Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-4

Q1.Who among the following are known to colonize an island first of all?

[A] Britishers
[B] French
[C] Portuguese
[D] Dutch

Correct Answer: C [Portuguese]


Q2.Consider the following statements:

1.American Civil War (1861-1865) boosted the demand of Indian Cotton
2.The boost in the demand of Indian cotton ultimately led to failure of Bank of Bombay in 1866
Which among the above statements is / are correct?

[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q3.In which year, the Danish East India company was formed?

[A] 1614
[B] 1615
[C] 1616
[D] 1617

Correct Answer: C [1616]


Q4. Identify the famous movement in India’s freedom struggle, with the help of given information:

  1. The movement was a declaration of right to self-government not of the dominion variety
  2. The movement was featured by widespread hartals, strikes and other outbreaks, called the “Great August Uprising“.
  3. Within a week’s time after the launch of movement, Mahatma Gandhi, Maulana Abul Kalam Aazad and many other leaders were sentenced to jails.
    Select the correct answer from options given below:

[A] Civil disobedience Movement
[B] Quit India Movement
[C] Non Cooperation Movement
[D] Khilafat Movement

Correct Answer: B [ Quit India Movement ]


Q5.Which act extended the principle of communal representation by providing separate electorates for depressed classes?

[A] Indian Councils Act, 1909
[B] Government of India Act, 1919
[C] Indian Independence Act, 1947
[D] Government of India Act, 1935

Correct Answer: D [ Government of India Act, 1935 ]


Q6.Which Indian mass movement began with the famous ‘Dandi March’ of Mahatma Gandhi ?

[A] Khilafat Movement
[B] Non-Cooperation Movement
[C] Civil Disobedience Movement
[D] Quit India Movement

Correct Answer: C [Civil Disobedience Movement]


Q7.Which among the following organizations was formed by Europeans in India to carry on their agitation against the Ilbert Bill?

[A] European and Anglo Indian Defence Association
[B] Anti-lbert Bill Association
[C] Anglo-Indian Society
[D] European and Anglo Indian Rights Community

Correct Answer: A [ European and Anglo Indian Defence Association]


Q8. Consider the following official posts with kind of work performed by them during the Vedic period:

1.Vrajapati – Incharge of pasture land
2.Bhagadugha – Collector of taxes
3.Sangrihitri – Treasurer
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q9.Under Government of India Act 1935, Congress contested elections in which year?

[A] 1936
[B] 1937
[C] 1938
[D] 1939

Correct Answer: B [1937]


Q10.Who among the following was the first Non-Congress chief minister of India?

[A] Indulal Yagnik
[B] NG Ranga
[C] EMS Naboodiripad
[D] Shankar Dayal Sharma

Correct Answer: C [EMS Naboodiripad]


Q11.In which year, first nationwide elections were held in Afghanistan?

[A] 1952
[B] 1958
[C] 1965
[D] 1968

Correct Answer: C [1965]



Q12.Who among the following referred Mahatma Gandhi as father of Nation?

[A] Subhash Chandra Bose
[B] Sardar Vallabh Bhai Patel
[C] Jawahar lal Nehru
[D] Rabindranath Tagore

Correct Answer: A [Subhash Chandra Bose]

Q13.After independence, from which year, India brought its distinctive coins?

[A] 1947
[B] 1949
[C] 1950
[D] 1955

Correct Answer: C [1950]


Q14Which among the following was the first registered Trade Union of India ?

[A] Hindu Mazdoor Sabha
[B] Bhartiya Mazdoor Sangh
[C] Madras Labour Union
[D] United Trade Union Congress

Correct Answer: C [Madras Labour Union]


Q15.In which year the British Government signed the Hague Opium Convention?

[A] 1910
[B] 1911
[C] 1912
[D] 1913

Correct Answer: C [1912]


Modern Indian History GK

Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-1
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-2
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-3
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-4
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-5
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-6
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-7
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-8

We hope the given MCQ Questions for Modern Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Modern Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.