Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-8

Q1.Which among the following about the Charter Act of 1813 are correct?

  1. An amount of 1 lakh was provided for the spread of education
  2. Training became mandatory for the servants of the company before service entry
  3. The power of the Board of Control was enlarged
  4. Special provision was made for the cases where Britishers and Indians were involved
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 4
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q2.Gandhiji was awarded the ‘Kaiser-i-Hind’ by the British for which reasons?

[A] For his work in Boer War
[B] For remainig silent after the Jallianwala Bagh massacre
[C] For stopping the No-cooperation movement
[D] For expelling S.C. Bose from Congress

Correct Answer: A [ For his work in Boer War ]


Q3.Which of the following Governor-General changed the official language of the courts of Justice from Persian to English?

[A] Lord Cornwallis
[B] Lord William Bentick
[C] Lord Hardinge
[D] Lord Dalhousie

Correct Answer: B [Lord William Bentick]


Q4.Awadh was amalgamated into the British dominion in which of the following years?

[A] 1853
[B] 1854
[C] 1855
[D] 1856

Correct Answer: D [1856]



Q5.It was said that S.C. Bose died in a plane crash in which of the following year?

[A] 1943
[B] 1945
[C] 1946
[D] 1948

Correct Answer: B [1945]


Q6.Which of the following books was written by Tilak while he was in the prison of Mandalay?

[A] Gita Rahasya
[B] The Orion
[C] The Arctic Home in the Vedas
[D] My life as a prisoner

Correct Answer: A [ Gita Rahasya ]


Q7.Which of the following fort was the first fort constructed by the Britishers?

[A] Fort St. Angelo
[B] Fort St. George
[C] Fort St. David
[D] Fort William

Correct Answer: B [Fort St. George]


Q8.Which of the following leaders hailed Gandhi’s call for ‘Quit India’ as an ‘Epic Movement’?

[A] Ram Manohar Lohia
[B] Jai Prakash Narayan
[C] Subhash Chandra Bose
[D] Sardar Vallabhbhai Patel

Correct Answer: C [Subhash Chandra Bose]


Q9.Which of the following statements is correct about the economic policies pursued by the colonial government in India?

[A] protection and promotion of the economic interests of Britain.
[B] protection and promotion of the economic interests of Indians.
[C] development of Indian Economy into a Developing Economy
[D] None of the above

Correct Answer: A [protection and promotion of the economic interests of Britain.]


Q10.Which of the below was the main reason of resignation of Congress Provincial Governments in November, 1939?

[A] British Ordinance on public safety
[B] British declaration of war (in WW-II) on behalf of India without consulting the Congress
[C] Absense of powers and inability to do anything substantial for public
[D] All of above

Correct Answer: B [British declaration of war (in WW-II) on behalf of India without consulting the Congress]


Q11.Before appointment as the Viceroy of India, Lord Willingdon served as the Governor of which of the following places of India?

[A] Bombay
[B] Madras
[C] Both of them
[D] Bengal

Correct Answer: C [Both of them]


Q12.Who of the following started the Home Rule Movement?

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Bipin Chandra Pal
  3. Annie Besant
  4. Lala Lajpat Roy
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 only
    [B] 1 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1 & 3]


Q13.Which of the following were the intentions of British Indian rule behind the partition of Bengal?

  1. To create a majority of Bengal against non-Bengalis in the parent Bengal.
  2. To keep Bengali, Oriya, and Hindi speaking people together in the parent Bengal.
  3. To create a majority of Muslims in the East Bengal.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] 1 and 2 only
    [B] 2 and 3 only
    [C] 1 and 3 only
    [D] 1, 2 and 3

Correct Answer: B [2 and 3 only]


Q14.Who of the following was the chairman of the Irrigation Commission appointed by Lord Curzon?

[A] William Egbert
[B] Volvin Scott Moncrieff
[C] Norman Kwong
[D] Ralph Steinhauer

Correct Answer: B [Volvin Scott Moncrieff]


Q15.Saddler Commission was appointed mainly to investigate the problems of which among the following universities?

[A] Bombay University
[B] Calcutta University
[C] Delhi University
[D] Kanpur University

Correct Answer: B [Calcutta University]


Modern Indian History GK

Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-1
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-2
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-3
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-4
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-5
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-6
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-7
Modern Indian History & Freedom Struggle Questions SET-8

We hope the given MCQ Questions for Modern Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Modern Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.