Multiple Choice Questions on Advanced Surveying – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) Aerial photographs may be either vertical or oblique
(B) Vertical photographs are taken with the axis of camera pointing vertically downward
(C) Vertical photographs are used for most accurate maps
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. Limiting gradient for locating the base line on evenly-sloping ground, is

(A) 1 in 12
(B) 1 in 10
(C) 1 in 8
(D) 1 in 6

Answer: (A) 1 in 12


Q3. The height displacement on a vertical photograph

(A) Increases as the horizontal distance increases from the principal point
(B) Increases as the ground elevation increases
(C) Decreases as the flying height increases
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. Pick up the correct statement from the following:

(A) Ursa Minor’s remains always north of pole star
(B) Polar star remains always north of Polaris
(C) Polaris remains always north of Ursa Minor’s
(D) Ursa Minor’s pole star and Polaris are the names of the same star

Answer: (D) Ursa Minor’s pole star and Polaris are the names of the same star


Q5. The circle in which a plane tangent to the earth’s surface at the point of observation, intersects the celestial sphere, is called

(A) Visible horizon
(B) Sensible horizon
(C) Celestial horizon
(D) True horizon

Answer:(B) Sensible horizon


Q6. The distance between the minor control point and the principal point should be equal to

(A) Base line of the left photograph of stereo pair
(B) Base line of the right photograph of stereo pair
(C) Sum of the base lines of stereo pair
(D) Mean of the base lines of the stereo pair

Answer: (D) Mean of the base lines of the stereo pair


Q7. The following points form a pair of homologous points:

(A) Photo principal point and ground principal point
(B) Photo isocenter and ground isocenter
(C) Photo plumb point and ground plumb point
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. The great circle along which the sun appears to trace on the celestial sphere with earth as centre during the year, is called

(A) Equator
(B) Celestial equator
(C) Ecliptic
(D) None of these

Answer: (C) Ecliptic


Q9. The relation between the air base (B), photographic base (b), flying height (H) and the focal length (f) of a vertical photograph, is

(A) B = bH/f
(B) B =f/bH
(C) B = b/fH
(D) B = H/bf

Answer: (A) B = bH/f


Q10. Pick up the correct statement from the following:

(A) The measured stereoscopic base of photographs is obtained by dividing the air base in metres by the mean scale of the photograph
(B) The difference between the absolute parallax of two points depends upon the difference in their elevations
(C) The line joining the principal point of a photograph and the transferred principal point of the adjoining photograph, is called stereoscopic base
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. The foot of the perpendicular on the picture plane through the optical centre of the camera lens, is known as

(A) Isocenter
(B) Principal point
(C) Perspective centre
(D) Plumb line

Answer: (B) Principal point


Q12. The true and mean suns occupy the same meridian at the same time on

(A) April 15
(B) June 14
(C) September 1
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Latitudes north of the equator are taken as positive
(B) Latitudes south of the equator are taken as negative
(C) Longitudes east of Greenwich are taken as negative
(D) Longitudes west of Greenwich are taken as positive

Answer: (C) Longitudes east of Greenwich are taken as negative


Q14. In triangulation surveys

(A) The area is divided into triangular figures
(B) Control stations are located from which detailed surveys are carried out
(C) Sides are not measured excepting the base line
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Latitude of a place is the angular distance from

(A) Greenwich to the place
(B) Equator to the poles
(C) Equator to the nearer pole
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Advanced Surveying MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.