Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-3

Q1.The Namgyal Monarchy used to rule which among the following current states of India, once upon a time?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Megahalaya
[C] Nagaland
[D] Sikkim

Correct Answer: D [Sikkim]


Q2.Under Government of India Act 1935, Congress contested elections in which year?

[A] 1936
[B] 1937
[C] 1938
[D] 1939

Correct Answer: B [1937]


Q3.Who among the following was the first Non-Congress chief minister of India?

[A] Indulal Yagnik
[B] NG Ranga
[C] EMS Naboodiripad
[D] Shankar Dayal Sharma

Correct Answer: C [EMS Naboodiripad]


Q4.In 1787, Warren Hastings was impeached in the Parliament by Edmund Burke and the Whigs for __:

[A] Corruption & Personal Business
[B] Administrative excess
[C] Tortures upon Indian peasants
[D] None of them

Correct Answer: B [ Administrative excess ]


Q5.Consider the following statements about Government of India Act 1919:

1.It led to the introduction of diarchy system at the provincial level
2.It introduced the bicameral or two chamber system at the central level
Which of the above is/are correct statements?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q6.Who among the following also launched a Home rule Movement in India, apart from Annie Besant?

[A] Arubindo Ghosh
[B] Bal Gangadhar Tilak
[C] Gopal Krishna Gokhale
[D] Madan Mohan Malviya

Correct Answer: B [Bal Gangadhar Tilak]


Q7.In which year the first nationwide non cooperation movement was launched in India?

[A] 1910
[B] 1915
[C] 1920
[D] 1925

Correct Answer: C [1920]


Q8.Who among the following founded the Depressed Classes Mission of India?

[A] Dr. Bhimrao Ambedkar
[B] Vitthal Ramji Shinde
[C] Annabhau Sathe
[D] Shantabai Kamble

Correct Answer: B [Vitthal Ramji Shinde]


Q9.With reference various peasants’ movements in British India, there were significant differences between the revolts of 19th century and 20th century. Consider the following statements with this respect:

1.The peasants of 19th century were not aware of their legal rights, while the peasants of 20th century were aware of them
2.The peasants of 19th century generally lacked nationalist feelings, while the peasants of 20th century were aware of their nationalist duties
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: B [ Only 2 ]


Q10.The Hunter Commission:

1.was appointed by Lord Ripon
2.recommended transfer of monitoring power of primary education to District and Municipal Board
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q11.At which of the following places held was held the All India Khilafat Conference in 1919?

[A] Lahore
[B] Mumbai
[C] Delhi
[D] Dhaka

Correct Answer: C [Delhi]


Q12.In which year the name of National Institute of Sciences of India was changed to the Indian National Science Academy (INSA)?

[A] 1950
[B] 1960
[C] 1970
[D] 1980

Correct Answer: C [1970]


Q13.Which Indian mass movement began with the famous ‘Dandi March’ of Mahatma Gandhi ?

[A] Khilafat Movement
[B] Non-Cooperation Movement
[C] Civil Disobedience Movement
[D] Quit India Movement

Correct Answer: C [Civil Disobedience Movement]


Q14.Which among the following organizations was formed by Europeans in India to carry on their agitation against the Ilbert Bill?

[A] European and Anglo Indian Defence Association
[B] Anti-lbert Bill Association
[C] Anglo-Indian Society
[D] European and Anglo Indian Rights Community

Correct Answer: A [ European and Anglo Indian Defence Association]


Q15. Consider the following official posts with kind of work performed by them during the Vedic period:

1.Vrajapati – Incharge of pasture land
2.Bhagadugha – Collector of taxes
3.Sangrihitri – Treasurer
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Modern Indian History GK

Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-1
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-2
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-3
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-4
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-5
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-6
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-7
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-8

We hope the given MCQ Questions for Modern Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Modern Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.