Al Beruni – Early Medieval Period
[D] Ibn Batutta – Mughal Period

Correct Answer: D [Ibn Batutta – Mughal Period]


Q9.Who built mosque in Ajmer (Adhai din ka jhopra)

[A] Iltutmish
[B] Balban
[C] Qutubuddin Aibak
[D] Muhammad bin Tughlaq

Correct Answer: C [Qutubuddin Aibak]


Q10.Which of the following was appointed as Amir-i-Tuzuk (Master of Ceremonies) by Jalauddin Khalji?

[A] Alauddin Khalji
[B] Mubarak Shah
[C] Khusrau Shah
[D] None of the above

Correct Answer: A [Alauddin Khalji]


Q11.Which of the following Pala Kings established Vikramshila university?

[A] Gopala
[B] Dharmapala
[C] Devapala
[D] Devapala 2

Correct Answer: B [Dharmapala]


Q12.The correct meaning of the Doctrine of Fana of the Sufi mystiques is __:

[A] Inflaming the fire of love to achieve ecstasy
[B] Communication with God
[C] Transcendental meditation to achieve God
[D] Annihilation of human attributes through Union with God

Correct Answer: D [ Annihilation of human attributes through Union with God ]


Q13.During the reign of which Chandella ruler Mahmud Ghazni invaded Kannauj in 1018 and Kalinjar in 1019 AD?

[A] Ganda
[B] Vidyadhara
[C] Paramdideva
[D] Nannuka

Correct Answer: B [Vidyadhara]


Q14.Which of the following seized Ghazni and established his independent power in 962 CE.

[A] Alaptagin
[B] Subuktagin
[C] Ghazni
[D] None of the above

Correct Answer: A [Alaptagin]


Q15.Which of the following military general of Alauddin led the Khalji dynasty invasions to South India?

[A] Ulugh Khan
[B] Malik Kafur
[C] Nusarat Khan
[D] None of the above

Correct Answer: B [Malik Kafur]


Medieval Indian History GK

Medieval Indian History GK Questions SET-1
Medieval Indian History GK Questions SET-2
Medieval Indian History GK Questions SET-3
Medieval Indian History GK Questions SET-4
Medieval Indian History GK Questions SET-5
Medieval Indian History GK Questions SET-6
Medieval Indian History GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Medieval Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Medieval Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.