Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-5

Q1.Which among the following recommendations made by the Frazer commission is/ are correct?

  1. It recommended direct recruitment to the higher post
  2. Investigation of offenses should be conducted on the spot
  3. Setting up of the Criminal Investigation Department in every province
  4. The provincial police force should be increased
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 only
    [B] 1 & 3
    [C] 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q2.Who of the following was the chairman of the Irrigation Commission appointed by Lord Curzon?

[A] William Egbert
[B] Volvin Scott Moncrieff
[C] Norman Kwong
[D] Ralph Steinhauer

Correct Answer: B [Volvin Scott Moncrieff]


Q3.Saddler Commission was appointed mainly to investigate the problems of which among the following universities?

[A] Bombay University
[B] Calcutta University
[C] Delhi University
[D] Kanpur University

Correct Answer: B [Calcutta University]


Q4.Which of the following viceroy is regarded as the catalyst of Indian nationalism?

[A] Lord Minto
[B] Lord Dalhousie
[C] Lord Canning
[D] Lord Curzon

Correct Answer: D [Lord Curzon]


Q5.Nagpur province was merged in Central provinces in which of the following years?

[A] 1857
[B] 1859
[C] 1861
[D] 1862

Correct Answer: C [1861]


Q6.Calcutta Corporation Act was passed in which year?

[A] 1899
[B] 1901
[C] 1903
[D] 1905

Correct Answer: A [1899]


Q7.The Indian Universities Act was passed in which year?

[A] 1899
[B] 1902
[C] 1904
[D] 1907

Correct Answer: C [1904]


Q8.Paramhans Sabha was started in which year?

[A] 1838
[B] 1845
[C] 1846
[D] 1849

Correct Answer: D [1849]


Q9.Which of the following were the intentions of British Indian rule behind the partition of Bengal?

  1. To create a majority of Bengal against non-Bengalis in the parent Bengal.
  2. To keep Bengali, Oriya, and Hindi speaking people together in the parent Bengal.
  3. To create a majority of Muslims in the East Bengal.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] 1 and 2 only
    [B] 2 and 3 only
    [C] 1 and 3 only
    [D] 1, 2 and 3

Correct Answer: B [2 and 3 only]


Q10.Who established “Widows Remarriage Association” in second half of 19th century to to encourage and promote widow remarriage?

[A] Jyotiba Phule
[B] M G Ranade
[C] Gopal Krishna Gokhale
[D] Ishwar Chandra Vidyasgar

Correct Answer: B [M G Ranade]


Q11.Indian Coinage and Paper Currency act (1899) was passed during the time of which of the following viceroys?

[A] Lord Ripon
[B] Lord Lytton
[C] Lord Hardinge II
[D] Lord Curzon

Correct Answer: D [Lord Curzon]


Q12.All India Muslim League was established in which year?

[A] 1906
[B] 1909
[C] 1911
[D] 1913

Correct Answer: A [1906]


Q13.Which of the following clearly defines the meaning of the word “Tattobodhini”?

[A] Truth Seeker
[B] Monotheism
[C] Monogamy
[D] Attainment of Swaraj

Correct Answer: A [Truth Seeker]


Q14.Which of the following parties did not support Quit India Movement?

[A] The Hindu Mahasabha
[B] The Communist Party of India
[C] The Unionist Party of Punjab
[D] All the above

Correct Answer: D [All the above]


Q15.The Bombay Association was founded in which of the following year?

[A] 1860
[B] 1854
[C] 1852
[D] 1868

Correct Answer: C [1852]


Modern Indian History GK

Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-1
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-2
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-3
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-4
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-5
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-6
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-7
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-8

We hope the given MCQ Questions for Modern Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Modern Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.