Medieval Indian History GK Questions SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Medieval Indian History GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Medieval Indian History GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Medieval Indian History GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Who was Sultan of Delhi Sultanate when Timur invaded India in 1398?

[A] Mahmud Shah Tughluq
[B] Jalal ud din Firuz Khilji
[C] Aram Shah
[D] Ghiyas-ud-din Balban

Correct Answer: A [Mahmud Shah Tughluq]


Q2.Which of the following rulers introduced “Rupee” in India?

[A] Akbar
[B] Alauddin Khilji
[C] Shershah Suri
[D] Shah Jahan

Correct Answer: C [ Shershah Suri ]


Q3.Which of the following was / were the new elements added by Muslims to Indian Architecture?

1.Use of Calligraphy
2.Use of shapes instead of natural forms
3.Dome
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q4.Which of the following poets completed his epic Shah Namah at the court of Mahmud?

[A] Faruqi
[B] Firdausi
[C] Unsuri
[D] Asjadi

Correct Answer: B [Firdausi]


Q5.Ghiyaddin Tughlaq Shah II was succeeded by which of the following kings?

[A] Nasiruddin Muhammad
[B] Abu Bakr Shah
[C] Daulat Khan
[D] Muhammad Khan

Correct Answer: B [Abu Bakr Shah]


Q6.Which of the following statements is incorrect about the Lingayatism?

[A] It was founded by the 12th-century philosopher and statesman Basava
[B] It is a distinct Shaivite religious tradition in India
[C] Lingayat thinkers rejected the custodial hold of Brahmins over the Vedas and the shastras
[D] Contemporary Lingayatism is influential in North India, especially in the state of Jammu & Kashmir

Correct Answer: D [Contemporary Lingayatism is influential in North India, especially in the state of Jammu & Kashmir]


Q7.Which of the following statements about the Ashtapradhan of Marathas is / are correct?

1.All the eight ministers held military commands
2.It was a kind of responsible cabinet
3.The finance department was under the Amatya
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [Only 3]


Q8.Which of the following is / are correct statements about Manasabdari system in India?

1.The system was introduced by Akbar in India
2.Mansabdars were commanders of horsemen
3.Mansabdars received fixed monthly salary as per rank
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 Only
[B] 1 and 3 Only
[C] 1 and 2 Only
[D] 1,2 and 3

Correct Answer: D [ 1,2 and 3 ]


Q9.Which of the following battles laid the foundations of Turkish rule in Northern India?

1) Battle of Tarain
2) Battle of Chandwar
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q10.Muhammad Shah died in which of the following years?

[A] 1410 CE
[B] 1425 CE
[C] 1435 CE
[D] 1445 CE

Correct Answer: D [1445 CE]


Q11.Which among the following place is the birth place of Humayun?

[A] Agra
[B] Kabul
[C] Badakhashan
[D] Sasaram

Correct Answer: B [Kabul]


Q12.Where is the Chittorgarh fort located?

[A] Madhya Pradesh
[B] Goa
[C] Delhi
[D] Rajasthan

Correct Answer: D [Rajasthan]


Q13.Which of the following saints of Bhakti Movement initially adopted Saguna / vaishnavism but later preached Nirguni beliefs of life?

[A] Raidas
[B] Gusainji
[C] Bhagat Pipa
[D] Vallabhacharya

Correct Answer: C [Bhagat Pipa]


Q14.Arhai din ka jhonpara built by Qutub-ud-din Aibak is situated at which of the following places?

[A] Delhi
[B] Ajmer
[C] Lahore
[D] Patna

Correct Answer: B [Ajmer]


Q15.Which of the following sultans founded the city of Jaunpur?

[A] Ghiyasuddin Tughlaq
[B] Firoz Shah Tughlaq
[C] Mohammad Bin Tughlaq
[D] Ghiyaddin Tughlaq Shah II

Correct Answer: C [Mohammad Bin Tughlaq]


Medieval Indian History GK

Medieval Indian History GK Questions SET-1
Medieval Indian History GK Questions SET-2
Medieval Indian History GK Questions SET-3
Medieval Indian History GK Questions SET-4
Medieval Indian History GK Questions SET-5
Medieval Indian History GK Questions SET-6
Medieval Indian History GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Medieval Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Medieval Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.