Medieval Indian History GK Questions SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Medieval Indian History GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Medieval Indian History GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Medieval Indian History GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which among the following rulers is related to ” market regulatory measures ”
in medieval India?

[A] Alauddin Khilji
[B] Balban
[C] Babur
[D] Humayun

Correct Answer: A [Alauddin Khilji]


Q2.Which of the following books has been written by Ab’ul Hasan Yamin ud-Din Khusrau?

[A] Miftah-ul-Futuh
[B] Insa-i-Mahru
[C] Padmavat
[D] Tarikh-i-Firozshahi

Correct Answer: A [Miftah-ul-Futuh]


Q3.Who among the following is the author of Shahnameh, one of the world’s longest epic and the national epic of Greater Iran?

[A] Firishta
[B] Firdausi
[C] Ibn Batuta
[D] Minhas-i-Siraj

Correct Answer: B [Firdausi ]


Q4.After killing Kaimurs, which of the following established the Khilji Dynasty?

[A] Alauddin Khalji
[B] Jalauddin Khalji
[C] Qutbuddin Mubarak Shah
[D] None of the above

Correct Answer: B [Jalauddin Khalji]


Q5.Hushang Shah was succeeded by which of the following kings?

[A] Ghazni Khan
[B] Zafar Khan
[C] Mahmud Khilji
[D] Alp Khan

Correct Answer: A [Ghazni Khan]


Q6.Which of the following is considered as the father of Carnatic music?

[A] Rajanatha Dindima II
[B] Chatu Vittalanatha
[C] Purandaradasa
[D] None of the above

Correct Answer: C [Purandaradasa]


Q7.Which of the following battles is also called as Rakshasa Thangadi?

[A] Battle of Khatoli
[B] Battle of Gagron
[C] Battle of Talaikotta
[D] Battle of Haldighati

Correct Answer: C [Battle of Talaikotta]


Q8.Which of the following was the first sultanate to gain independence among the Bahmani successor states?

[A] Nizam Shahis of Ahmadnagar
[B] Adil Shahis of Bijapur
[C] Imad Shahis of Berar
[D] Qutub Shahis of Golconda

Correct Answer: A [Nizam Shahis of Ahmadnagar]


Q9.Uzbeks declared which of the following as the emperor of Hindustan?

[A] Akbar
[B] Adham Khan
[C] Mirza Hakim
[D] Baz Bahadur

Correct Answer: C [Mirza Hakim]


Q10.Which of the following statements are correct regarding Inam grants?

1) Akbar granted Inam lands to all persons, irrespective of their religious faith and beliefs
2) Akbar made it a rule that half of the Inam land should consist of cultivable wasteland
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q11.Venkata Raya was succeeded by which of the following kings?

[A] Aliya Rama Raya
[B] Vira Narasimha Raya
[C] Sada Siva Raya
[D] Krishna Deva Raya

Correct Answer: C [Sada Siva Raya]


Q12.The Aravidu Dynasty was founded by which of the following kings?

[A] Tirumala Deva Raya
[B] Sriranga Deva Raya
[C] Aliya Rama Raya
[D] Rama Deva Raya

Correct Answer: C [Aliya Rama Raya]


Q13.Hussain Nizam Shah I ruled during which of the following periods?

[A] 1533-45 CE
[B] 1543-55 CE
[C] 1553-65 CE
[D] 1563-75 CE

Correct Answer: C [1553-65 CE]


Q14.Whichf the following statements are correct regarding conquest of Rajasthan by Akbar?

  1. The Rajput kingdoms like Merta and Jodhpur were occupied without much resistance by Akbar.
  2. A major step in Akbar’s campaign against the Rajput states was the siege of Chittor.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q15.At the level of Pargana, which of the following was the executive officer?

[A] Shiqdar
[B] Kotwals
[C] Muqaddam
[D] Patwari

Correct Answer: A [Shiqdar]


Medieval Indian History GK

Medieval Indian History GK Questions SET-1
Medieval Indian History GK Questions SET-2
Medieval Indian History GK Questions SET-3
Medieval Indian History GK Questions SET-4
Medieval Indian History GK Questions SET-5
Medieval Indian History GK Questions SET-6
Medieval Indian History GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Medieval Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Medieval Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.