Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-6

Q1.A bomb was thrown on Lord Hardinge II in which of the following year?

[A] 1912
[B] 1913
[C] 1915
[D] 1923

Correct Answer: A [1912]


Q2.Which among the following events took place during the viceroyship of Lord Hardinge II?

  1. Delhi became the capital of India
  2. Komagata Maru incident took place
  3. Bihar and Orissa division was separated from the Bengal Presidency
  4. Gopal Krishna Gokhale died
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 & 4
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q3.Which among the following about Henry Louis Vivian Derozio are correct?

  1. He started the Young Bengal Movement
  2. He was a professor of Hindu college
  3. He was expelled from Hindu college in the year 1831
  4. He founded the Academic Association
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 3
    [B] 2 & 4
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q4.Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the period of Indian freedom struggle?

1.Sandhya
2.Yugantar
3.Kaal
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q5.Second Burmese War took place in which of the following years?

[A] 1850
[B] 1852
[C] 1854
[D] 1956

Correct Answer: B [1852]


Q6.Who of the following viceroy is also known as Christian Viceroy?

[A] Lord Chelmsford
[B] Lord Irwin
[C] Lord Reading
[D] Lord Willingdon

Correct Answer: B [Lord Irwin]


Q7.Indian Independence Committee was established in which year?

[A] 1914
[B] 1916
[C] 1920
[D] 1923

Correct Answer: A [1914]


Q8.Which among the following movements took place in North-Eastern India?

  1. Kaivarta movement
  2. Kayasthas movement
  3. Namshudras Movement
  4. Nair Movement
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 & 2
    [B] 1 & 3
    [C] 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 2 & 3]


Q9.Which of the following was the Governor-General of India immediately preceding Chakravarthi Raja Gopalachari?

[A] The Marquess of Linlithgow
[B] Lord Mountbatten
[C] Lord Wavell
[D] Lord Chelmsford

Correct Answer: B [Lord Mountbatten]


Q10.Which of the below was the main reason of resignation of Congress Provincial Governments in November, 1939?

[A] British Ordinance on public safety
[B] British declaration of war (in WW-II) on behalf of India without consulting the Congress
[C] Absense of powers and inability to do anything substantial for public
[D] All of above

Correct Answer: B [British declaration of war (in WW-II) on behalf of India without consulting the Congress]


Q11.Before appointment as the Viceroy of India, Lord Willingdon served as the Governor of which of the following places of India?

[A] Bombay
[B] Madras
[C] Both of them
[D] Bengal

Correct Answer: C [Both of them]


Q12.Who of the following started the Home Rule Movement?

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Bipin Chandra Pal
  3. Annie Besant
  4. Lala Lajpat Roy
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 only
    [B] 1 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1 & 3]


Q13.When did the Railways of India first witness the taste of profit for the first time?

[A] 1853
[B] 1866
[C] 1880
[D] 1800

Correct Answer: D [1800]


Q14.Which of the following draft is attributed to Lord Macaulay?

[A] Draft of Indian Penal Code
[B] Draft of Indian Forest Policy
[C] Draft of the Zamindari Abolition Act
[D] Draft of the Maritime Trade Policy

Correct Answer: A [Draft of Indian Penal Code]


Q15.Who presided the First Indian Science Congress which was held in 1914 at Kolkata?

[A] Bal Gangadhar Tilak
[B] Romesh Chunder Dutt
[C] Raja Ram Mohan Roy
[D] Ashutosh Mukherjee

Correct Answer: D [Ashutosh Mukherjee]


Modern Indian History GK

Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-1
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-2
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-3
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-4
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-5
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-6
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-7
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-8

We hope the given MCQ Questions for Modern Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Modern Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.